SITUAȚIA ÎN CARE E BAIA MARE – Tentativă de tămăduire a suferinzilor de sindromul Stockholm: pentru cei care deplâng dispariția de pe scena administrației locale a fugarului condamnat pentru corupție Cătălin Cherecheș

19
25495

NU MAI E TIMP DE PATIMI. … această scriere este o încercare rațională de a le explica ceva edificator tuturor celor care, dezvoltând sindromul Stokholm (atașarea emoțională de abuzator – mecanism de apărare involuntar, dar irațional), deplâng public dispariția fulgerătoare de pe scena administrației locale băimărene a fugarului condamnat pentru corupție Cătălin Cherecheș (45 de ani): care este situația reală în care acest personaj decident de prim-rang a lăsat Baia Mare, un oraș pe care era convins că doar el și mama sa îl putea conduce, după cum a afirmat public.

 

Cum am stat fără el? Cum am stat după revenirea lui la cheița pușculiței publice? Dar mai ales cum stăm acum? Asta ar trebui să fie edificator pentru orice persoană rațională, indiferent de patimile dezvoltate: cum a lăsat Cherecheș orașul pe care declarativ, repetitiv, susținea că-l iubește, deși îl jefuia la lumina zilei, nepedepsit atât de mulți ani. Pentru ceilalți, pentru care nici argumentele de mai jos nu sunt lămuritoare… multă compasiune. Probabil timpul (despre care se spune că „le vindecă pe toate”) le va tămădui durerea incomensurabilă și anxietățile.

 

Cum a fost fără el

 

Când primarul Cătălin Cherecheș a intrat prima dată în închisoare, în aprilie 2016, și-a lăsat moștenire funcția, prin ordin, viceprimarului Marinel Rob (finul părinților săi), despre care ulterior a afirmat public că este un prost. Rob era „prost”, printre altele, pentru că la începutul anului 2017 a afirmat la fel de public un adevăr dureros, argument pentru inconștiența cu care înțelegea doctorul în economie Cherecheș să administreze orașul: când a preluat funcția de primar interimar, Baia Mare avea datorii față de firme de 65 de milioane de lei (aveți detalii AICI).

 

Mai mult, nu era asigurat bugetul pentru servicii publice obligatorii (salubrizare, transport în comun, iar deszăpezirea nici măcar nu era contractată). Rob, care fără să aibă un doctorat în economie ca edilul corupt, ci unul în silvicultură, a fost „prostul de serviciu” care a dispus ca banii orașului să meargă preponderent către asigurarea serviciilor publice și plata datoriilor.

 

Pentru asta, Rob s-a metamorfozat în „zgârcit” și a încercat, cum a știut, cum i s-a spus, să chivernisească banii orașului. În fond nu era așa greu, ca-ntr-o familie extinsă ajunsă la ananghie (dificultate financiară). A redus cheltuielile. Printre altele, a făcut o Sărbătoare a Castanelor cu… 200.000 de lei. „Virgule”, cum le-ar spune Cherecheș. V-a lezat extrem acea decizie? S-a repercutat insurmontabil în viața dumneavoastră? Cel mai probabil nici nu vă mai amintiți. Pentru că administrarea unui oraș nu se reflectă în câți bani risipești pentru niște concerte și luminițe, ci lucruri mult mai importante, în finalizarea proiectelor investiționale care aduc dezvoltare și care ridică nivelul de viață al locuitorilor săi.

 

Cum a fost când s-a reîntors

 

Când s-a întors Cherecheș la Primărie de la Gherla via arest la domiciliu, în mai 2017, Baia Mare nu mai avea creanțe semnificative către firme. Atunci a zis că Rob e un prost și a făcut o Sărbătoare a Castanelor prin care a epurat 3,38 milioane de lei din banii orașului (suma exactă: 3.383.934,88 lei). Banii au mers preponderent către clasicele firme de casă. Dă-i încolo de proști, doar 32.111 băimăreni îl votaseră cât era el la Gherla, unde a fost depus pentru luare de mită și de unde s-a reîntors cu metehne deprinse parcă de la colegii de celulă: El era Miezu’, El era deșteptul reîntors, cine să-i spună lui ceva, orice? Ceilalți, cum i-a spus lui Rob: niște proști.

 

Atunci, în primăvara anului 2017, a fost un come-back trist, care avea să-și reverse toxicitatea prin dezastrul în care Cherecheș a aruncat orașul, cu o inconștiență și un habarnism economico-administrativ greu de înțeles. O toxicitate măsurată nu în jegul care cuprindea orașul atunci când salubrizarea era sistată din cauza neplății și urbea era-ngropată în gunoaie și șobolani, nici în cadențatele promisiuni că o să facă imediat ceva (parcuri industriale, aquapark, parcări subterane și supraterane, hub-uri economice ș.a.a.) fără să facă NIMIC edificator, nici măcar în contractele publice supraevaluate, măsluite și livrate firmelor de casă, ci în bani.

 

Cum l-a lăsat acum

 

La 30 septembrie 2023, Baia Mare avea datorii către firme de 52,28 milioane de lei (exact: 52.280.816,44 lei) și datorii către bănci de circa 190 de milioane de lei. Pornim de la acest minus. De peste 242 de milioane de lei (aproape 49 de milioane de euro). Acestea sunt datoriile la vedere. Cele ascunse vor ieși la iveală acum, după fuga lui Cherecheș de frica închisorii, când firmele presate să nu factureze lucrări efectuate o vor face. Mi s-a părut onest să cunoașteți minusul la dimensiunea reală.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

19 COMENTARII

  1. Dincolo de toate baimareni trebuie sa iasă în strada și sa ceara confiscarea totala a averii acestui infractor precum și a tuturor prepusilor,(inclusiv mamica).
    Nu ajunge și nu rezolva condamnarea (,prea blanda)sa rezolve găurile făcute de fracturile acestui excroc

    • Aveți perfectá dreptate,dar memoria colectivà este scurtá şi la viitoarele alegeri sub efectul unui papucel de plastic,al unei gàletuşe sau plàsuțe cu ulei şi zahàr ori un miculeț şi o sármáluțà se va uita totul.

  2. Peste tot e la fel.Poti sa fi cel mai curat om ,cel mai bun manager,nu poți să treci de acești infractori care conduc tara.
    Contează că este nepotul,finul,vărul cuiva de la PNL,PSD,UDMR,este analfabet nu contează,este cu doctorat plagiat nu contează,este ruda lui Dragnea conteaza,este mătușa lui Ciolacu contează,ești absolvent de Harvard nu contează,de Politehnica ți se spune dispari,de A.S.E. afara cu tine.Castiga doar ei.Cine ?
    Pai cei cu pensii speciale,rude speciale, averi speciale,vile speciale.Noi restul vreo 17 milioane de prosti cotizam pentru ei.

  3. Sara bună .

    Măi oamini buni ,
    io , ca muiere ,
    am luat atitudine când pentru un spațiu comercial mic am avut 100 lei lunar / drusal
    și când m-am prezentat pentru viza anuală a firmei și-am început să fiu interogată ,
    în primărie , de un local băut
    care n-avea acces la datele și activitatea noastră , doar a văzut în acte ( garaj ) .
    Am mai făcut o deplasare legata de o amenda de circulație
    evident
    plătită ,
    … și poate altele , prea mici să mi le amintesc .
    Dacă voi , care-aveți , o țâr de putere nu le stați în față nenorociților ăstora
    ce puii tuturor se va alege de pruncii ăștia pe care familiile normale fac eforturi să-i educe ???

    A mnei o plecat doi ,
    nu-i bai 🖤 ,
    da’ pântru ce ?
    Să-nflorească boluzîîîîî ???

    Să mă iertaț’ , nu știu si altfel .

    A , și-am mai fost rugată să fac în scris plângerea că l-a-nmatricularea unei mașini
    comunistu’ din trezorerie nu și-o putut termina propozițiile din cauza alcoolemiei …

    Luați atitudine , mizeria devine neuronală .

    No , mulțămnim mândru că ne-aț’ informat .

  4. Multe promisiuni SI putine realizari .Poate vom avea noroc ca viitorul primar sa inteleaga cu adevărat problemele reale cu care se confrunta cetatenii SI orașul Nostru. Poate ca in loc de moluri va aduce SI in orașul nostru adevarati investitori care sa creeze locuri de munca care vor genera venituri de care avem atita nevoie .

  5. Da! Oricum, nu-l mai aduce nimeni in tara. Isi rade capul, isi creste barba, isi schimba numele in Platinumson (ca Aurolson e deja luat si oricum era prea putin pentru valoarea lui) si se va bucura de milioanele agonisite prin jaf. Adevaratul jaf a inceput dupa ce a iesit din puscarie. Pana atunci mai ciupea si el ca tot primarul la o bordura, mai la un platan, mai la o panseluta. Vazand ca l-au ales din puscarie, a prins curaj. Ș-a zis ca la ce prosti alegatori are, ar fi si pacat sa nu-i talhareasca cineva! A venit instarit si a plecat putred de bogat iar pe baimareni i-a gasit saraci si prosti si i-a lasat si mai saraci si mai prosti!

    • …….64.000.000 euro in banci (Austria si Germania) 127 apartamente in Baia Mare (pe numele prepusilor inchiriate toate)
      2 case si 4 apartamente in centrul Vienei, 1casa (420mp) in Italia (unde se presupune ca a mers acum), 1 apartament in Milano, o casa pe malul marii in Grecia si in jur de 3 milioane euro in seiful matusii din Germania (dupa cum a recunoscut si el ca a dus 1.500.000 euro, cu sacosa) Toate aceste furaciuni sunt din banii baimarenilor, oare ce puteam face noi in Baia Mare cu acesti bani ????? Toata camarila si clica cerechesiana cunoaste aceste date mentionate mai sus deoarece dupa un pahar de licoare li se dezleaga limbile prin cluburi si restaurante , la nunti, botezuri si urgii. ASA ca domnule Ghita sa nu va mire FURTUL URIAS comis de acest MAFIOT protelat de un magistrat (sef de institutie numit cartita) doi procurori, cei din MAI, (mitraliati ieri din functie de Ministrul de interne) precum si verisorul Zetea (asistat de un primar, mare constructor de poduri somesene si acesta ca un FIN important al judetului) toti membri de varf din viitorul defunct PSD (a se vedea poza mafiotului impreuna cu premierul Ciolacu). Concluziile sa le trageti singuri………….

  6. daca o sa ramana Dancus, primar, nu se va afla nimic, asa cum am mai zis si au zis si altii, Dancus nu e nimic altceva decat marioneta, de mai proasta calitate, a lui Chereches – asa ca ii va continua munca de entitate cenusie, corupta si hamisita pe banii votantilor orbiti de prostie …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here