INVESTIȚIE – Peste 43 de milioane de lei pentru un nou sistem de uscare a nămolului al operatorului monopolist de apă-canal din Maramureș, Vital

0
1505

INFRASTRUCTURĂ APĂ-CANAL. Firma Vital SA Baia Mare, operatorul de apă-canal care prestează sevicii publice de tip monopol în 10 din cele 13 municipii și orașe din județ și în 9 comune din zona Băii Mari, aflată sub controlul șefului administrației municipiului Baia Mare (entitate care deține 87,76% din acțiunile societății), a scos la licitație un contract de peste 43 de milioane de lei (exact: 43.169.743, sumă care include TVA), vizând proiectare și execuție a unei noi instalații de uscare a nămolului rezultat din epurarea apei uzate, cu infrastructura aferentă.

 

Finanțarea proiectului este acoperită din fonduri europene nerambursabile (respectiv, Fondul de Coeziune din Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM), bugetul de stat, bugetele locale și din contribuție proprie a firmei.

 

Noua instalație de uscare a nămolului va fi amplasată la Stația de epurare Baia Mare și prevede construirea clădirii, buncărul de recepție (acoperit, tip șopron), instalația de uscare a nămolului, sistemul de transport de la buncăr la hala de uscare, sistem de descărcare a nămolului uscat în container, șopron de stocare a nămolului uscat, stație de pompare a apei tehnologice, stație de pompare a supernatantului (materia rămasă la suprafața apei), o platformă de 400 mp (pentru stocarea nămolului provenit de la stațiile de epurare), condensator, biofilitru și amenajări de alei de transport și a incintei.

 

Proiectul trebuie finalizat în maximum 2 ani (6 luni fiind alocate proiectului tehnic, 17 luni execuției propriu-zise și o lună perioada de testare și punere în funcțiune), iar contractantul trebuie să ofere o garanție de minim 3 ani.

 

Contractul, pentru care se așteaptă oferte până la 20 iunie 2023, va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-cost (unde prețul are o pondere procentuală în decicia finală de 70%, costurile de operare 15%, durata suplimentară a perioadei de garanție 15%).

 

Vital SA operează în acest moment servicii de apă-canal în 10 municipii și orașe din Maramureș (Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Baia Sprie, Cavnic, Seini, Tăuții Măgherăuș, Târgu Lăpuș, Ulmeni, Șomcuta Mare) și în 9 comune (Recea, Groși, Dumbrăvița, Copalnic Mănăștur, Coaș, Săcălășeni, Coltău, Mireșu Mare și Satulung).

* Foto generică: @makwater.com.au

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here