MIEII DE PAȘTI – Probleme mari pentru crescătorii de oi din Maramureș, în lipsa punctelor autorizate de vânzare a mieilor: bonus, cât costă mieii în 2020

0
1205

PREȚUL MIEILOR DE PAȘTI. Interdicțiile generate de pandemia mondială de coronaviroză se repercutează direct și asupra crescătorilor de ovine, punctele autorizate de vânzare a mieilor (așa-numitele „piețe de miei”) din timpul Sărbătorilor Pascale fiind interzise. 2mnews a analizat atât problemele cauzate, cât și soluțiile pe care le întrevăd în condițiile ordonanțelor militare în vigoare, precum și prețul din acest an pe care-l vor percepe pentru miei crescătorii de ovine din Maramureș (în plus: o analiză a prețurilor în ultimii 5 ani).

 

Unica soluție viabilă

 

Situația actuală este foarte dificilă și deocamdată nu există nicio soluție care să limiteze oarecum pierderile pe care le vom avea. Să vindem la abatoare este o soluție, însă prețul oferit acolo este de doar 9 lei/kilogram, foarte mic. Anul trecut ni se oferea mai puțin, 8,5 lei/kilogram la abator, a declarat, pentru 2mnews, primarul orașului maramureșean Șomcuta Mare, Gheorghe Buda, care este și președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Maramureş.

 

Însă, în lipsa punctelor autorizate de vânzare, în afara vânzării către abatoare, singurele variante rămân vânzarea la poarta fermei și vânzarea ulterioară (după Paște) la exportatori – „Anul trecut a mers foarte bine vânzarea către firmele care practică exportul”, a mărturisit Buda. Crescătorul de ovine din Șomcuta Mare spune că el va vinde la poarta fermei, pentru cei din zonă, prețul în acest an fiind de 12 lei/kilogram în viu.

 

Președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Maramureş a mai precizat că carcasa de miel va ajunge anul acesta în județ la prețul de 22-25 lei/kilogram.

 

Iată cum arată evoluția prețului mediu la carnea de miel în perioada Sărbătorilor Pascale în Maramureș, în ultimii 5 ani (perioada 2016-2020):

* 2016 – 10 lei/kilogram viu, 18 lei/kilogram carcasă;

* 2017 – 10 lei/kilogram viu, 20 lei/kilogram carcasă

* 2018 – 10 lei/kilogram viu, 24-26 de lei/kilogram carcasă

* 2019 – 11 lei/kilogram viu, 20-25 lei/kilogram carcasă

* 2020 – 12 lei/ kilogram viu, 22-25 lei/kilogram carcasă

 

În Maramureș, în perioada Sărbătorilor Pascale se vindeau până la 60.000 de miei, estimează președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Maramureş, Gheorghe Buda, dar în acest an vânzările ar putea să scadă cu peste 50%.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here