VICTORIE EUROPEANĂ – Romanian Wolves / Știința Baia Mare a câștigat medalia de bronz, după ce s-a impus clar în finala mică a Rugby Europe Super Cup, învingând Castilla y Leon Iberians (Spania)

0
242

RUGBY EUROPE SUPER CUP 2023. Sâmbătă, 16 decembrie 2023, pe National Rugby Center din Amsterdam (Olanda), în meci contând ca finala mică (pentru locul 3) a Rugby Europe Super Cup 2023, Castilla y Leon Iberians (Spania) a pierdut, cu 17-41 (12-28), partida cu Romanian Wolves/Știința Baia Mare (România).

 

Meciul, arbitrat la centru de georgianul Sulkhan Chikhladze, a pornit cu băimărenii în postură de favoriți în contextul în care, deși și-au fixat ca obiectiv să ocupe un loc pe podium, spaniolii au programat etapă de campionat în acest weekend și mai multe cluburi puternice și-au păstrat jucătorii (practic, au încropit o echipă cu ce au avut la dispoziție – mulți jucători tineri). Spaniolii au utilizat în această ediție 74 de jucători.

 

Un meci al orgoliilor rănite, între două echipe învinse în semifinale și care au pierdut șansa de a disputa meciul pentru trofeu – sponiolii au fost învinși cu 41-0 de favoriții competiției, georgienii de la Black Lion, iar băimărenii au pierdut cu 31-6 cu israelienii de la Tel-Aviv Heat cu 31-6.

 

Antrenorul Eugen Apjok, antrenorul principal al Romanian Wolves (echipă formată exclusiv din lotul Științei Baia Mare), a declarat înaintea partidei: „Este ultimul meci dintr-un sezon lung și dificil, ne dorim să terminăm anul cu o victorie. Întâlnim un adversar incomod, așa că ne așteptăm la o partidă dificilă, mai ales că noi venim după o perioadă încărcată, cu multe deplăsări, dar suntem pregătiți pentru acest meci”.

 

În replică, antrenorul Ricardo Martinena (Castilla y Leon Iberians) a spus înaintea partidei: „Medaliile au fost obiectivul nostru încă de la începutul turneului și acum îl avem în mâinile noastre. Din păcate, cluburile nu au reușit să ne ofere mulți jucători de data aceasta, deoarece se desfășorară o etapă în liga din Spania, dar fiecare jucător care va fi în Castilla y Leon Iberians în acest meci are o dorință mare de a îndeplini obiectivul echipei.”

 

Vreme bună la Amsterdam, 11 grade Celsius, e înnorat, nu plouă dar este umiditate mare (91%) și un vânt supărător (26 km/h). Terenul în schimb se prezintă în condiții excelente (gazon-biliard), nocturna foarte bună, însă atmosfera lipsește aproape cu desăvârșire, doar câteva zeci de spectatori fiind în tribune. Antrenorul Eugen Apjok a început partida cu următorul 15: Mihai Dico, Levan ⁠Papidze, Sandro Zubashvili, Mate ⁠Dardzulidze, Ștefan ⁠Iancu, Alexandru Alexe, Nicolaas ⁠Immelman (cpt.), ⁠Beka Bitsadze, ⁠Alexandru Țiglă, Vlăduț Bocăneț, Darin Onț, ⁠Jason Tomane, Sione ⁠Faka’osilea, Mihai ⁠Lămboiu, Paul ⁠Popoaia.

 

Începe meciul. Băimărenii sunt net superiori, mult mai puternici (în grămadă și în moluri), mai tehnici. Debutul este unul precipitat. În min. 4 Paul Popoaia a ratat incredibil o lovitură liberă de la 23 metri central, iar în min. 11, în urma unei greșeli în atacul băimărenilor, Francisco Cosculluela a interceptat un balon în jumătatea propriului teren și după o cursă absolut solitară de circa 70 metri a marcat primul eseu al partidei, transformat de Gonzalo Otamendi: 7-0.

 

Băimărenii revin repede în meci și în min. 14, Mate Dardulidze marchează un eseu în urma unei acțiuni colective de bună factură tehnică. Popoaia transformă și este 7-7. În min. 19, în urma procedeului dus spre perfecțiune de Știința, băimărenii înscriu un nou eseu în urma unui mol de margine, prin același Mate Dardulidze. Transformă sigur Popoaia: 7-14.

 

În min. 30, Mate Dardulidze face ceea ce în fotbal se numește hattrick (o triplă reușită), marcând cel de-al treilea său eseu din acest meci. Popoaia transformă din poziție incomodă (24 metri lateral stânga): 7-21. În min. 36, în urma unui mol de margine, Ignacio Vega reușește al doilea eseu al spaniolilor, reducând din handicap (transformarea este ratată de Gonzalo Otamendi – spaniolii joacă cu vântul în față): 12-21. În fine, repriza se încheie cu un nou esu al băimărenilor, în min. 40 Jason Tomane culcă balonul în zona centrală a buturilor spaniolilor, în urma unei acțiuni persoanle de toată frumusețea, în care a croșetat apărarea spaniolilor. Transformă Popoaia cu siguranță (20 metri lateral dreapta): 12-28 și se fluieră finalul primei reprize.

 

Repriza începe cu un nou eseu al băimărenilor, în min. 44, încercare reușită după un nou mol de margine prin Beka Bitsadze. Eseul este transformat de Popoaia cu siguranță: 12-33. Tot Popoaia transformă o lovitură liberă în min. 66, ducând scorul la 12-36. Ultimele 10 minute spaniolii forțează eseul și îl reușesc prin Jon Zapiain: 17-36 (transformarea este ratată de Gonzalo Otamendi).

 

Meciul se încheie cum nu se poate mai spectaculos, Popoaia interceptează un balon în jumătatea băimărenilor, pe care inițial îl joacă cu piciorul și după o cursă de 65 de metri culcă balonul în terenul spaniolilor: 17-41. Transformarea este ratată de Andrei Bucșa, iar georgianul Sulkhan Chikhladze fluieră finalul unei partide, neașteptat de spectaculoase în pofida greșelor tehnice (în special în tabara spaniolilor).

 

Romanian Wolves încheie Rugby Europe Super Cup 2023 pe locul 3.

 

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here