CE NEBUNIE! – De la agonie la extaz: CSM Sighetu Marmației, egalată la finalul jocului de Victoria Carei și cu calificarea în play-off pierdută, a marcat golul victoriei în al 5-lea minut de prelungiri și merge în play-off

0
615

VICTORIA PENTRU PLAY-OFF. Sâmbătă, 23 martie 2024, pe Stadionul Municipal Solovan din Sighetu Marmației, în meci contând pentru etapa a 18-a Seriei a 10-a din Liga a III-a la fotbal masculin, CSM Sighetu Marmației a câștigat, cu 2-1 (1-0), partida cu CSM Victoria Carei. Meciul, arbitrat la centru de tulceanul Eduard Ioniță, a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 4 (Sighetu Marmației) și 6 (Carei).

 

În ultima etapă a sezonului regulat, meciul de pe Solovan era unul dintre cele mai importante din serie, opunând două echipe care-și jucau în meci direct calificarea în play-off. În meciul tur, sighetenii s-au impus la Carei cu 4-3 (2-1) și deși de la acel ultim meci direct au trecut 5 luni, echipa gazdă a pornit din postura de favorită, sighetenii fiind la mâna lor pentru a-și îndeplini obiectivul pe propriul teren, beneficiind și de suportul de moral al fanilor.

 

Lămurire: criteriile de calificare în play-off

 

Înaintea acestui meci se cunoșteau 3 din cele 4 echipe care vor juca în play-off, SCM Zalău (principala favorită pentru calificarea la barajul de promovare în Liga a II-a) și CSM Olimpia Satu Mare fiind calificate matematic, iar surprinzătoarea Crișul Sântandrei fiind ca și calificată (având 3 puncte și golaveraj zdrobitor în plus față de celelalte aspirante la calificare și un meci deloc dificil, în deplsarea de la echipa suporterilor din Satu Mare, penultima clasată).

 

Scriptic, pentru cel de-al 4 loc în play-out se luptau 3 echipe, Sighetu Marmației, Lotus Băile Felix și Victoria Carei, aflate la egalitate de puncte (24). O lămurire pentru cei mai puțin familiarizați cu regulamentul FRF privind criteriile de departajare în Liga a III-a a echipelor aflate la egalitate de puncte: în caz de egalitate de puncte, primul criteriu de departajare îl reprezintă rezultatele directe din sezonul regulat.

 

Faptic, doar două echipe (CSM Sighetu Marmației și Lotus Băile Felix) luptau pentru locul de play-off. Dacă și CSM și Lotus ar câștiga în ultima etapă, rămân la egalitate de puncte. Primul criteriu nu le-ar departaja pentru că în meciurile directe fiecare din cele două echipe a câștigat meciul de pe teren propriu cu același scor: 1-0 (Victoria Carei, chiar dacă ar câștiga la Sighet, trebuia să cumuleze victoria cu un rezultat de egalitate sau o înfrângere a echipei Lotus, pentru că în meciurile directe cu Lotus a obținut doar 1 punct). În consecință, în acest probabil caz (care s-a și întâmplat), s-ar aplica al doilea criteriu de departajare: golaverajul. Înaintea etapei, sighetenii aveau +2, iar bihorenii 0. Deci partidele celor două echipe avea ca obiective nu doar victoria, ci obținerea unui scor cât mai mare.

 

Meciul

 

Antrenorul George Zima (CSM Sighetu Marmaţiei) a început partida cu următorul 11: Oneţ – Simion, Braşoveanu, N’Diaye, Tomşa – Deivid, Abdulah, Şofroni – Zaharia, Mitruscak (cpt.), Yolou.

 

Sighetenii au reușit să deschidă scorul în min. 31, din lovitură de la 11 metri (acordată de arbitrul Ioniță în urma unei intrări neglijente a portarului Fila Karoly) transformată de Alexandru Zaharia (venit la începutul sezonului de la CSM Adjud), imparabil, lângă bara din stânga portarului, gol care a fost unicul al primei reprize.

 

Aruncăm un ochi și la Sânmartin, acolo unde Lotus Băile Felix joacă cu Minerul Ocna Dej, iar la o victorie a gazdelor primează rezultatele directe (unde CSM Sighet este la egalitate cu Lotus), apoi golaverajul general, urmat de numărul total de goluri înscrise. E 0-0 la pauză la Sânmartin (meci încrâncenat, cu 6 cartonașe galbene în 25 de minute – 2 pentru Lotus, 4 pentru Minerul). În acest moment, pentru ca Lotus să se califice în play-off ar trebui ca bihorenii să marcheze de 4 ori în repriza secundă fără să primească gol și fără ca la Sighetu Marmației să se marcheze. Puțin probabil ca toate trei condițiile să se îndeplinească.

 

În repriza a doua, nimic notabil pe tabela de marcaj până spre finalul meciului. La Sânmartin, Lotus a deschis scorul în min. 61, prin Gheban, și l-a majorat în min. 80 prin Tămaș. Prea puțin pentru a pune presiune pe calificarea sighetenilor în play-off. Însă ceea ce nu trebuia să se întâmple la Sighetu Marmației, s-a întâmplat chiar la finalul meciului. Nebunia s-a declanșat treptat: în min. 80, portarul Fila, care avea un cartonaș galben pentru faultul din prima repriză sancționat cu 11 m, primește al doilea cartonaș galben pentru proteste și este eliminat de arbitrul Ioniță. Situație mai rar întâlnită, antrenorul oaspeților nu mai are nicio înlocuire (a efectuat două în min. 58 și trei în min. 75) și în poarta oaspeților intră… masivul atacant central Kinczel Ervin (30 de ani).

 

Și totuși, în inferioritate numerică și cu un portar de conjunctură, în min. 88, oaspeții reușesc o egalare în care nu mai credea nimeni. Haiduc îi pasează lui Darius Marina și acesta nu ratează oportunitatea egalării: 1-1. Golul careienilor îi trimitea în play-off pe bihorenii de la Lotus Băile Felix (care au câștigat cu 2-0 – meciul s-a încheiat), iar pe adversarii lor, în play-out. Doar că meciul a fost prelungit și în al 5-lea minut de prelungire sighetenii reușesc golul victoriei, tot prin Alexandru Zaharia și tot dintr-un penalty (de această dată după un fault al lui Alexandru Negrea), gol al descătușării și al calificării în play-off.

 

• CSM Sighetu Marmaţiei – CSM Victoria Carei: 2-1 (1-0), au marcat Alexandru Zaharia (min. 32 din 11 m, min. 90+5 din 11 m) / Darius Marina (min. 88).

 

În urma victoriei, CSM Sighetu Marmației rămâne pe locul 4 având același număr de puncte cu Lotus Băile Felix (27). Cele două echipe au fost departajate după al doilea criteriu (la primul criteriu, meciurile directe, nu s-a putut face diferențierea, ambele echipe câștigând meciul de acasă cu 1-0), cel al golaverajului: sighetenii au avut +3 (29-26), iar bihorenii +2 (19-17). Însă nu a fost golul care a făcut diferența, dacă bihorenii câștigau cu 3-0 erau la egalitate și la al doilea criteriu de departajare, golaverajul, și sighetenii s-ar fi calificat la cel de-al 3-lea criteriu: cele mai multe goluri marcate. Așadar, pentru a se fi calificat Lotus, aceasta avea nevoie de o victorie cu 4-0…

 

Un play-off în care se intră cu punctele din sezonul regulat și care pornește cu o favorită certă pentru calificarea la barajul de promovare: SCM Zalău, care are 41 de puncte, foarte multe față de celelalte 3 participante în play-off (Olimpia Satu Mare – 33 p, Crișul Sântandrei – 28 p, CSM Sighetu Marmației – 27 p).

 

Iată rezultatele etapei:

• CS Minaur Baia Mare – CS Sănătatea Servicii Publice: 2-0 (0-0);

• CSM Sighetu Marmaţiei – CSM Victoria Carei: 2-1 (1-0);

• CS Lotus Băile Felix – CS Minerul 1947 Ocna Dej: 2-0 (0-0);

• CSM Olimpia Satu Mare – SCM Zalău: 1-1 (0-1);

• SC Olimpia MCMXXI Satu Mare – ACSC Crişul Sântandrei: 1-1 (1-0).

 

Și clasamentul final al sezonului regulat:

  1. SCM Zalău: 41 p
  2. CSM Olimpia Satu Mare: 33 p
  3. ACSC Crişul Sântandrei: 28 p
  4. CSM Sighetu Marmaţiei: 27 p
  5. CS Lotus Băile Felix: 27 p
  6. CSM Victoria Carei: 24 p
  7. CS Sănătatea Servicii Publice: 18 p
  8. CS Minerul 1947 Ocna Dej: 17 p
  9. SC Olimpia MCMXXI Satu Mare: 17 p
  10. CS Minaur Baia Mare: 14 p.

 

* Primele 4 echipe își dispută play-off-ul, iar ultimele 6, play-out-ul.

 

În play-off sunt 9 etape (se joacă fiecare cu fiecare câte 3 meciuri). Sighetenii (care vor juca 4 meciuri acasă și 5 meciuri în deplasare) încep cu o partidă în deplasare, pe terenul celor de la SCM Zalău, în 29 martie 2024, de la ora 15.

 

* Foto: @CSM Sighetu Marmației

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here