PREVIZIBILA ÎNFRÂNGERE – Explorări pierde la Baia Mare meciul cu Rapid, o partidă de 102 minute de joc efectiv

0
95

LIGA I VOLEI MASCULIN. Sâmbătă, 3 februarie 2024, în Sala Sporturilor Lascăr Pană din Baia Mare, în meci contând pentru etapa a 16-a Liga I (Divizia A1) volei masculin, Știința Explorări Baia Mare a pierdut, cu 1-3 (22-25, 19-25, 25-23, 18-25), partida cu Rapid București. Meciul, arbitrat de clujeanul Andrei Savu (principal) și zălăuanul Ionuț Buciu (secund), a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 9 (Explorări) și 3 (Rapid) și a pornit cu echipa oaspete în postură de favorită.

 

După o echilibrată primă jumătate a setului de debut (11-11), băimărenii încep o distanțare treptată, până la 4 puncte (16-12), dar rapidiștii reduc diferența la 2 puncte (17-15). Totuși, cumva-cumva (îndeosebi datorită atacurilor, mult mai inspirate – cu blocajul, suferim în continuare) băimărenii se îndreaptă spre câștigarea setului: 20-17. Dar la Baia Mare nimic și niciodată nu e fără suferință. Rapid revine (20-19) și antrenorul Marius Botea cere time-out. Bucureștenii egalează.

 

La 22-22 se dă un punct gratuit Rapidului. Atacul gazdelor a fost deviat evident de un rapidist. Proteste ale băimărenilor (în volei astfel de proteste se fac când există aproape certitudinea că ai dreptate – deși nu se revine niciodată asupra deciziei inițiale). Vina principală este a arbitrului secund Buciu (principalul era mai greu să vadă). Dar, spuneam și în articolele trecute, la volei nu există VAR, nu există nici măcar reluări. Deci, se merge din inerție pe inspirația arbitrilor. Câștigă Rapid cu 22-25. Ce face un punct dat când trebuie.

 

În setul secund, băimărenii au ținut aproape până la 16-17, după care rapidiștii s-au impus în câștigători, în 23 de minute: 19-25. Setul 3 începe atipic pentru această partidă, băimărenii punctând de 6 ori consecutiv. Se ajunge la o diferență de 8 puncte (cea mai mare din meci: 10-2, 11-3). Gazdele încep să funcționalizeze și blocajul, dar rapidiștii forțează revenirea. Totuși, Explorări ajunge la 20-15, un punct în care e destul de greu să pierzi setul. La 21-18, gazdele cer time-out, parcă a nu infirma tradiția (cu pierdutul setului după ce ai 20-15). Incredibil, e 21-20 (scriam mai sus: la Baia Mare nimic și niciodată nu e fără suferință). Rapid egalează la 22. Tradiția nu e infirmată. Explorări câștigă setul, la limită: 25-23.

 

Începe setul 4. Se joacă deja de o oră și 19 minute. Până la jumătatea sa, oaspeții aveau un avantaj de 4 puncte (9-13). Time-out, Botea. Cu succes. Băimărenii revin la 12-13. Dar parcă a fost prea mult pentru ei și rapidiștii fac din nou 3 puncte consecutive: 12-16. Deja-vu: 15-20. Doar că de această dată pentru rapidiști. Monitorizăm dacă se respectă tradiția. Se respectă: 18-25. Rapid câștigă cu 3-1, după o partidă care a durat o oră și 42 de minute. La final, rapidiștii fac poza pentru pagina de FB cu cei doi suporteri veniți de la București.

 

Statistica indicativilor tehnici semnificativi, arată că Explorări a pierdut meciul pe blocaj și pe atacuri decisive. Iată numerele (Explorări vs. Rapid): 44-50 atacuri decive, 6-6 servicii decisive (ași), 10-16 blocaje decisive, 24-26 puncte pe greșeala adversarului. Și o informație care ar trebui să le ridice întrebări antrenorilor băimăreni: din cele 60 de puncte ale Explorări, 31 de puncte au fost realizate de Ramirez Pita. Mai este vreun adversar care nu știe încă la cine trebuie să fie atent?

 

Pentru Explorări au punctat: Ramirez Pita (31 de puncte), Da Silva Santos (11 puncte), David (7 puncte), Bălăi (4 puncte), Cheagă și Mesquitas Campos (câte 3 puncte), Crișan (1 punct). De la Rapid s-au remarcat Ghafour (26 de puncte), Cubrillo și Marechal (câte 12 puncte) și Fromm (11 puncte).

 

În urma înfrângerii, Explorări rămâne pe locul 9 și va juca în etapa următoare în deplasare, la Brașov, cu liderul campionatului, Corona. Misiune imposibilă.

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here