PERFORMANŢĂ – Ramira Baia Mare a previzionat o cifră de afaceri de peste 13 milioane de euro: în topul producătorilor de linii automatizate pentru industria auto

0
1774

PERSPECTIVE. Societatea băimăreană RAMIRA SA, cu o tradiţie de 40 de ani în piaţa economică mondială, este unul dintre cei mai importanți producători europeni de linii automatizate pentru sudură pentru industria auto. Din 2013 parte a concernului Chropyňská Group AS – din care mai fac parte Chropyňská strojírna (Cehia) şi Slavia Production Systems (Slovacia) -, în ultimii trei ani Ramira şi-a crescut cu peste 30% cifra de afaceri, de la sub 8 milioane de euro în 2013 la peste 12,5 milioane de euro în 2016 şi previzionează în acest an că va depăşi pragul de 13 milioane de euro.

 

Transformarea singurei societăţi de pe fosta platformă industrială a Băii Mari rămasă pe piaţa economică de la producător de maşini de pufuleţi şi vată de zahăr (imediat după anii ’90) la o forţă economică capabilă să onoreze comenzile celor mai mari contractori din industria auto mondială a fost posibilă prin investiţii masive în retehnologizare şi specializare a angajaţilor, de la preluarea firmei de Chropyňská Group AS, în acest sens investindu-se aproximativ 5 milioane de euro în ultimii trei ani, iar în acest an fiind disponibilizată pentru cele două deziderate 3 milioane de euro.

 

Pe lângă cele trei fabrici din Cehia, România şi Slovacia, holdingul Chropyňská mai deţine birouri în Cehia, Germania şi Rusia şi are participaţiuni de tip joint-venture în Rusia, SUA şi China, producând linii performante de asamblare, maşini şi echipamente pentru Škoda, Porsche, Audi, BMW, Volkswagen, Honda, Nissan, Rolls Royce, Volvo, Renault, Mercedes, Ford, Land Rover, Jaguar, Citroen etc. Holdingul Chropyňská Group A.S. are 1.100 de angajaţi şi derulează anual contracte economice în cuantum de peste 100 de milioane de euro.

 

Lecţia succesului: investiţia în oameni

 

În 2013, firma Chropyňská strojírna din Cehia (controlată de familia Kudela), unul dintre partenerii externi ai Ramira şi printre cei mai importanţi producători europeni de linii complet automatizate de asamblare pentru industria auto, a achiziţionat fabrica din Baia Mare şi, ulterior, a inclus-o în holdingul Chropyňská Group AS.

 

Karl-Josef Heinrich, actualul CEO al Ramira, a fost pionul principal al preluării fabricii băimărene. „Am lucrat 21 de ani la Kuka (n.red., acronimul de la Keller und Knappich Augsburg, o mare corporaţie din Germania, producătoare de roboţi industriali şi soluţii pentru automatizarea fabricilor, cu peste 25 de filiale în întreaga lume şi o cifră de afaceri anuală de peste 2 miliarde de euro), misiunea mea fiind de a găsi furnizori pentru proiectele noastre. În 2010, am părăsit Kuka, dar am rămas în domeniu ca freelancer. Lucram şi cu Robert Kudela şi cu Dumitru Matei. Preluarea de către Chropyňská a firmei din Baia Mare a fost condiţionată de Kudela de preluarea manageriatului de mine. Dacă nu se făcea preluarea, azi Ramira nu mai exista”, povesteşte CEO Heinrich.

 

Imediat după preluare, firma băimăreană a fost complet reorganizată şi restructurată, însă au fost păstraţi toţi angajaţii. „Erau 330 de angajaţi, iar acum avem peste 400. Asta e foarte important să se ştie: cei mai importanţi sunt oamenii! Maşini, roboţi, poţi să cumperi. Oameni, nu. Şi mai este ceva important, care nu s-a spus până acum: Robert Kudela, acţionarul majoritar al holdingului Chropyňská, nu a luat niciun ban din profitul firmei. Totul a fost reinvestit în creşterea performanţei prin retehnologizare şi specializarea angajaţilor, s-au plătit datoriile…”, explică Heinrich.

 

„Ştiţi, câteodată mă simt de parcă ar fi fabrica mea. Glumind, Robert Kudela aprobă tot ceea ce facem – sigur, cred că propunerile sunt cele bune, altfel n-ar fi de acord”, completează, râzând, managerul general al Ramira.

 

La Ramira s-a investit masiv în reorganizarea fluxului tehnologic şi al celui organizatoric. S-au creat departamente noi şi, extrem de important, a fost introdus un soft – cel mai performant existent – care face posibilă urmărirea completă a întregului proces de fabricaţie. „Achiziţia şi implementarea softului SAP pentru optimizarea timpilor de producţie a fost un pas extrem de important, pentru că acesta calculează cu mare precizie timpii de livrare, iar pentru clienţii noştri acesta e mai mult decât obligatoriu, e sfânt!”, a subliniat Heinrich.

 

Planificarea viitorului

 

Cel mai mare plan al societăţii Ramira SA este crerea unui departament de proiectare a dispozitivelor pe care le produce. „Noi specializăm oameni în Germania, Polonia (la Volkswagen) şi Belgia, pentru că prin crearea acestui departament de proiectare vom putea să ajungem în vârful industriei, adică să producem, dar şi să implementăm, până la punerea în funcţiune, liniile automatizate. Previziunea mea este că vom reuşi acest deziderat în trei ani. Acest nou departament de proiectare îl vom deschide în aproximativ două luni”, a declarat CEO Ramira, Karl-Josef Heinrich.

 

În acest moment, Ramira SA lucrează direct cu producătorii auto Audi, Nissan, Dacia, Volkswagen, Mercedes şi produce pentru alţi mari dezvoltatori din industria auto: Kuka, FFT, Comau, Caire, Farman, Segula Technologies, Clemessy, Johnson Controls, Cimlec Industrie, CoEng şi, desigur, Chropyňská.

 

Pentru Ramira SA, 2017 este un alt an în care conducerea holdingului Chropyňská a aprobat investiţii semnificative. După cei peste 3 milioane de euro investiţi în 2015 (în tehnologizare, modernizarea halelor, a secţiei Vopsitorie şi implementarea softului SAP) şi 1 milion de euro investiţi în 2016 (când s-a construit o hală nouă, s-au montat luminatoare, s-a modernizat parcul auto şi s-au achiziţionat noi utilaje), în acest an s-au alocat 3 milioane de euro pentru achiziţia de utilaje, modernizări şi crearea biroului de proiectare. „Tot ceea ce s-a făcut, s-a făcut datorită oamenilor care lucrează aici, la Ramira. Noi nu am fi putut singuri”, a subliniat CEO Heinrich.

 

În contextul în care autorităţile locale încearcă diferite soluţii pentru creşterea atractivităţii Băii Mari în dezvoltarea unor noi afaceri, fără însă să-i consulte şi pe oamenii de afaceri, l-am întrebat pe Robert Kudela, acţionarul majoritar al holdingului Chropyňská, ce crede că trebuie să se facă în acest sens. A zâmbit. Şi a spus: „Pe noi nu ne interesează ce fac şi ce decizii iau în acest sens autorităţile. Noi avem nevoie de un singur element pentru a dezvolta fabrica: oameni care să dorească să îşi ridice gradul de specializare. Atât. Trebuie doar ca oamenii să-şi dorească asta şi restul e în puterea noastră. Oamenii sunt cel mai important capital al unei societăţii”. Apoi, a plecat să vorbească cu oamenii. Cu angajaţii unei societăţi care „are ceva din legenda Păsării Phoenix. Tot moare şi reînvie din propria cenuşă. Şi apoi mai şi zboară”…



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here