I-A SURCLASAT – Campioana Știința Baia Mare (Romanian Wolves) a învins categoric Bohemia Rugby Warriors (Cehia) în meciul de debut în Rugby Europe Super Cup 2023

0
1364

RUGBY – CUPE EUROPENE. Duminică, 5 noiembrie 2023, pe Arena Zimbrilor din Baia Mare, în prima etapă din Grupa A a Rugby Europe Super Cup 2023 la rugby, Romanian Wolves (Știința Baia Mare / România) a câștigat, cu 76-7 (45-0), partida cu Bohemia Rugby Warriors (Cehia). Meciul, arbitrat de o brigadă din Republica Moldova avându-l la centru pe Eugeniu Procopi, a pornit cu gazdele în postura de favorite (echipa Lupii României este alcătuită din întreg lotul echipei campioane, Știința Baia Mare, cu 10 jucători de la Steaua și 1 de la Dinamo – jucătorii bucureșteni nu au fost convocați pentru meciul de astăzi, disputat practic de Știința).

 

Antrenorul Eugen  Apjok a început meciul cu Bohemia Rugby Warriors cu următorul 15: James Scott, Levan Papidze, Revazi Dugladze, Mate Dardzulidze, Ștefan Iancu, Alexandru Alexe, Nicolas Immelman (cpt.), Beka Bitsadze, Vlăduț Bocăneț, Nikau McGrecor Murray, Kefentse Mahlo, Jason Tomane, Abele Atunaisa, Mihai Lămboiu, Popoaia Paul.

 

Ploaie de toamnă la Baia Mare, măruntă și deasă, teren dificil, solicitant (din această cauză). Un meci la discreția băimărenilor, diferența de valoare dintre cele două echipe fiind evidentă (echipa cehă este construită cu jucători de la naționala Cehiei și câțiva jucători străini care activează în campionatul ceh – Cehia este pe locul 35 în clasamentul mondial, România pe locul 20). Chiar dacă au înfruntat o necunoscută (aflată la prima participare în competițiile europene), Apjok recunoscând că nu au nicio informație despre adversar, băimărenii au dominat categoric partida – după prima repriză, Știința avea deja 7 eseuri marcate (din care 4 transformate de Paul Popoaia) și conducea cu 45-0.

 

Cu un pachet de înaintare foarte puternic, băimărenii au înscris eseuri pe bandă rulantă, prin mai multe scheme tactice (sigur, dominant a fost molul de margine, deja marcă înregistrată la Baia Mare), făcând un meci foarte bun, spectaculos, dar mai ales o propagandă pozitivă rugby-ului.

 

În repriza a doua, antrenorul Apjok i-a introdus treptat și pe jucătorii de pe banca de rezerve, dar situația diferenței de valoare s-a menținut, băimărenii dominând tușele, apărarea, atacul, dar și grămada, chiar primul eseu al reprizei fiind înscris după ce grămada băimărenilor a câștigat pe o repunere cehă, iar Bocăneț a culcat balonul în centru (al 8-lea eseu al băimărenilor). Multe greșeli tehnice în echipa cehă.

 

În min. 54, Kefentse Mahlo culcă din nou balonul în terenul de țintă al cehilor, din pasa masivului Abele Atunaisa. Mai sunt 25 de minute de joc și scorul ia proporții. Popoaia transformă cu siguranță și Lupii conduc cu 59-0. În min. 59, cehii, epuizați de încercările nereușite de a străpunge apărarea băimărenilor (în rarele ocazii pe care le-au avut), decis să încerce o transformare de la circa 40 de metri central, pentru a pune primele puncte în meci. Dar ratează și în faza imediat următoare Ionuț Harasim reușește cel mai frumos eseu al meciului, după o cursă de 70 de metri în care i-a „croșetat” pe toți adversarii care au încercat să-l oprească. Popoaia a transformat din nou, deși poziția era dificilă (minge lipită de tușa din dreapta) și a urcat scrorul la 66-0 (min. 61).

 

În min. 67, oaspeții reușesc primul eseu, prin Jakub Pospisil, transformat de Tristan Horak: 66-7. În min. 74, Robert Irimescu marchează un nou eseu pentru echipa română, Harasim ratează transformarea și scorul rămâne 71-7. În acest moment, statistica eseurilor indică scorul 11-1 (transformate 8-1). La ultima fază a meciului puternicul Abele Atunaisa mai culcă o dată balonul în terenul de țintă al cehilor, pentru al 12 eseu, Harasim ratează transformarea și partida se încheie cu 76-6, după 12 eseuri (8 transformate de echipa băimăreană).

 

La final, se strâng mâini, în semn de respect, se fac poze, se țin prelegeri între coechipieri. Rugby-ul este un sport dominat de fair-play, altfel nici nu ar putea exista.

 

Lupii României (Romanian Wolves) joacă în Grupa B alături de Bohemia Rugby Warriors (Cehia – echipă nou înscrisă în competiție), Brussels Devils (Belgia) și Delta (Țările de Jos). Următoarele două partide din grupă sunt programate în deplasare, vineri, 10 noiembrie, ora 20.30, pe NRCA Stadium din Amsterdam (Olanda/Țările de Jos), cu Delta, iar ultimul meci are loc sâmbătă, 18 noiembrie, ora 21.30, pe Municipal Stadium din Soignies (Belgia), ora 21.30, cu Brussels Devils.

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here