AU PIERDUT – Minaur Baia Mare, înfrântă la Viborg în semifinala turneului Final Four al EHF European League, joacă pentru locul 3 cu Herning-Ikast

0
321

CUPE EUROPENE – HANDBAL. Sâmbătă, 14 mai 2022, la Vibocold Arena din Viborg (8.000 locuri pe scaune), în semifinala turneului Final Four al EHF European League (a doua competiție valorică intercluburi din Europa), echipa-gazdă a turneului, Viborg HK (Danemarca), a învins, cu 28-24 (16-13), CS Minaur Baia Mare.

 

Meciul, arbitrat de cuplul Ioanna Christidi & Giannoula Papamatthaiou din Grecia, a început cum nu se poate mai rău pentru băimărence, care s-au văzut conduse cu 7 goluri diferență după nici 10 minute (min. 10, 9-2), părând că nu pot face față forței ofensive a celei mai de succes echipe din handablul feminin danez (de 14 ori campioană a Danemarcei, de 10 ori câștigătoare a Cupei Danemarcei și de 8 ori a unor cupe europene), negăsind soluții în fața tridentului format din Line Haugsted, Kristina Jörgensen și Ida-Marie Moesgaard Dahl.

 

Totuși, antrenorul Raul Fotonea a reușit să le trezească pe băimărence și Laslo (care, de departe, a fost jucătoarea exponențială din lotul Minaurului în prima repriză), Tănăsie, Lavko și Țîrle au reușit cumva ca în min. 20 să aducă scorul mai aproape de o semifinală europeană: 12-8. O diferență de 4 goluri păstrată de gazde până în min. 23 (15-11), după care Minaur (care a avut în primele 30 de minute o eficiență în atac de 50%, față de 57%, danezele) se apropie chiar la 2 goluri, însă repriza se încheie cu 16-13 pentru Viborg.

 

Cristinele (Popa și Jörgensen) înscriu în debut de repriză secundă (min. 33, 17-14), dar Minaur nu reușește să se apropie de Viborg, care în min. 40 are din nou 4 goluri diferență pe tabela de marcaj (20-16) și superioritate numerică (Burlachenko eliminată 2 minute). Frandsen înscrie repede și restabilește diferența de 5 goluri (min. 41, 21-16), iar Zych ratează și Minaur are 6 minute de când nu a mai înscris.

 

Fotonea cere time-out. Înscrie Dahl și scorul ia proporții: 22-16. În sfârșit ia final seceta, înscrie Fujita (min. 44, 22-17). Se așteaptă prea mult de la Laslo, dar atacurile devin previzibile și o așteaptă și danezele (Cristina Laslo are procentaj sub 50%, 6 goluri din 13 șuturi). Totuși, Laslo mai găsește undeva drumul spre gol și marchează al 7-lea său gol: 22-18. Ratează și daneza Jörgensen, iar Burlachenko marchează la jumătatea ultimei reprize (min. 45, 22-19) și avem superioritate numerică (Frandsen, eliminată 2 minute). Laslo ratează, Haugsted marchează în inferioritate (23-19) – spre deosebire de Minaur, care pare a aștepta totul de la Laslo, la daneze Jörgensen e susținută de Haugsted, Dahl și Frandsen (e greu de anticipat marcatorul danezelor)…

 

Fujita marchează golul 20 pentru Minaur. Intrăm în minutul 50 al meciului cu 5 goluri mai puțin (25-20) și în inferioritate numerică (Polocoșer, eliminată temporar). E greu, dar n-a crezut nimeni că va fi ușor. Dahl duce diferența la 6 goluri (26-20). În sfârșit marcăm de pe inter, Lavko (avea un singur gol din 7 șuturi – citită de apărătoarele Viborgului). Și de pe extremă (Tănăsie). 26-22 și mai sunt 5 minute de joc. Line Haugsted nu ne prea lasă să visăm (27-22).

 

Deși Fujita replică rapid (min. 57, 27-23), Rivas-Toft reface diferența de 5 goluri (28-23) și timpul rămas (3 minute) ne indică să ne gândim la finala mică. Se cere time-out, dar nici Fotonea nu e vrăjitor și nici Laslo nu se poate dedubla… Ultimele secunde, înscrie Tănăsie: 28-24. Atât s-a putut. Viborg a fost prea tare pentru (acest) Minaur. O a doua repriză mai bună decât prima pentru băimărence.

 

Pentru Minaur au marcat Laslo (7 goluri), Fujita (5 goluri), Tănăsie (4 goluri), Lavko, Burlachenko, Cioca (câte 2 goluri), Țîrle și Popa (câte 1 gol). De la Viborg s-au remarcat Haugsted (7 goluri), Jörgensen (6 goluri) și Dahl (5 goluri). Și da, portarul Anna Opstrup Kristiansen (EHF a și comentat, ironic, că jucătoarele de la Minaur vor avea probabil coșmaruri în această noapte din cauza danezei), 14 mingi salvate, procentaj de aproape 37%.

 

În cealaltă semifinală, Herning-Ikast Handbold – SG BBM Bietigheim: 33-34 (12-14) – echipa germană a înscris golul victoriei cu 2 secunde înaintea finalului partidei, prin poloneza Karolina Kudlacz-Gloc (inter stânga), la doar 30 de secunde de golul egalizator al danezelor. Nicio surpriză, finala pentru trofeu este Viborg – Bietigheim. Duminică, 15 mai, Minaur va juca pentru locul 3 cu echipa daneză Herning-Ikast Handbold.

 

* Foto: @EHF

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here