LUCRĂRI – Operatorul de apă-canal Vital oferă 1,66 milioane de lei pentru amenajarea depozitului de nămol de lângă iazul de la Bozânta Mare

0
930

FAPT. Până cel târziu la finalul lunii noiembrie 2022, operatorul de apă-canal Vital SA Baia Mare vrea să finalizeze depozitul de nămol din Bozânta Mare, situat în vestul iazului de decantare. Luni, 25 iulie 2022, Vital a introdus în licitație în procedură simplificată atribuirea unui contract de circa 1,66 milioane de lei (sumă care cuprinde TVA) pentru amenajarea depozitului.

 

Ofertele sunt așteptate până în 11 august, iar contractul, care va fi atribuit pe criteriul Cel mai mic preț, trebuie finalizat în cel mult 3 luni. Conform proiectului, acolo ar urma să fie depozitat nămolul menajer provenit din stațiile de epurare ale operatorului de apă-canal, respectivul material urmând să fie folosit la închiderea iazului de decantare Bozânta Mare.

 

Amenajarea și punerea în funcțiune a primului depozit de nămol de lângă iazul de avarii Bozânta Mare a avut loc în anul 2018, când s-au executat două celule cu o capacitate de depozitare totala de până la 30.000 mc. Atunci, Vital a încheiat, prin încredințare directă, un contract în valoare de circa 417.000 lei (sumă care cuprinde TVA) cu Electromara SRL Baia Mare. Conform respectivului contract, firma urma să execute un bazin de decantare cu conductă de evacuare, diguri de separare/compartimentare, sistem de evacuare a apelor pluviale și să reabiliteze drumul de acces pe iaz.

 

Iazul de la Bozânta Mare (sat aparținător de orașul Tăuții Măgherăuș) aparține Companiei Naționale a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA și se întinde pe o suprafață de circa 22 de hectare pe care este depozitat sterilul de la fosta Mină Herja, fiind  o permanentă sursă de poluare a râului Lăpuș, dar și a aerului. Proiectul de închidere și ecologizare al iazului de la Bozânta Mare a fost avizat în urmă cu 10 ani, în 2012, însă practic nu s-a făcut nimic.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here