UPDATE – LISTA ARTIȘTILOR – Cine cântă la Sărbătoarea Castanelor 2023, cât costă fiecare artist prezent și cum epurăm 1,8 milioane de lei din bugetul orașului în 3 zile

11
22064

SĂRBĂTOAREA CASTANELOR 2023. Este oficial, Sărbătoarea Castanelor 2023, care se va organiza în perioada 27-29 octombrie 2023, va costa bugetul orașului 1,8 milioane de lei, suma fiind aprobată astăzi de 12 dintre cei 20 de consilieri locali prezenți (“opoziția” – PNL, USR, PMP – a propus alocarea unei sume mult mai mici, respectiv 1 milion de lei, dar au defectat doi aleși ai PNL – Romeo Crișan și Ovidiu Crăciun – și doi de la PMP – Cornel Varga și Adrian Pop – și suma anunțată de edilul Cătălin Cherecheș a trecut cu 13 voturi pentru – au mai votat pentru cei 7 de la Coaliția lui Cherecheș și cei 2 aleși de la UDMR – din 15 câți au mai rămas în sală, restul retrăgându-se, reclamând ilegalitatea proiectului care a fost prezentat fără proiecția bugetară detaliată a proiectului).

 

Cine cântă la Sărbătoarea Castanelor, iar se știe, oficial, line-up-ul fiind anunțat de primar la cererea consilierilor locali. Așadar, programul este următorul (aferent artistului/formației aveți onorariul + cazarea pe care le va plăti Primăria Baia Mare, din banii voștri, pentru acest eveniment gratuit – sumele includ TVA):

 

Vineri, 27 octombrie 2023, ora 14-17 concert pentru copii, ora 19-22 concerte

• Gașca Zurli – 62.671,33 lei;

• Nicole Cherry – 52.711,86 lei;

• Connect-R – 82.005,39 lei;

• BUG Mafia – 346.111,59 lei.

 

Sâmbătă, 28 octombrie 2023, ora 15-18 operă, ora 20-22 concerte

• ora 15-18: Opera din Cluj – 178.500 lei;

• ora 20-22: Delia – 135.971,75 lei;

• ora 20-22: The Motans – 83.592,05 lei.

 

Duminică, 29 octombrie 2023, ora 14.00 muzică populară, ora 20-22 concerte

• Ansamblul Transilvania: 202.300 lei;

• Alina Eremia: 51.069,86 lei;

• Carla’s Dreams: 124.811,52 lei.

 

TOTAL: 1.319.745,35 lei

 

Restul banilor (circa 480.000 lei) ar fi costurile cu scenotehnica, joc de drone, branșamente utilități, taxa la Uniunea Compozitorilor ș.a.m.d. Aritmetica a funcționat, totul este clar.

 

Bine, ce avem de spus, spunem:

  • Prețurile artiștilor sunt mult mai mari decât cele reale. Cea mai scumpă prestație artistică din România este a trupei BUG Mafia, care a precizat, prin Vlad Irimia (cunoscut publicului drept Tataee sau Tata Vlad), că au cel mai mare tarif din țară, un concert costând de la 20.000 euro/show + cheltuielile de masă, cazare, transport, TVA.

 

Precizarea e publică, a fost făcută în urmă cu un an (octombrie 2022), în podcastul lui Mihai Morar (Radio Zu). Să plusăm și să punem 30.000 de euro, pentru că a trecut un an și pentru că noi suntem bogați de nu știm cum să ne plătim datoriile (care par a nu îngrijora executivul Primăriei). Ar fi cam 150.000 lei. Pe lista avansată de primarul Cherecheș suma alocată lui Tataee&Co este de două ori mai mare (mai bine de două ori, dar nu extragem procente, să nu părem meschini). Revenim, totuși: 346.111 lei vs. 150.000 lei. Ceva nu e bine? E bine, e în regulă totul. La fel și-n cazul Deliei (tariful/show este 15.000 euro, adică 75.000 lei… vs. 136.000 lei).

 

  • Pentru a achiziționa un serviciu public trebuie să faci o licitație, mă rog, un simulacru, de ochii lumii, așa, noi anunțând firma câștigătoare înainte ca această licitație (în fapt o cerere de oferte) să fie programată. Pentru că doar astăzi a fost votat/aprobat bugetul, aceasta va fi făcută public cel mai devreme marți, 10 octombrie 2023. Să presupunem că ar mai vrea și alți organizatori să participe (sigur, nu vor, pentru că, așa cum știm noi rezultatul înainte de disputarea meciului, îl știu și ei, doar procurorii de pe 1 Mai nr. 8A mimează că sunt surprinși).

 

Pentru a putea face o ofertă, aceștia ar trebui să negocieze cu impresarii artiștilor, să-și calculeze costurile, să scrie și să depună oferta (organizarea presupune, pe lângă artiști și scenotehnica, montajul, sonorizarea, cuplările la energie etc.). Totul ar trebui să se deruleze în vreo 5 zile (cam atât durează procedura). Schepsisul e logic: evenimentul va fi anunțat târziu (în 10 octombrie, probabil), în lipsă de timp pentru pregătirea ofertei contractul urmând să fie încredințat firmei de casă, abonat-public al primăriei pentru acest tip de serviciu. Aveți detalii despre viitorul câștigător AICI.

 

Măcar anul trecut au anunțat cererea de oferte cu o lună înaintea evenimentului (în 26 august, iar Castanele au fost în 23-25 septembrie 2022). Repet, nu că ar conta… Rezultatul e previzibil.

 

  • Această Sărbătoare este făcută mereu cu încălcarea evidentă a legii. O cerere de oferte/licitație nu poate impune decât parametri (de calitate, tehnici ș.a.a.), fiind interzis să soliciți o anumită marcă. Simplificat, în cazuri de acest tip: nu poți să ceri unui ofertant (este INTERZIS) să îți aducă următorii artiști (nominalizându-i). Pentru că nu e concurențial.

 

Legal este să soliciți, de exemplu: participarea/prestația a 3 trupe rock de notorietate națională, 2 trupe pop, 1 folk, 1 cu muzică pentru copii, 1 de muzică populară etc. Practic, este ca și atunci când o primărie vrea să cumpere orice, becuri de tip led, de exemplu. În caietul de sarcini sunt înscrise cerințele tehnice ale becurilor, nu marca (de exemplu, nu o să vedeți Cumpărăm becuri de tip led Philips), pentru că e ILEGAL. Principiul e același în cazul tuturor achizițiilor. Este perpetuată această ilegalitate a unui contract cu dedicație pentru că nimeni nu zice nimic. Zicem noi, acum.

 

În rest, pace, voioșie, vreme bună, castane coapte și mici cu 5 lei. Și Kürtőskalács scris în românește. C-așa vrea cel care a devenit convins că este Dumnezeul orașului. Dar nu-i.

 

UPDATE (12.10.2023 – ora 14.00). Delia NU vine la Sărbătoarea Castanelor 2023, numele ei fiind inclus de primarul Cherecheș pe lista artiștilor fără nicio bază, speculativ. Iată reacția/dreptul la replică al firmei care manageriază activitățile artistei: „Între DeliaEvent SRL și Municipiul Baia Mare nu a fost încheiat niciun contract de prestari servicii cu privire la evenimentul Sărbătoarea Castanelor 2023 – fapt care nici nu putea fi posibil, pe perioada derulării evenimentului artistul având programate o serie de filmări ce vor avea loc în București. În consecință, afirmațiile cu privire la prezența artistului la evenimentul din Baia Mare și onorariul aferent sunt simple afirmații speculative”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

11 COMENTARII

  1. Sa vezi tu ce Sarbatoare a Castanelor va fi la Gherla! Festival in toata regula!(t) ! 5 ani de castane, zilnic!

    Problema e că vine la inaintare… mămica… Pardon, Majestatea Sa Dr. Fecioara Maria. El Capo di tutti capi …

  2. Felicitări primarului Cherecheș pentru programul festivalului și că face ceva , sigur cei care comentează despre cheltuieli toți vor sta acasă nu în stradă în fumul micilor și în aglomerație

    • Acei sint invdiosi pe tinarul frumusel nostu primar care a luat soata frumusica tinerica care face moda model la podeum pe scena. Fain daca a veni la scena de la castane cu ea sa moara dusmanii de ciuda pot sa vina dusmanii care sa profite si ei ca sarbatoae va fi pe grafis adica moca este odata pe an nu tot se repeta

  3. Se considera mare credincios si evlavios pana la sange dar in realitate acest clovn fara Dumnezeu numit cereches este un adevarat fariseu fara scrupule, un pangaritor de biserici si manastiri, un fals crestin cu un tupeu je(…)s. Acesta plateste 70.000 euro pentru promotorii muzicali ai deli(…)tei si dro(…)ilor, bug mafia. Oare ce are de spus preafericitul Popa Iustin ???? La lasat pe acest satana deghizat sa-i pupe (spurce) Icoanele si Cartile Sfinte ca sa le aduca tinerilor Crestini Ortodosi din Baia Mare cantari despre dro(…)ri, despre deli(…)ta juvenila si despre injuraturi de ultima speta. Oare asta isi doresc parinti acestor copii si adolescenti ??? Ca sa ascult piesele acestei formatii ar trebui ei sa ma plateasca dar nici atunci. Cat despre acest jaf concertat cu ajutorul camarilei locale in care s-au inrolat si cei 6 consilieri locali tradatori vor regreta amarnic ca au sustinut aceasta devalizare a bugetul local in foarte scurt timp dupa ce acest baron cereches se va muta in noua lui resedinta castelul de la Gherla, Ma inchin cu respect in fata acelor consilieri care nu au vrut sa fie partasi la acest jaf. Baimarenii nici nu au habar ce ii asteapta din aceste cauze (jaf si devalizari) Cand va veni momentul scadentelor vor exploda taxele si impozitele locale ca acest oras sa se poata salva de la ceia ce poarta numele de faliment. (comentariu moderat – limbaj excesiv)

      • Auzi bre. Du-te si asculta ce-ti place, DAR PE BANII TAI, nu au mei. Vezi unde e concert BUG Mafia cu bilet la intrare, cumpara-ti bilet si asculta-i. Succes la gasit, ca si BUG e din tagma lautarilor care traiesc doar din cantari organizare de primarii, platite la preturi astronomice din bani bublici, cu parandaratul de rigoare. Daca ar fi fost sa traiasca doar din vanzare de muzica si concerte cu bilete la intrare, ar fi disparut de mult si astia.

  4. Diferentele dintre tarifele aprobate si cele practicate sunt banii de popcorn. In rest, abia astep finalul de an, cand se va da pe surse ca tariful de salubrizare se mareste la 25/lei/persoana/luna. Dupa care, in ultima sedinta de CL va aparea Luminatia Sa, care se va lupta barbateste cu consilierii locali rai si neiubitori de Baia Mare si la propunerea Lui, tariful va fi de DOAR 23/lei/persoana/luna. Iti multumim anticipat, Stapane!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here