CAMPIONAT MONDIAL – România, cu maramureșeanul Octav Alexan în lot, vicecampion mondial la acrobație cu planorul, își apără titlul mondial în Polonia

2
739
Octav Alexan

PLANORISM ACROBATIC. Pilotul de planor Octav Alexan de la Aeroclubul Teritorial „Alexandru Papană” din Baia Mare, vicecampion mondial en-titre la individual și campion mondial en-titre cu echipa României, va participa la cea de-a XI-a ediție a Campionatului Mondial de Acrobație cu Planorul, eveniment organizat la Leszno (Polonia), în perioada 28 iulie – 6 august 2021, sub egida FAI (Fédération Aéronautique Internationale – federația mondială de sporturi aeronautice).

 

România este campioană mondială en-titre la zbor acrobatic cu planorul, titlu cucerit la ediția din 2019 (ediția din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei de COVID-19). La ediția 2021, echipa națională a României, antrenată de Cristi Iorgov (de la Aeroclubul Teritorial „Octavian Ulici” Caransebeș), este formată din 4 piloți: Octav Alexan, vicecampion mondial en-titre la individual (cel mai bun rezultat din istoria planorismului acrobatic românesc); Gal Zsolt (Aeroclubul Teritorial „Traian Dârjan” Cluj-Napoca – cea mai bună clasare la Mondiale, locul 14 în 2017), Daroczi Lorand și Valentin Hoța (ambii de la Aeroclubul „Elie Carafoli” Târgu Mureș – primul este băimărean, comandantul aeroclubului din județul Mureș: cele mai bune clasări la Mondiale, Daroczi locul 6 în 2019, Hoța, locul 12 în 2017).

 

Băimăreanul Octav Alexan, cel mai tânăr component al lotului național, este la cea de-a treia participare la un campionat mondial. În 2018, la Zbraslavice (Cehia), s-a clasat pe locul 12 la individual (a fost a doua cea mai bună clasare a unui pilot român), iar în 2019, la ultima ediția, a fost pe locul 2 (cea mai bună clasare a unui pilot de planor român din toate timpurile) – titlul de campion mondial la clasa Advanced la proba individuală i-a revenit sportivei poloneze Patrycja Pacak, iar medalia de bronz a fost câștigată de francezul Charlie Levy Louapre.

 

Acum urmează cea de-a șasea participare a echipei naționale de zbor acrobatic cu planorul a României la un campionat mondial (din cele 10 desfășurate până acum), timp în care a câștigat trei medalii: două de bronz (în 2017 și 2018) și una de aur (la ultima ediție, în 2019). Ultimele stagii de pregătire a Lotului național de acrobație cu planorul s-au desfășurat la Aeroclubul „Elie Carafoli” Târgu Mureș.

 

* 2015 – Zbraslavice (Cehia): România locul 5 (după Polonia, Cehia, Elveția și Germania);

* 2016 – Matkópuszta (Ungaria): România locul 5 echipe (după Ungaria, Polonia, Italia și Suedia);

* 2017- Toruń (Polonia): România locul 3 (după Polonia și Franța);

* 2018 – Zbraslavice (Cehia): România locul 3 (după Cehia și Polonia);

* 2019 – Deva (România): România locul 1 (a devansat Franța și Germania, devenind campioană mondială).

 

Cum se desfășoară Campionatul Mondial

 

Zborul acrobatic durează 4-5 minute. Programul de figuri acrobatice prestabilit se execută la verticala unui pătrat cu latura de 1 kilometru, marcat pe sol cu nişte panouri albe, care se proiectează imaginar, pe verticală, într-un cub. Arbitrii stau pe margine la o distanţă care le permite să vadă foarte bine evoluţia fiecărui planor. Se dă notă pe fiecare figură acrobatică şi pe programul în ansamblu.

 

Participanții la competiție se întrec în șase probe (care stabilesc clasamentul individual) şi pe echipe la clasele Advanced şi Unlimited (echipa României concurează doar la clasa Advanced). În clasamentul pe echipe se iau în calcul punctajele obținute de primii trei sportivi din fiecare echipă. Echipa României zboară pe planoare de înaltă acrobație MDM -1 FOX.

 

Locul de desfășurare a celei de-a XI-a ediții Campionatului Mondial de Acrobație cu Planorul, Aeroportul Leszno, este considerat unul dintre cele mai bune din lume, având spațiu deschis pe trei laturi, flancat de 120 de hectare de câmpuri întinse, care fac zborul sigur și confortabil – de altfel, Leszno este singurul oraș care a găzduit campionatele mondiale de acrobație cu planorul de 4 ori (1958, 1968, 2003 și 2014), acum fiind gazdă pentru a cincea oară.

 

* Foto planor: @ Adrian Cantor

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. As face o corecție… Din cei cinci membrii ai echipei naționale de acrobație cu planorul fac parte DOI băimăreni!!! Octav Alexan ȘI Daroczi Lorand , care este tot băimărean, format si “crescut” la Aeroclubul “Alexandru Papană” Baia Mare! In prezent este comandantul Aeroclubului din Tg. Mureș, dar tot băimărean de-al nostru rămâne! Haideți să le ținem pumnii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here