MOTIVAȚIA – De ce vrea primarul Cherecheș să angajeze avocat în procesul cu Hofer, după ce a dat-o afară de la conducerea fostului Spital TBC

3
4759
Gabriela Hofer și Cătălin Cherecheș

UN PROCES DE COMPLEXITATE RIDICATĂ :). Așa cum a anunțat 2mnews (detalii AICI), în 20 ianuarie 2022, conducerea administrației din Baia Mare, controlată de primarul Cătălin Cherecheș, a dat-o afară pe managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” (fostul TBC), Gabriela Hofer.

 

Motivul oficial este că a obținut doar calificativul Satisfăcător pe anul 2020. Hofer a dat în judecată Primăria și pe primar, cerând suspendarea dispoziției prin care a fost dată afară înainte de termenul prevăzut în contractul de management. Acum, edilul Cherecheș le cere consilierilor locali să aprobe angajarea unui avocat în această speță, deși Primăria are o ditamai Direcție Juridică, condusă de directorul executiv (pensionar) Mircea Niculae, care include Serviciul Juridic (cu vreo 10 juriști) și care are în atribuții și reprezentarea Primăriei în instanțele de judecată. Să vedem de ce…

 

În principal motivația ar fi că directorul executiv Niculae (care are și atribuțiile de a face/semna întâmpinarea și toate actele întocmite în dosarul aflat pe rol) a fost membru în comisia de evaluare și în cea de reevaluare a activității managerului Hofer, comisii care au evaluat-o de două ori pe același an, 2020, acordându-i două calificative Satisfăcător, care au fost argument al ejectării (pentru cei cu sensibilități la cuvinte: încetarea mandatului de management).

 

Păi, cu atât mai mult ar trebui să repezinte Niculae Primăria, pentru că se presupune că știe foarte bine speța, doar el i-a acordat calificativele care au dus la acest proces. Dar Niculae zice că nu e bine să fie el, că ar fi un (țineți-vă bine, eu am râs în hohote) „posibil conflict de interese”. Și că pentru evitarea acestui „posibil conflict de interese” (iar am râs în hohote) “și pentru o abordare obiectivă a cauzei” ar fi bine să plătim un avocat, deși plătim atâția juriști și șefi de juriști.

 

Să traducem: Niculae (șeful suprem al juriștilor din Primăria Baia Mare) merge cu comisia să o evalueze pe Hofer. Adică vede documente, studiază problema, își formează o opinie și zice că nu e bună, că trebuie dată afară.

 

Apoi zice că în instanță să meargă altcineva, pentru o abordare obiectivă a cauzei. Păi el nu a avut o abordare obiectivă când a notat-o pe manager? Iar despre „posibilul conflict de interese” (tot am rîs în hohote – ăștia cred că ei pot să scrie tot felul de aberații pentru că nu le citește nimeni?)… cu cine? Că Niculae are un singur interes: să apere entitatea (Primăria) care a decis în baza evaluării pe care a făcut-o (și) el (se presupune că a făcut-o obiectiv, nu subiectiv).

 

Așadar, tocmai el este cel mai potrivit să apere Primăria (care, evident, va pierde și o să-i plătim o grămadă de bani lui Hofer, dar totul se va mușamaliza și se va plăti, ca de obicei, din pușculița orașului, pentru că-n Primăria condusă de Cherecheș sunt o mulțime de vinovății și niciun vinovat).

 

Bine, o altă motivare (așa, secundară, cea principală fiind cea deja prezentată) este că această cauză are… “o complexitate ridicată” (iar am râs – e chiar amuzant Niculae când încearcă să motiveze ceva ce i-a impus primarul Cherecheș să facă). Și în al treilea rând, eterna epuizare din sistemul bugetar (apropo, știți că, printre alte sporuri, li se mai dă spor de vechime? Că pușculița publică e largă. În mileniul III… spor de vechime): consilierii juridici sunt insuficienți (“unul e pe foaie de boală, două posturi sunt suspendate”… știm, steagurile lui Ghiță Pristanda), au 180 de cauze pe rol și mai trebuie să presteze și la comisiile de specialitate, de expropriere, de concurs, de licitație…

 

În 17 februarie, consilierii locali trebuie să decidă dacă mai plătim un avocat sau îl trimitem pe Niculae și rămânem „doar” cu salariile restante pe care o să i le plătim lui Hofer după ce pierdem (și apoi ne facem că plouă) – oricum, Primăria are o rată de pierdere a proceselor de 46% (calculată conform desfășurărilor din 2020). Primul termen e în 16 februarie, dar nu pare să intereseze pe nimeni, nu e apăsător.

 

Cătălin VISCHI

 

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Poi legea nu pres îi mai da voie sa activeze daca e pensionar…sau ma înșel?…plus ca atunci când primăria era în judecata cu cei de la piata izvoare (firma)domnul Muresan de la acea firma primea informații vitale de la prietenul lui .domnul Niculae…mare jurist .Mafiot

  2. tare asta, omul a avut competente sa o evalueze dar nu se mai simte competent cand vine vorba sa mearga in instanta sa-si sustina evaluarea :)) …nu e de ras, e de plans … poate omul e la montat de banci si pubele pe spatiile verzi, si nu are timp de aia nu se simpte competent … sau poate ridica ceva bloc tot pe un spatiu verde sau pe un fost teren de sport, pentru Chereches, si nu are timp de instante, sau poate ca are de facut niste transporturi de gunoi pe malul Sasarului si nu are timp si de pregatit pledoarii… vai de noi …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here