NOTĂ DE PLATĂ – Primăria Baia Mare plătește 1 milion de euro pe an pentru consumul de energie electrică

0
767

FAPT. În 2021, Primăria Baia Mare, care are un contract de furnizare a energiei electrice cu CEZ România SA, a plătit pentru consumul de energie electrică 1 milion de euro (exact: 4.938.932,44 lei – toate sumele din scriere cuprind TVA) – din 31 martie 2021, CEZ România a intrat sub controlul Grupului Macquarie din Australia, printr-un fond administrat de Macquarie Infrastuctures and Real Assets (MIRA), cel mai mare administrator de infrastructură de energie din lume.

 

În proporție de 98%, această sumă este plătită pentru iluminatul public (4.839.194,50 lei). Apoi, se plătește 70.272,26 lei/an pentru iluminatul ornamental, pentru cele două fântâni arteziene (de la Semilună și de pe strada Vasile Alecsandri) și pentru toaletele publice (cele automate – pentru care Primăria plătește o chirie anuală de peste 1,2 milioane de lei! – și grupul sanitar public din Piața Păcii). Restul sumei (29.465,68 lei) este consumată de semafoare.

 

Schimbăm becuri, modernizăm, dar plătim (mult)

 

Sistemul de iluminat public în municipiul Baia Mare este reparat/întreținut, din ianuarie 2017, în baza unui contract-cadru, de Luxten Lighting Company SA Bucureşti, care prestează lucrări de mentenanță (respectiv, în cea mai mare parte, înlocuiește “becurile” / lămpi cu vapori de sodiu). În 2021, Primăria a plătit aproape 400.000 lei (exact: 392.624,65 lei) pentru înlocuirea becurilor (versiunea oficială este “întreținere/menținere a iluminatului public”).

 

În paralel, Primăria Baia Mare a semnat în 30 septembrie 2019 un contract-cadru pe 4 ani (îndelung contestat de ceilalți ofertanți) de modernizare a sistemului de iluminat din Centru Vechi, cu firma de casă Ilnic Electric, controlată de Ilie Ureche, de peste 13,4 milioane de lei (în principal, acest contract vizează înlocuirea corpurilor de iluminat de tip vechi, cu vapori de sodiu, cu corpuri de iluminiat cu LED). În 2021, în baza acestui contract s-au plătit aproape 1 milion de lei (exact: 960.592,24 lei) – lucrările au cuprins anul trecut străzile Monetăriei (între Podul Viilor și strada Mioriței), Mihai Viteazu, Crinului, Piața Viitorului, Țibleșului (între strada Dacia și Biserică).

 

Tot anul trecut, firma de casă Ilnic Electric, care a monopolizat și iluminat ornamental (și) din Baia Mare, a încasat 252.315,70 lei pentru perioada Paștelui și 3 milioane de lei pentru perioada Crăciunului.

 

* Foto: @tlbelectro.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here