ÎN POFIDA AMENZILOR MARI – În 2023, 3% dintre angajatorii maramureșeni controlați utilizau munca „la negru”

1
701

MUNCA „LA NEGRU” – MARAMUREȘ. Pe parcursul anului trecut, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Maramureș au desfășurat acțiuni de control la 1.498 angajatori. În pofida amenzilor mari prevăzute de legislație privind munca „la negru”, 46 dintre aangajatori (procentual, 3,07%) utilizau muncă fără forme legale – au fost identificate 66 de persoane care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă.

 

Administratorii firmelor care utilizau munca „la negru” au fost amendați cu o sumă care totalizează 1,26 milioane de lei. Practic, 72,30% din valoarea totală a amenzilor aplicate de ITM Maramureș în întreg anul 2023 (1.742.700 lei) a avut aceeași cauză: munca fără forme legale, a precizat inspector șef Dragoș Năcuță.

 

Anul trecut, inspectorii de muncă din Maramureș au mai aplicat amenzi și pentru alte nerespectări ale legislației muncii, cele mai semnificative după munca „la negru” fiind nerepectarea prevederilor privind evidența orelor de muncă prestată (total: 162.500 lei) și nerespectarea prevederilor privind transmiterea în registrul general de evidență a salariaților a contractelor de muncă (total: 73.600 lei).

 

* Foto generică

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Mai mare e problema cu munca la gri. Cu contract de două sau patru ore și salariul din contract luat pe card, iar restul de patru ore nefigurand nicăieri și salariul luat în plic. Ori cu oameni puși pe șomaj în acte și continuând aceeași muncă primind salariul în plic. Oricum, in mare parte , salariul e minim sau puțin peste minim. Nu mai zic că de fiecare dată când vine controlul ITM se știe de el cu câteva ore înainte, poate chiar și cu o zi înainte. Cine îi anunță pe patroni de control?
    Vă dați seama ce pensii mici vor fi când acești nefericiți vor ieși la pensie? Ce dramă va fi în țară?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here