ANTICIPARE – Astăzi, primarul Cherecheş va fi mandatat, pentru a 957-a oară, să cumpere sediul Remin şi hotelul Maramureş

1
1557
Sediul Remin SA Baia Mare (Centrala Minelor), din nou pe „lista de shopping” a domnului primar

PLAN. Strategia de achiziţie a sediului Remin şi a hotelului „Maramureş”, două clădiri impozante situate în imediata apropiere a sediului Primăriei Baia Mare, va fi reactivată astăzi, la prânz, printr-o decizie care îi va permite primarului Cătălin Cherecheş să continue demersurile pentru achiziţionarea acestora.

 

Planul e vechi, datează din perioada când Diplodocus-ii păşteau pipirig pe câmpul unde astăzi se ruinează cele două imobile aflate în proprietatea Remin SA. L-a clamat Cristian Anghel, l-a reactivat, de vreo câteva ori până acum, Cătălin Cherecheş, însă situaţia a rămas ca în faza incipientă: în principal, încurcată.

 

La principalele motive care reduc proiectul la o poveste de spus din când în când credulilor – un fel de „Tunelul pe sub Gutâi” în variantă municipală -, respectiv situaţia juridică a companiei Remin, aflată în insolvenţă, şi apartenenţa acesteia la o structură strategică a statului român, în timpul zilelor noastre mai putem să adăugăm încă un motiv care zădărniceşte demersul. Conform legii comerţului, pasul decisiv pentru a cumpăra ceva este să ai bani (sau, mă rog, bunuri la schimb, în cazul acesta tranzacţia fiind troc). Iar Baia Mare n-are.

 

Neavând bani, dar dorind să cumpere atât de multe (cele două clădiri, platforma Cuprom, hotelul Minerul şi, probabil, câteva parcele pe Lună, pentru construirea unor ANL-uri pretabile tinerilor căsătoriţi), soluţia este cea pe care 2mnews a anticipat-o încă din perioada în care alesul era suspendat: oraşul se va împrumuta din nou.

 

Să ne înţelegem: împrumuturile nu sunt neapărat ceva rău, atât timp cât acestea rezolvă o situaţie stringentă (nu e cazul) sau duc la dezvoltare economică (din nou nu e cazul – poate doar în povestea cu platforma industrială, însă asta doar în aparenţă, costurile pentru ca aceasta să devină funcţională fiind imense şi greu de crezut că vor fi finanţate vreodată). Ideea că toţi se-mprumută, pentru că altfel nu există cash-flow-ul necesar unor proiecte gândite de Întâistătători sau Mântuitori, e adevărată până la un punct: se împrumută pentru proiecte de dezvoltare (vezi Timişoara, Cluj, Oradea etc.), nu pentru proiecte de consum (achiziţia unor imobile nu dezvoltă nimic şi în loc ca după finalizarea proiectului să producă, consumă suplimentar din bugetul urbei).

 

Dacă demersurile vor avea vreo finalitate, rezultatul va fi supus aprobării Consiliului Local Baia Mare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Stie si cache ca nu se vor putea cumpara cele 2 cladiri, caci nu sunt bani. Dar anuntul face parte din campania de imagine”sa facem baia mare cum era inainte”. Doar ca unii mai atenti, ar putea spune ca problemele de acum ale orasului existau si inainte de arsstarea primarului. Campania e insa pentru cei (din ce in ce mai putini) care cred ca fara el nu se poate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here