CRONICA MECIULUI – Minaur a pierdut la Reykjavik și joacă meciul decisiv la Baia Mare, pornind cu șansa a doua: trebuie să recupereze 8 goluri

0
570

EHF EUROPEAN CUP. Duminică, 21 aprilie 2024, în N1 Höllin din Reykjavik (Islanda) – Höllin înseamnă Arenă -, în meci tur al semifinalei EHF European Cup la handbal masculin, Knattspyrnufélagið Valur (Islanda) a câștigat, cu 36-28 (18-14), partida cu CS Minaur Baia Mare (România). Meciul, arbitrat de cuplul maghiar Andorka Miklós & Hucker Robert, avea să furnizeze primele pronosticuri legate de finalista care avea să joace pentru trofeu cel mai probabil cu echipa greacă Olympiacos SFP, care în prima semifinală a încheiat la egalitate, 28-28 (13-11), la Budapesta, cu FTC-Green Collect (Ungaria) – maghiarii s-au distanțat la două goluri în ultimele 5 minute, dar grecii au revenit de la 28-26 în ultimele 2 minute.

 

Biletele la acest meci au costat circa 100 de lei (3.000 de coroane islandeze), iar cele de categoria VIP cam 315 lei (9.500 de coroane islandeze), până și biletele pentru copii au costat 33 de lei. Islanda e o țară scumpă. Dar foarte atentă cu cetățenii ei: au printre cele mai mici impozite din Europa, una dintre cele mai scăzute rate ale inegalității veniturilor din lume și este pe locul 2 în lume la calitatea vieții și pe locul 4 în lume în topul HDI, al dezvoltării (abreviarea de la Human Development Index – Indicele dezvoltării umane, considerat mai corect decât PIB, care ia în calcul exclusiv prosperitatea materială, pentru că HDI este un indicator complex, calculat în baza speranței de viață, alfabetizării, învățământului și nivelului de trai).

 

Cam 4 grade temperatura aerului la ora meciului la Reykjavik (cea mai nordică capitală din lume, situată în apropierea cercului polar), ceea ce te face să te bucuri că handbalul se joacă în sală, o arenă sportivă botezată în funcție de sponsor, din ianuarie 2024 numită N1, după contractul pe 5 ani semnat cu compania islandeză din Kópavogur cu acest nume (noul sponsor, care gestionează cele mai multe benzinării din țară, a fost creat în 2007 în urma fuziunii firmelor Esso și Bílanaust, iar acum este în Top 10 cele mai mari firme din Islanda) – în perioada 2008-2015 s-a numit Vodafone, iar apoi, până în 2023, Origo, sponsorul fiind o mare companie de IT.

 

Sala în care se dispută meciuri de handbal și baschet face parte din complexul sportiv Hlíðarendi și nu este una impozantă, pentru că islandezii nu construiesc mastodonți doar de dragul falei – stadionul de fotbal are circa 2.500 de locuri (doar 1.200 pe scaune), iar sala are capacitatea de 1.300 de spectatori (la meciul precedent al lui Valur, cel cu Steaua au fost 647 de spectatori).

 

Meciul

 

Începe meciul, în Islanda e ora 19.30, la noi e 22.30, o oră la care handbaliștii noștri nu sunt obișnuiți să joace. Minaur deschide scorul în secunda 33, Da Silva Mollino îl învinge pe Gustavsson. Se joacă încrâncenat, 9 minute nu se schimbă nimic pe tabela de marcaj (enorm, în handbal!).

 

Gazdele egalează în min. 10, prin Gislason, dar Kotrc ne readuce rapid în avantaj, apoi suntem iar egalați de Oskarsson și gazdele conduc pentru prima oară în min. 11, după golul tânărului Þordarsson, extrema stângă, reprofilată abia în acest sezon după ce a jucat mereu pe extrema dreaptă. E 4-2 pentru gazde și Minaur joacă în inferioritate numerică (Botea a fost eliminat). Prima jumătate a reprizei se încheie cu 9-4 (min. 15).

 

Diferența e cam mare pentru primul sfert al partidei, îmbucurător e că s-a activat Vujovic, autorul ultimelor două goluri ale Minaurului. Islandezii ne toacă cu jocul pe pivot, unde îl au pe Gíslason (1,90 m și 98 kg). Plus că portarul Gustavsson și-a intrat în mână, are 4 intervenții salvatoare. Minaur nu reușește încă să oprească nimic, tot ce trag pe poartă islandezii e gol. Min. 20, e 12-6 și jucăm cu 2 oameni mai puțin (două eliminări în 13 secunde: Kozakevych și Fotache – arbitri maghiari consideră că jucăm prea energic în apărare).

 

Islandezii au profitat de superioritate și s-au dus la 14-7, dar am avut 3 eliminări, iar gazdele niciuna. Valur joacă în atac cu 7 oameni (îl scot pe portarul Gustavsson pe faza de atac, strategie riscantă, dar până acum a dat roade). În sfârșit, Sabou schimbă portarii și Buzogany scoate două mingi din două șuturi (are procentaj maxim). Vujic e on fire, dar diferența de scor este încă mare. Prea mare. Repriza se încheie cu 18-14 (a marcat Cip în ultima secundă).

 

Cei mai eficienți de la Minaur au fost Vujic și Vujovic (cu câte 4 goluri), care au marcat 57% din golurile băimărenilor. Nimic pe pivot, nu s-a reușit punerea lui Nagy în poziție avantajoasă. Islandezii au jucat combinativ, 9 dintre jucătorii de pe foaie au marcat, față de 7 de la Minaur (noi avem 12 jucători de câmp de toți, nici acum n-am reușit să completăm foaia de joc) – cele mai multe goluri de la gazde, interul dreapta Magnússon, unul dintre veteranii echipei (4 goluri). Bună prestația lui Buzogany, care a încheiat repriza cu 3 mingi parate, procentaj de 50% eficiență (n-a fost ziua lui Terekhov). Islandezii au încheiat cu șut la poartă 25 de acțiuni, băimărenii, 21.

 

Dacă am fi la cursele hipice am spune că repriza a doua începe cu hadicap de 4 goluri, dar nu suntem, așa că păstrăm speranțele că următoarele 30 de minute vor fi o cursă a Minaurului pentru recuperarea diferenței (și mai sperăm în acel final, echipa din Baia Mare știind să se reinventeze mereu în ultimele clipe, atunci când nimeni nu mai speră, ca un boxer rănit care înainte de ultimul gong își răpune adversarul).

 

Începe repriza a doua, Valur ne execută cadențat, sistematic, militărește: min. 33, 22-16. Începem să-i pedepsim când ratează atacurile și marcăm în poarta goală (Kotrc e expert la asta). Prima jumătate a reprizei se încheie cu 31-22. Începem să dăm rateuri și de 7 metri, unde aveam o eficiență maximă (au ratat consecutiv Vujovic și Erik Pop) și intrăm în ultimele 5 minute cu 33-26. Apoi marchează imediat Gislason, ratează Kozakevych. Minaur e groggy.

 

Mai sunt 2 minute și jumătate și islandezii au 9 goluri avantaj: 36-27. Băimărenii l-au făcut erou pe Gustavsson, portarul gazdelor având 14 intervenții salvatoare (a apărat peste o treime din șuturile trase pe poartă de oaspeți). Începe să scoată și Terekhov, dar e poate prea târziu. S-a terminat: 36-28. Ambele reprize s-au încheiat cu 18-14. Prea mult la acest nivel să recuperezi 8 goluri în meciul retur.

 

Pentru Minaur au marcat Vujic (7 goluri), Vujovic (5 goluri), Kotrc (4 goluri), Kozakevych și Cip (câte 3 goluri), Botea (2 goluri), Nagy, Da Silva Mollino, Erik Pop și Fotache (câte 1 gol). Portarii: Buzogany 6 salvări (procentaj 31,58%), Terekhov 3 salvări (14,29%). De la Valur s-au remarcat Óskarsson (6 goluri), Gíslason (5 goluri), Ísak Gústafsson (extrema dreaptă), Magnússon și Pettersson (câte 4 goluri) și portarul Björgvin Gustavsson cu 14 parade salvatoare (procentaj de eficiență 33,33%) și… 2 goluri (e tipul de portar-golgheter, precizam într-un articol precedent).

 

La final, un aspect de semnalat, ca argument pentru mentalitatea islandezilor: cel mai bun jucător al lui Valur, centrul Benedikt Benni Gunnar Óskarsson, produs al clubului, care în ultimii 3 ani a avut o creștere fulminantă în 2022 fiind desemnat cel mai promițător jucător din ligă a Islandei (Olís), iar în 2023 cel mai bun atacant al ligii, joacă ultimele sale meciuri la Valur, fiind ca și transferat la echipa norvegiană Kolstad (a semnat deja un contract pe 2 ani cu începere după acest sezon). Și totuși continuă să dea totul pentru echipa sa, fiind golghererul echipei și punând osul la joc, ca și până la semnarea trasferului. Returul, la Baia Mare, duminică, 28 aprilie 2024, arbitrează cuplul croat Ante Mikelic & Petar Paradina. Foarte greu de recuperat diferența.

 

* Foto: @Anton Brink – visir.is, @Valur – EHF

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here