OFICIAL – Debarcări dispuse de MAI după fuga din țară a condamnatului penal Cătălin Cherecheș: șefii Poliției de Frontieră, Inspectoratului de Poliție al Județului și „Doi ș-un sfert” Maramureș au fost înlocuiți

5
3728
Mihai Gherman, Constantin Ilea

DECAPITĂRI DUPĂ FUGA LUI CHERECHEȘ. Debarcări la cel mai înalt nivel din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) după fuga din țară a condamnatului Cătălin Cherecheș. Au fost înlocuiți din funcții: toată conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (chestorul de poliție Victor Ștefan Ivașcu – inspector general și cei doi adjuncți ai săi), șeful interimar al Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș (comisar șef Mihai Gherman) și cel al Serviciului Județean de Protecție Internă Maramureș (colocvial, „Doi ș-un sfert” – col. Mihai Vasile Demarcsek).

 

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a motivat că înlocuirile din funcții ale celor nominalizați mai sus au fost făcute „pe fondul desfășurării cu superficialitate sau cu lipsă de pro-activitate a actului profesional și managerial” de către aceștia. Bine, Regele a murit, trăiască Regele! Să-i cunoaștem pe noii regi (și să spunem câteva vorbe și despre cei ejectați din funcțiile de la vârful respectivelor servicii.

 

La Poliție, om adus din Cluj: fostul șef era… în concediu când s-a gândit Cherecheș să fugă

 

Comisar șef Mihai Gherman (foto mic stânga), care era șeful interimar al Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, avea o relație neprofesională cu edilul condamnat și fugar din țară. Apare în poze, zâmbind, lângă edilul trimis în judecată în mai multe dosare penale, relația părând una de șef (Cherecheș) – subaltern (Gherman). Gherman, care este adjunctul IPJ Maramureș, fiind desemnat la conducerea instituției fără șef, a încercat de două ori să își câștige funcția în concursurile organizate de MAI, dar a eșuat lamentabil, cu notele 4,80 și 4,25. A fost lăsat, totuși, la conducerea interimară, el fiind plătit ca adjunct, dar trebuind să-și asume funcția de șef al polițiștilor maramureșeni.

 

Un mic detaliu: cu două zile înainte de condamnarea lui Cherecheș (care avea data cunoscută, 24 noiembrie 2023, fiind iminentă, doar naivii crezând altceva), comisar șef Gherman… s-a dus puțin în concediu. La momentul fugii lui Cherecheș, strategie cunoscută de circa 2 ani de tot orașul (până și destinația finală a fugarului este cunoscută), pe perioada lipsei lui Gherman, plecat în concendiu, la comanda IPJ Maramureș a fost desemnat comisar șef Marius Velea (șeful Poliției Municipiului Baia Mare).

 

Bine, în privința comisarului șef Gherman, desemnat la comanda IPJ Maramureș, s-a dispus măsura încetării asigurării conducerii, fiind împuternicit în funcția de inspector șef al Poliției maramureșene comisarul șef Constantin Ilea (foto mic dreapta, 46 de ani). Ilea era până acum adjunctul Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj. Absolvent al Academiei de Poliţie ,,Alexandru loan Cuza” din Bucureşti (2001) și al Facultății de Psihologie de pe lângă Universitatea ,,Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca – specializarea psihologie judiciară (2005), cu master în Știinţe penale şi criminalistică la Facultatea de Drept Cluj-Napoca (2010) și absolvent al Colegiului Naţional de Afaceri Interne Bucureşti în specializarea Managementul Afacerilor Interne (2017), noul șef interimar al Poliției maramureșene se va confrunta, pe lângă deficiențele din sistemul local polițienesc, și cu un control de la București: Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a primit ca sarcină să efectueze acest control la IPJ Maramureș, ceea ce urmează să se înfăptuiască.

 

Șeful de la Doi ș-un sfert Maramureș, înlocuit

 

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a mai decis înlocuirea conducerii Serviciului Județean de Protecție Internă (SJPI) Maramureș (cunoscută colocvial sub denumirea „Doi ș-un sfert” – serviciu de informații al Poliției), instituție din subordinea directă a Direcției Generale de Protecție Internă. Șeful „Doi ș-un sfert” Maramureș era condus din primăvara anului 2021 de colonelul Mihai Vasile Demarcsek, ofițer provenit din structură. Inițial a fost numit prin împuternicire (în serviciile militarizate, ale magistraturii ș.a.m.d., împuternicirea este similarul interimatului din serviciile publice civile), înlocuindu-l pe locotenent-colonel Ciprian Florin Blidar.

 

MAI a mai precizat că la conducerea SJPI Maramureș va fi împuternicit un alt ofițer, fără a-i dezvălui identitatea.

 

Pentru cei mai puțin familiarizați cu serviciile secrete militarizate, SJPI a fost creată în noiembrie 2016, pe structura fostei SIPI, numită colocvial „Doi şi-un sfert”, denumire care datează de la începutul post-revoluționar al serviciului, din 1990, fiind descendenta fostei UM 0215 (unitatea de informații/serviciu secret a Ministerului de Interne, înființată la inițiativa lui Gelu Voican Voiculescu).

 

În noiembrie 2016, DGIPI (implicit și serviciile județene) este desființat pentru că, fiind folosit politic din toți bojocii și filajele, și-ar fi “pierdut din credibilitate pe plan intern și extern”. În locul lui a fost înființată Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), noua structură fiind pusă sub un ipotetic control parlamentar. Primul șef al SJPI Maramureș a fost lt. col. Blidar, fost la hulitul SIPI Maramureș, unul dintre mulții “filori” deconspirați din timpul în care la conducerea serviciului se afla Augustin Bărbos (acesta a trecut în rezervă, ca mai toți foștii șefi ai serviciilor județene ai defunctei structuri).

 

Șeful Frontierei, maramureșeanul „Blondei lui Boc”, înlocuit cu Stoica

 

Și inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestorul de poliție Victor Ștefan Ivașcu (foto mic dreapta), originar din Moisei (jud. Maramureș) a fost înlocuit de la comandă cu adjunctul său, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica. De asemenea, ambilor adjuncți ai lui Ivașcu (cel responsabil cu supravegherea frontierei și cel responsabil cu suportul administrativ-logistic) le-au fost retrase împuternicirile. Chestorul Victor Ștefan Ivascu este concubinul/partenerul de viață al Ștefaniei Gabriella Ferencz (și ea originară din Maramureș), fostă secretar general al MAI (cunoscută sub denumirea „Blonda lui Boc”, de pe vremea în care fostul premier, acum primar al municipiului Cluj-Napoca, a făcut o pasiune pentru ea, promovând-o în funcția de șefă de cabinet la doar 25 de ani) – surse din sistem susțin că această relație a fost baza promovărilor lui Ivașcu, care în scurt timp a devenit din polițist la Permise-Înmatriculări, șef în DGA (Direcția Generală Anticorupție) și apoi în Poliția de Frontieră.

 

Noul șef interimar al frontieriștilor, chestorul Cornel Laurean Stoica (foto mic stânga), este originar din Mehedinți. A fost directorul Centrului de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti Otopeni, iar din august 2023 a fost împuternicit ca adjunct al lui Ivașcu la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Este absolvent al Şcolii de Poliţie de Frontieră “Avram Iancu” Oradea (2001), al Facultății de Drept a Universității de Vest din Timişoara (2005), cu master în Științe Penale (Facultatea de Drept a Universității de Vest Timişoara – 2008)) și a numeroase cursuri post-universitare de specializare (multe absolvite în străinătate). Stoica vorbește patru limbi străine (engleză, italiană, germană și franceză).

 

Și el se va confrunta cu impactul unui control dispus de ministrul Afacereilor Interne, care a precizat că își va trimite Corpul de Control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmației al Poliției de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

 

Alte decizii

 

MAI a mai dispus ca IGPR să finalizeze până în 6 decembrie 2023 o evaluare a managementului Direcției de Investigații Criminale, structură cu responsabilități de coordonare a activității de supraveghere judiciară, precum și înlocuirea conducerii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj-Napoca.

 

… dar deranjul cauzat de condamnatul fugar Cherecheș nu este la final.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

  1. stiti cum se fac inlocuirile astea … fix de ochii lumii..adica li se iau posturile de sefi dar li se dau cele de adjuncti, ceea ce e fix pix cum zice romanul … masuri concrete erau …taierea salariului pe luna respctiva pentru ca au fost platiti sa faca ceva si nu au facut…si luate gradele … si pusi sa lucreze ca simpli agenti …au tot timpul din lume sa dea examene din nou sa obtina gradele din nou daca doresc…astea sun masuri ..nu fum in ochii fraierilor … mesaje pompoase cu acoperire 0 …

    • Trebuiau demiși de tot din MAI, nu din funcția pe care o ocupă, așa era corect. De asemenea, mă miră că nu se zice nimic de conducerea ITPF Sighetu Marmației, care se cunoaște peste tot în țară că e cea mai coruptă. De ce nu vor alte cadre din Poliția de Frontieră (ofițeri bine pregătiți) să se mute la Sighet? De ce toți spun că aici în Maramureș e prea mare „caracatița”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here