ABONAȚII – 3,4 milioane de euro din banii voștri pentru deszăpezirea municipiului Baia Mare, sumă de peste două ori mai mare decât în 2017

1
2779

Măi, băieți, / Puneți mâna pe lopeți /
Și cu mușchii de oțel / Să culegeți mușetel!
(mostră de
folclor” stradal)

 

INVESTIGAȚIE. E deszăpezit perfect municipiul Baia Mare? Nicio urmă de omăt, nimic-nimicuța, parfum? Perfect, așa și trebuie să fie pentru că se plătește pentru această complexă operațiune de luptă cu stihiile naturii, din banii voștri, 3,4 milioane de euro.

 

Banii îi încasează eternii abonați la pușculița urbei, a cărei cheiță e ținută în gât de primarul Cătălin Cherecheș, respectiv următorii doi tovarăși, prieteni și acihizitori de popcorn („Îi place popcornu’!” – citat din neasemuitul clasic încă în viață, complex-elitistul Ioan „Oniza” Baltă): Marcel Zoicaș (cel care controlează firma Construrom SA) și Baltă Oniza (prin sereleul pe care-l controlează prin intermediul fiului său, Ionuț Petrișor Baltă – în vârstă de 26 de ani -, Nord Vest Infrastructură și Servicii).

 

 

Bani fără număr” pentru abonați

 

Cele două firme (controlate de Zoicaș și Baltă) au stagii vechi în relația cu Primăria condusă de Cătălin Cherecheș, ultimul mare contract semnat fiind în primăvara anului trecut când, în asociere și cu subsidiara Strabag, ARL Cluj, au semnat un contract pentru întreținerea și repararea străzilor din Baia Mare în următorii doi ani.

 

Valoarea exactă a contractului nu a fost făcută publică, acesta fiind unul vast, „de 30, chiar 40 de milioane de euro”, după cum a spus primarul Cherecheș, deși estimarea maximă a beneficiarului (municipiul Baia Mare) a fost inițial, la licitația din vara anului 2017, de 70 de milioane de lei + TVA. În primele nouă luni ale derulării contractului, Primăria a făcut plăți în cuantum total de 17 milioane de lei (echivalentul a 3,7 milioane de euro), cu o medie de aproape 1,9 milioane de lei pe lună. Să revenim însă la zăpadă…

 

Deszăpezirea de 1.700 de euro pe oră!

 

Aproape 16 milioane de lei (pentru statisticieni, contabili și organele abilitate, suma exactă: 15.935.290 lei), sumă care conține TVA. Atât costă deszăpezirea Băii Mari pentru 84 de zile. Practic, în perioada 7 decembrie 2018 – 28 februarie 2019, asocierea de firme Construrom SA & Nord Vest Infrastructură și Servicii va încasa aproape 190.000 de lei pe zi, adică peste 40.000 de euro pentru fiecare 24 de ore care se scurg, impasibil, ireversibil. Dar nu inutil, pentru că, v-am spus deja, conturile abonaților se umflă cu 1.700 de euro pe oră, în fiecare oră, timp de 84 de zile.

 

Contractul de deszăpezire a municipiului Baia Mare a fost semnat din timp, metodic, așezat, așa cum se fac lucrurile în administrația publică locală: în 4 decembrie 2018, când ninsoarea era deja iminentă. Semnatarii contractului? Primarul Cătălin Cherecheș și bunul său prieten și abonat la pușculița orașului, Marcel Zoicaș (patronul firmei Construrom), din dublă postură: de executant și de lider de asociere.

 

Sigur, conform contractului, “plata se va face la prestațiile real executate, pe baza situațiilor de plată acceptate de achizitor”. Dar n-are ce să fie rău, pentru că triumviratul economic Cherecheș – Zoicaș – Oniza a funcționat mereu bine, aproape perfect și absolut în folosul comunității.

 

Remember, fără lecitină

 

În decembrie 2017, primarul Cătălin Cherecheș spunea că dacă e o iarnă normală, operațiunea de deszăpezire “n-ar trebui să depășească 2,5 milioane de lei, doar dacă e o iarnă foarte grea suma poate urca până la 5 milioane de lei, dar nu mai mult”. După ce a zis asta, Cherecheș a semnat (tot cu Zoicaș și Oniza, nicio supriză, previzibil chiar) contractul de deszăpezire pentru iarna 2017-2018, contract care prevedea un cuantum de maxim 7.516.458 de lei (sumă care cuprinde și TVA și este echivalentă cu peste 1,6 milioane de euro), cu mențiunea că se decontează doar lucrările efectuate.

 

Bine, după un an (în care nu a crescut semnificativ nicio componentă economico-financiară), același primar semnează contractul pentru deszăpezire la o sumă de peste trei ori mai mare decât cea anunțată ca fiind maximă, doar în cazul unei ierni foarte grele.

 

Am consemnat toate aceste litere-nșiruite pentru posteritate, ca răspuns către cei ce reclamă pe rețelele de socializare că orașul e îngropat sub zăpadă și postează drept argument poze (evident falsificate). La 1.700 de euro pe oră, deszăpezitul se transformă din corvoadă în plăcere. Iar în Orașul Învingătorilor zăpada a devenit doar o amintire, pentru că, uite!, a început să se ițească mușețelul (“Măi, băieți, / Puneți mâna pe lopeți / Și cu mușchii de oțel / Să culegeți mușetel! – mostră de “folclor” stradal).

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Felicitări domnilor pt. investigație. Vă rog sa observați că pt.a justifica suma încasată, firmele de ,,casă ,, cară zăpada cu utilajele pe malul Sasarului in cele mai multe cazuri de unde nu sta in calea nimănui, in loc sa fie lăsată mama natură sa-si facă treaba gratuit, la primăvară.
    Cu stimă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here