REALISM ECONOMIC – Doar 6 firme din Maramureş mai au peste 1.000 de angajaţi: un regres continuu, gestionat de șmenari încă nepedepsiți

0
2277

PIAŢA MUNCII. Situaţia economică în Maramureş, unde un ales în înaltă funcție publică în CV-ul căruia figurează un doctorat în economie susține halucinant că un parc industrial nu este benefic (județul fiind singurul din România fără niciun parc industrial public), a ajuns la pragul de alertă. Bine, a ajuns de ceva vreme, doar că autorităţile judeţene refuză în continuare să admită agenţii economici din judeţ activează sub Codul Roşu. Tac, își iau lefurile înțesate de sporuri absurde (doar vin din banii plătiți de privați în contul taxelor pe care tot ei le impun) și așteaptă următoarele alegeri, pentru a-și mai lua banii mulți și comozi încă 4 ani.

 

Cât de rău este acum? La finalul anului 2019, doar 6 firme din Maramureş îşi permiteau să mai plătească peste 1.000 de angajaţi, ceea ce spune multe despre economia unui judeţ în care o firmă cu sub 300 de salariaţi intră lejer în top 20 al angajatorilor, un top în care figurează și… două firme ale instituțiilor publice (adică două firme de stat, cum se numeau pe vremea răposată a comunismului).

 

Sigur, scriptic ni se recită că totul e bine, deși evoluţia producţiei industriale totale la nivel de judeţ a scăzut cu 10% în primele 9 luni ale anului trecut. Însă suntem liniștiți că falsa rată a șomajului este de 2,5%, dar doar 5.008 oameni din zecile de mii fără un loc de muncă mai primeau indemnizație (în septembrie anul trecut), adică niște bani, să poată trăi aproximativ o săptămânăpe lună. În celelalte trei săptămâni, Dumnezeu cu mila. C-așa-i legea, așa-i țara. Așa au făcut-o să fie, așa li s-a permis să o facă să fie. Dar să revenim la subiectul scrierii de față: piața muncii din Maramureș…

 

Clasamentul angajatorilor din Maramureşul anului 2019 e dominat de 1. Aramis Invest SRL Baia Mare (cu 4.368 de angajaţi la finele anului de referință – firmă din industria mobilei), celelalte locuri pe tristul podium fiind completat de 2. Eaton Electro Producţie SRL din Sârbi (2.143 angajaţi – echipamente electrice) şi 3. Aviva SRL Baia Mare (2.008 angajaţi – industria mobilei). 4. Universal Alloy Corporation Europe SRL Dumbrăviţa (1.971 de angajaţi – produse pentru industria aeronautică), 5. Plimob SA Sighetu Marmaţiei (1.276 de angajaţi – industria mobilei) și 6. Weidmuller Interface România SRL Tăuţii Măgherăuş (1.001 angajaţi – componente industriale), completează clasamentul celor 6 firme maramureşene cu peste 1.000 de salariaţi.

 

Mai avem… 3 firme care încă mai au între 500 şi 999 de angajaţi, iar acestea sunt: 7. Italsofa România SRL (993 de angajaţi – industria mobilei), 8. Vital SA Baia Mare (664 de angajaţi – servicii de apă-canal), 9. Sifa International SRL Baia Mare (595 de angajaţi – producţie încălţăminte).

 

În top 20 de angajatori din Maramureşul anului 2019 mai intră încă 11 firme cu un număr de angajaţi cuprins între 259 și sub 500 de angajați: 10. Cablex RBM SRL Baia Mare (477 de angajați – fabricarea cablurilor electrice), 11. Ramira SA Baia Mare (461 de angajaţi – industria auto), 12. Optibelt Power Transmission SRL Tăuții Măgherăuș (455 de angajați – fabricarea produselor din cauciuc), 13. Bertus SRL Baia Mare (443 de angajați – activități de creditare), 14. Ferma Zootehnică SRL Baia Mare (441 de angajați – fabricarea produselor din carne), 15. Karelia Upofloor SRL Satulung (374 de angajați – produse lemn), 16. Urbis SA Baia Mare (351 de angajați – transport public în comun), 17. Electro Sistem SRL Baia Mare (343 de angajați – fabricarea aparatelor de control și distribuție a electricității), 18. Sigstrat SA Sighetu Marmației (320 de angajați – industria mobilei), 19. Unio SA Baia Mare (316 de angajaţi – utilaje şi construcţii), 20. ATP Exodus SRL Recea (259 de angajaţi – import şi distribuţie auto).

 

Aceasta este sinteza. Concluzia? Cea pe care am obosit să o repetăm: cu o strategie de dezvoltare economică la a cărei concepere nu au fost invitaţi să-şi spună părerea (măcar atât) managerii firmelor care mai aduc plus valoare în judeţ sau economiştii de marcă ai Maramureşului, o strategie făcută exclusiv politic, care seamănă ca două picături cu un şmen pe genunchi, concepută în birourile de pe strada Ghe. Şincai nr. 49 de oameni care n-au făcut să meargă nici măcar o căruţă, darmite un judeţ, nu se întrevede “luminiţa de la capătul tunelului groazei noastre economice”.

 

E repetitiv deja, dar vă rugăm să ne scuzaţi că atentăm la optimisul dumneavoastră spunându-vă adevărul despre acest județ, jefuit de nevinovați și acaparat de neputincioși în costume mulate, care mimează că-nţeleg şi pozează în oameni de succes deși sunt doar niște șnapani încă nepedepsiți.

 

* Foto: @ Aramis Group

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here