STUDIU DE CAZ – Cât plătește o benzinărie municipiului Baia Mare pentru concesionarea unui teren de 3.000 mp

0
4336

AFACERILE ORAȘULUI. Pentru nerăbdători și grăbiți, răspunsul la dilema-titlu: mai puțin de 10 lei/mp/lună, adică sub 30.000 lei/lună pentru o suprafață de 3.000 mp. Pentru ceilalți interesați, detaliile. Studiul de caz a fost efectuat pe benzinăria Mol de pe strada Vasile Alecsandri din Baia Mare, edificată în anul 1996 pe un teren de 3.000 mp al municipiului Baia Mare.

 

Terenul pe care a fost construită prima stație de carburanți MOL din Baia Mare, pe strada Vasile Alecsandri, aparține orașului și a fost dat în folosință companiei petroliere fără bani, încheindu-se un contract de asociere în participațiune (pe model McDonald’s ș.a.m.d.). Adică orașul participa în asociere cu terenul, distribuitorul de carburanți suporta financiar construirea benzinăriei, după care administra/administrează afacerea și plătește o parte din câștig asociatului (municipalitatea Băii Mari, care a contribuit la afacere cu terenul). Însă ce înseamnă “o parte”?

 

Conform contractului încheiat în anul 1997, la inaugurarea afacerii, între actuala Mol România Petroleum Products SRL (pe atunci Mol SRL) și municipalitatea Baia Mare, compania petrolieră plătea/plătește 1% din vânzările de carburanți (după ce se scad: TVA, accize și taxe impuse prin legislație) și 1,5% din vânzările din magazinul benzinăriei. Suma minimă fixată, pentru un contract cu valabilitate de 25 de ani, a fost o glumă: 17.000 de dolari/an. Pentru o mai bună înțelegere, pentru întregul an 2021 suma încasată de municipalitate de la “asociatul” Mol exclusiv pentru terenul de 3.000 de mp a fost de 353.529,31 lei. Adică o medie de 29.460,77 lei/lună. Sub 6.000 euro.

 

Acest contract expiră luni, 31 octombrie 2022,  și trebuie reînnoit. Pe principiul deja antamat de actualul Consiliu Local Baia Mare (vezi cazurile McDonald’s, cariera Tăul Roșu), cel mai probabil această “redevență/concesiune” va fi majorată. Pe același principiu, asociatul se va opune majorării (vezi aceleași cazuri), negociind suma ca la piață. Pentru că atunci când livrezi un teren intravilan de 3.000 mp bine poziționat pentru “o sumă minimă de 17.000 de dolari pe an” fix așa ești perceput: ca o precupeață care vinde pătrunjel la tarabă-n piață.

 

Acum, MOL România, subsidiara grupului ungar de petrol și gaze, deține în municipiul Baia Mare trei benzinării (pe străzile Vasile Alecsandri nr. 68A, Victoriei nr. 167 și pe Bulevardul București 40A – lângă podul CFR, la ieșirea către Satu Mare) – a mai avut una, la intersecția bulevardelor București Decebal, vândută în 2006.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here