ADIO – Despre Gheorghe Dinu: Atunci când se stinge lumina…

9
2621
Gheorghe Dinu

VIAŢA. Omul Gheorghe Dinu a murit. Asta e ştirea. Seacă. Tristă, ca orice despărţire. În meciul ăsta cu viaţa, noi, oamenii, înfrângem mereu. Pentru că nimeni n-a inventat nemurirea. În consecinţă, plecăm. E singurul lucru din viaţă pe care „trebuie” să-l facem. Restul sunt opţiuni, alegeri.

 

După ce a plecat Omul Gheorghe Dinu, au mai plecat şi profesorul universitar şi regizorul şi omul de televiziune şi sfătuitorul Gheorghe Dinu. Dar prima dată a plecat Omul. Însă înainte de a pleca, aşa, discret, cum a trăit printre noi, aproape nevrând să deranjeze pe cineva, a făcut multe şi n-a dus cu el nimic. Ni le-a lăsat nouă, celor care încă n-am plecat.

 

A murit noaptea trecută. Avea 60 de ani. Unii spun că avea diabet. Eu spun că avea talent. Avea atât de mult, încât a ales să le dăruiască şi altora din el. Şi aşa a ajuns conferentiar universitar la Facultatea de Jurnalism din cadrul Centrului Universitar Nord – Baia Mare.

 

Regizorul Gheorghe Dinu, absolvent al IATC „I.L.Caragiale” (1982), ne-a lăsat filmele sale – la noapte o să mă uit la „Pădurea corbilor”. Omul de televiziune Gheorghe Dinu ne-a lăsat sfaturile din studiourile la demararea cărora şi-a adus aportul de exemplar profesionist. Iar Omul Gheorghe Dinu ne-a lăsat puţin plânşi şi puţini zâmbitori. Plânşi, ca la despărţire. Zâmbitori, pentru că am avut privilegiul şi onoarea să îl cunoaştem.

 

„Aveţi nişte lumini de tot rahatu’. În rest, totul e bine”, spunea, amalgamând glume şi sugestii tehnice. Un prefecţionist pe care-l interesa prea puţin cravatele strâmbe şi prea mult cum ne „cade” lumina pe faţă. Pentru că, spunea el încercând să inducă ideea de păstrare a concentrării, nimic nu se termină decât atunci când se stinge lumina şi ieşi din studio. Acum, el a mai aruncat o ultimă privire studioului gol şi a apăsat comutatorul. Lumina s-a stins. Dar ce frumos ne-a „căzut” pe feţe… Îţi mulţumim.

 

Adio, Gheorghe Dinu (18 ianuarie 1957 – 29 mai 2017), adio, Omule.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

9 COMENTARII

  1. DUMNEZEU SA IL IERTE – PRIETENUL MEU DIN FACULTATE –
    Stateam foarte aproape si ne intrase in obicei sa megem la premiera impreuna – apoi la o sticla de vin si pateuri cu ciuperci la restaurantul MOLDOVA – gradina Icoanei

    Eu am plecat in Canada – inainte i-am plasat filmele mele lui GEORGHEL – erau filme agricole regia LUCIAN DURDEU – o scurta perioada am lucrat impreuna apoi a ramas el titular – Erau ani grei in care mincare conta .

  2. Un mare OM care s a risipit pentru a vi se vedea luminate fețele voastre boccii si privirile hulpave. Cât a bolit nimeni nu şi adus aminte de profesor. Acum dacă trupul a incetat sa mai conțină sufletul îl deplângem . Dinu acea un sarcasm inteligent si haruri in abundentă. Lumina ce a iubito să continue să l insoteasca in drumul sau spre Divinitate
    .

    • În tentativa eşuată de a fi rău, deşi nu aveţi datele necesare enunţării unei concluzii care nu vă implică, aţi uitat nişte cratime.

    • cauta un film din facultate – ceva cu o batrina – era filmul lui preferat …nu se va realiza niciodata asa ceva – era pe o pelicula expitata – sub 7 dini – de aici tenta de covor basarabean ..f posibil sa fi fost din bucovina sau basarabia …cine stie

    • ete cu cu – a dat in boala betiei ..din cauza iubirii pentru o tiganca …

      pina sa umble cu ea – GEORGHEL – ni bea nimic – avea o sticla cu palinca la capul patului din care trageam eu cind ma adunam din oras – la o parola – in drum spre casa –

    • priveam dintre dale
      lalele pe pulpe
      imagini sumare
      eram oglindirea parerii de o clipa in lumea oglinzii .

      versuri pentru DZIORDZELL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here