DECLARAȚII OFICIALE – Dimensiunea dezastrului financiar la clubul Minaur Baia Mare: handbaliștii au restanțe de 5 luni, fotbaliștii de 3 luni

8
5037
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare (în centru)

SITUAȚIE – CLUBUL MINAUR. … această scriere a fost generată cu gândul la optimiștii incurabili care mai visează că clubul urbei, puternic (dar ineficient) susținut din banii orașului, va mai atinge performanețele de odioară. Speranțele sunt deșarte. Cu actuala strategie, cu actualii decidenți, nicio șansă. Aveți argumentele mai jos…

 

9 februarie 2022 – Raluca Mureșan, directorul CS Minaur Baia Mare: “La fotbal este restantă luna noiembrie, iar la handbal avem restanțe pe luna septembrie la sportivii care sunt în lot din sezonul trecut, care în 1 iulie aveau 3 salarii restante și atunci a trebuit să-i aduc și pe ei la zi, dar a trebuit să le dau și celor care au venit de la 1 iulie (n.red., în club), pentru că nu puteam să așteptăm până veneam la zi cu cei vechi ca să le dăm și la cei noi. Și atunci am făcut așa, o balanță, între cele două părți, cei noi și cei rămași. Și la cei rămași suntem la septembrie (n.red., cu plățile drepturilor contractuale), iar la cei veniți de la 1 iulie suntem la octombrie. La fotbal avem restanțe luna noiembrie 2022. La handbal avem 5 luni restanță, iar la fotbal 3 luni restanță”.

 

Declarația (de tip mărturisire/recunoaștere/spovedanie publică) a fost făcută în ședința din 9 februarie 2023 a Comisiei de specialitate a Consiliului Local Baia Mare (cea care se ocupă de problemele de sport din municipiu), sub imperiul dorinței ca aleșii locali să aprobe numirea unui nou membru al Consiliului de Administrație al clubului. Și acum să devoalăm…

 

Explicații: S-a aprobat, dar nici nu s-a dat

 

În 2022, bugetul clubului Minaur Baia Mare a fost aprobat de consilierii locali (în urma repetatelor rectificări bugetare, toate la cererea primarului Cătălin Cherecheș) la suma de 23,42 milioane de lei. De dat, însă, din bugetul orașului s-au dat doar 19 milioane de lei. Deficit: aproape 5 milioane de lei.

 

Clubul a mai adunat ceva bani circa 1,6 milioane de lei din drepturi federale, drepturi tv și sponsorizări, bilete și abonamente – sponsorizările au fost de 431.000 lei, iar din bilete și abonamente s-au strâns, la toate cele trei echipe, 318.500 lei. Toate aceste sume au fost confirmate/exprimate de directorul clubului Minaur, Raluca Mureșan.

 

Să conchidem: faptic, clubul Minaur a avut la dispoziție în anul 2022 suma totală de sub 21 de milioane de lei. Ce s-a întâmplat din această cauză? Ne spune/mărturisește directorul clubului (numit în această funcție la propunerea primarului Cherecheș).

 

“La începutul anului 2022 am intrat cu restanțe de 4,6 milioane de lei. La 31 decembrie 2022 aveam restanțe de circa 7,5 milioane de lei. S-au mai plătit în ianuarie 2023 (n.red., din bugetul orașului) circa 2,5 milioane lei, iar acum, pentru a încheia anul 2022 (n.red., a plăti toate datoriile) avem nevoie de aproximativ 5 milioane de lei (cu tot cu sportivi, furnizori, cu tot). Mai avem plăți de făcut și către jucători plecați”, a precizat directorul Mureșan.

 

Care este strategia pe 2023

 

Strategia pentru 2023 este… că n-avem nicio strategie. Adică n-avem niciuna care să prevestească posibilitatea performanțelor sportice, pentru că de avut, avem una, să fie: să reducem cheltuielile. Pentru că Mureșean a spus că sponsorizări mai multe nu se prea pot atrage (subliniere pentru cei plecați pe Lună în ultimii 50 de ani: Minaur este unul dintre cele mai valoroase branduri sportive din Români și deține în acest moment două echipe de handbal în prima ligă și o echipă de fotbal în a doua ligă).

 

Bine, dacă nu atragem sponsori, că (în Baia Mare) nu se poate, conducerii i s-a cerut de Executivul Primăriei să reducă măcar așa, puțintel, din costuri/cheltuieli – să li se mai închidă gurile clevetitorilor preocupații de cum se cheltuie banii publici.

 

„Noi avem în plan anul acesta să reducem nivelul cheltuielilor cu aproximativ 2 milioane de lei (n.red., adică vreo… 8% din bugetul total). Reducerea se va face la handbal, dar nu vrem să renunțăm la nivelul de performanță, nici la fete, nici la băieți. La fotbal, dacă vrem să continuăm în Liga a II-a, nu putem reduce costurile”, le-a mărturisit Mureșan celor care trebuiau să aprobe bugetul clubului.

 

După directorul clubului, singura șansă de a crește încasările ar fi… mărirea prețului biletelor și abonamentelor. Nici nu se ia în considerare atragerea sponsorilor către echipa de fotbal, care în aceste condiții va rămâne tot fără drept de promovare în Liga I, fiind club de drept public. Dar măcar au promis…

 

„Și în privința clubului sportiv Minaur Baia Mare, Executivul Primăriei procedează la fel ca în toate domeniile activității administrative, angajând cheltuieli mai mari decât sumele aprobate în bugetul anual. Mai mult, în contextul în care nu se achită nici măcar sumele prevăzute din bugetul pe care-l aprobăm, că votăm 25 de milioane de lei pentru a-i fi atribuiți clubului, sau 250 de milioane de lei, e același lucru. Primăria oricum virează cât vrea”, a subliniat consilierul local Bogdănel Gavra, membru al Comisiei de sport a Consiliului Local Baia Mare și cel care i-a cerut lui Mureșan să facă publice aceste informații.

 

Actuala administrație publică locală continuă să cheltuiască, să susțină o conducere neperformantă, fără experiență și viziune, cu o strategie investițională defectuoasă și cu inevitabilele minciuni (contractuale) servite sportivilor și minciuni publice servite suporterilor care mai speră se facă bine clubul care odinioară aducea faimă acestui loc.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

8 COMENTARII

  1. Dar vaaai, cum? N-avem bani? Suntem lipiți? Că de fiecare dată când scrieți de datoriile imense ale Primăriei se găsește câte un executiv care zice că sunt bani de numa-numa. Deci n-avem bani. Suntem lipiți. Atunci de ce plătim un milion de euro pe beculețe de crăciun? De proști sau de hoți? Întreb.

    • Pentru ca prostii din psd pnl udmr, care conduc tara asta de sus si pina jos cu mizeriile de cluburi sportive ale ministerelor si primariilor denatureaza piata.
      Adica este imposibil ca cineva din zona privata sa poata concura cu cele peste 100 milioane lei date pe an de MApN comunistilor de la CSA Steaua.
      Cjm sa te poti pune cu alte 45 milioane lei date de lrkmaria generala a capitalei, doar este imposibil.
      Aceste sume date de prostii ce conduc cind tu nu ai in tara scoli dotate cu sali de sport, nu ai infrastructura sportiva, denatureaza la greu piata:
      Statul nu are de ce sa fie si incasator de taxe si legiutor si proprietar discretionar de baze sportive facute din banii tuturor, arbitru si concurent in acelasi timp.
      Nu este normal sa avem cetateni de mina a doua implicati in sport, deoarece sunt tratati de stat cu lipsa de fair play.

  2. În poză nu văd decât niște nebuni care urlă.Nimic care să ajute la prosperitate .Bani aruncați degeaba ,cineva să poată urla ca sălbaticii și uneori să poată să aducă și prejudicii prin distrugerea sau deteriorarea bunurilor! De ce nu se dau acei bani in cercetare în crearea de spații verzi unde tineretul să se recreeze prin socializare și schimb de idei ( ciclism,badminton tenis de camp,zone nautice etc ). Dar ce să aștepți de la acest tip de conducători? Aceștia sunt interesați să mențină fanatismul să cultive ura și barbariile.Doar așa pot fii manevrate masele de alegători! Se promovează incultura .

  3. Chereches ramine un populist,arogant,sfidator care isi bate joc de banii baimarenilor.Este foarte clar ca un oras slab din punct de vedere economic nu poate sustine mai multe ramuri sa faca performanta.Toti care se pling pot sa-si faca memorii,demisii sau sa apeleze la tribunal.De ce nu o fac ?Pentru ca au contracte de mii de euro pe care le incaseaza indiferent de performate.Nimeni nu misca un deget in acest sens,eventual agita un pic apele in speranta ca se deschide robinetul la banul public.Nu este cazul sa le plingem de mila,toata lumea pina acum si-a recuperat banii,in cel mai rau caz prin instanta.Cred ca mai important este PENTRU CE PRIMESTE ACEASTA CATEGORIE DE BUGETARI SALARII ATIT DE MARI ???Nu are legatura cu performanta,doar cu sustinerea unor gasti abonate la banul public.Dovada ?Fara numar !Un exemplu elocvent este marele FOTONEA care in aproape 7 ani la MINAUR a reusit o singura performanta :aceea de a fi mare NESIMTIT !Mai nou sosit,adica aproape de trei ani este MISTER MIRIUTA.Cu adevarat un mare mister de ce incaseza mii de euro pe luna,cind singura lui performanta este o promovare din liga 3 dupa doua incercari.Trecerea banului public in buzunarele private nu este ADMINISTRATIE !ESTE DOAR O FORMA DE BATAIE DE JOC LA ADRESA BAIMARENILOR !

  4. Și în fruntea acestei administrații „performante” se află nimeni altul decât unicul, ilustrul, luceafărul călăuzitor, deținătorul adevărului absolut, inițiatorul tuturor demersurilor si a proiectelor băimarene (bine, doar cele performante care urmează încă să fie realizate, cele dezastruoase sunt firește ale consilierilor locali), bombasticul doctor în economie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here