IDENTITATEA CÂȘTIGĂTORULUI – În Baia Mare a fost atribuit contractul de peste 40 de milioane de lei pentru furnizarea a 11 autobuze electrice și stațiile de încărcare aferente

0
7490

BAIA MARE: 11 AUTOBUZE ELECTRICE. Administrația publică locală din municipiul Baia Mare, controlată de viceprimarul cu atribuții de primar Ioan Doru Dăncuș (PSD), a atribuit contractul pentru furnizarea celor 11 autobuze electrice. Contractul, în valoare de peste 40,7 milioane de lei (exact: 40.718.732,18 lei, sumă care include TVA), a fost atribuit la 9 aprilie 2024 firmei Solaris Bus & Coach România SRL (subsidiara producătorului polonez de autovehicule Solaris), care a concurat pentru câștigarea acestui contract cu KarSan Otomotiv Sanayii ve Ticaret AŞ (productorul turc de autovehicule).

 

Licitația a fost închisă în septembrie 2023, în timpul ultimelor luni din mandatul fostului primar, Cătălin Cherecheș, condamnat pentru fapte de corupție și aflat acum în închisoare. De atunci, comisia de licitație a Primăriei a tot evaluat cele două oferte.

 

Oferta câștigătoare mai mare cu 7,25% decât estimarea maximă

 

Contractul a fost atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere în decizie de 40%). Comisia de licitație a descalificat oferta turcilor (ca neconformă), astfel că unica ofertă validată, a polonezilor de la Solaris, a fost desemnată câștigătoare deși este mai mare cu 7,25% decât estimarea maximă a Primăriei Baia Mare. Investiția este finanțată în cea mai mare parte din fonduri provenite din Programul Național de Redresare și Reziliență. Contractul trebuie onorat în circa un an (385 de zile).

 

Conform contractului, Solaris trebuie să livreze 8 autobuze electrice de 12 metri și 3 autobuze electrice de 18 metri lungime, precum și 11 stații de încărcare lentă 60 KW și 6 stații de încărcare rapidă 300 KW. Cel mai probabil acestea vor fi modelele Urbino 12 electric și Urbino 18 electric, declarat Autobuzul anului 2007.

 

Cine este câștigătorul
Producătorul polonez de autobuze și troleibuze Solaris Bus & Coach, fondat de poloneza Solange Olszewska, a fost achiziționat în 2018 de grupul spaniol CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles), condus de Andrés Arizkorreta. La începutul acestui an, spaniolii de la CAF l-au înlocuit la vârful firmei poloneze pe Javier Calleja (numit în octombrie 2018, după achiziție) cu Javier Iriarte, fostul vicepreședinte al board-ului.

La troileibuze am dat chix

 

În cadrul licitației a fost introdusă și achiziția a 5 troleibuze articulate de 18 metri lungime, însă acest lot, estimat de municipalitatea Baia Mare la valoarea maximă de 15 milioane de lei (exact: 14.943.791,16 lei, sumă care include TVA), a fost anulat nefiind depusă nicio ofertă validă (a fost depusă o singură ofertă, tot de polonezii de la Solaris).

 

* Foto: @Solaris (modelul Urbino 18 electric)

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here