PREVIZIBILA VICTORIE – Explorări a câștigat la Baia Mare primul meci din play-out și duminică dispută al doilea meci cu potențial retrogradata U. Cluj

0
173

VOLEI MASCULIN – LIGA I. Sâmbătă, 23 martie 2024, în Sala Sporturilor „Lascăr Pană” din Baia Mare, Faza 1 tur 1 play-out Liga I (Divizia A1) la volei masculin, CS Știința Explorări Baia Mare a câștigat, cu 3-0 (25-20, 25-17, 25-18), partida cu CS U. Cluj. Meciul, arbitrat de cuplul Mihai Coman din București (principal) și Marius Ștefurac din Ploiești (secund), a opus echipele clasate pe locurile 9 (Baia Mare) și 12 (Cluj-Napoca).

 

În prima fază a turneului play-out, care va stabili clasarea echipelor pe locurile 9-12, implicit și cele două retrogradate (deja cunoscute: Universitatea Cluj-Napoca și CSU UV Timișoara), sunt programate două confruntări în care învingătoarea va fi desemnată pe criteriul Cel mai bun din 5 meciuri. Echipele mai bine clasate (Explorări și Unirea Dej) încep cu două meciuri acasă, înfruntând ultimele două clasate în sezonul regulat (Timișoara și Cluj-Napoca).

 

Băimărenii dispută cele două meciuri de la Baia Mare în acest weekend (sâmbătă și duminică, de la ora 12), urmând să întâlnească ultima clasată la Cluj-Napoca în meciul 3 în 30 martie și (dacă scorul la partide nu va fi 3-0) 31 martie (ipotetic, dacă se vor disputa 4 partide și scorul va fi egal, meciul decisiv este programat pe 6 aprilie, la Baia Mare, însă diferențele dintre Explorări și Unirea Dej și adversarele lor sunt atât de mari, încât e greu de crezut că partidele nu se vor sista după primele 3 meciuri). Apoi, învingătoarele (cel mai probabil Explorări și Unirea) vor disputa meciuri, pe același sistem, pentru a stabili care va ocupa locul 9 și care 10 (de parcă ar conta).

 

Din cauza diferențelor valorice ale loturilor din prima ligă de volei masculin, foarte clar sedimentate, această fază de play-out este, așa cum am mai precizat, o fază cu deznodământ previzibil, care se dispută doar pentru că așa prevede regulamentul.

 

În meciul de sâmbătă, băimărenii s-au impus în primul set, fără să forțeze, după 23 de minute (25-20), în setul secund oaspeții au început ceva mai bine, conducând cu un avantaj ușor până la 6-8, apoi băimărenii au egalat și au început desprinderea, reușind 6 puncte consecutive (12-8), la jumătatea setului tabela indicând 13-9. Explorări a apăsat pedala de accelerație doar cât a fost nevoie, ajungând la 16-9, apoi punctând exclusiv pentru a-și păstra avantajul și a câștiga setul încheiat cu 25-17 (durata setului a fost aproape egală cu a primului, 24 de minute).

 

În fine, setul 3 și ultimul, a fost la fel controlat de gazde în momentele semnificative, care au ajuns la jumătatea setului cu 13-10 și s-au impus în 25 de minute cu 25-18. Partida, care a durat o oră și 10 minute de joc efectiv, a fost dominată de băimăreni la toți parametri tehnici semnificativi (Explorări vs. U. Cluj): 38-28 atacuri decisive, 5-4 servicii decisive/ași, 6-2 blocaje decisive, 26-21 puncte pe greșeala adversarului.

 

Pentru Explorări au punctat: Ramirez Pita (17 puncte), David și Cheagă (câte 9 puncte), Bălăi (5 puncte), Catrina (4 puncte), Da Silva Santos (3 puncte), Silvășan-Pașca (2 puncte). De la oaspeți s-au remarcat Tănase (9 puncte), Negrean, Popovici și Kholman (câte 6 puncte).

 

Duminică, 24 martie 2024, tot de la ora 12, Explorări joacă la Baia Mare al doilea meci cu U. Cluj, urmând ca săptămâna viitoare să meargă la Cluj-Napoca pentru încă un meci (dificil de crezut varianta necesității a două partide).

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here