HOUDINI, REÎNCARNAT – Au „dispărut” fără urmă încă 10 bunuri (imobile și utilaje) din patrimoniul insolventei Remin: acestea erau înscrise în lista de garantare a creanțelor, dar statul zice că nu-i nimic, le plătește și gata

0
1137

NOI DISPARIȚII DIN INVENTARUL INSOLVENTEI REMIN. 2mnews deține un raport oficial care atestă o situație halucinantă înfăptuită la compania statului Remin SA Baia Mare, menținută ilegal în insolvență de 14 ani și jumătate (din 2 februarie 2009) și ale cărei datorii, în loc să scadă în acest timp, au crescut de la 557,5 milioane de lei la 591,6 milioane de lei: de pe lista bunurilor înscrise în lista de garantare a creanțelor au „dispărut” în ultima perioadă, fără urmă, încă 10 bunuri – imobile, utilaje și instalații.

 

Bunurile „dispărute” fără urmă din patrimoniul Remin erau înscrise ca garanție către cel mai semnificativ creditor al companiei statului, care este… tot statul, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) – fosta Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), o agenție a Guvernului României. AAAS (continuatoarea AVAS) este înscrisă cu o creanță de circa 32 de milioane de lei.

 

Decalogul bunurilor „dispărute”

 

Ce a mai „dispărut” din ograda/inventarul insolventei Remin, ca dintr-un sat fără câini? Iată „decalogul disparițiilor” de nimeni sancționate în vreun fel, ca și cum s-au pierdut vreo două ace cu gămălie în carul cu fân (aveți și valorile de inventar ale bunurilor, evident mult-mult subevaluate):

 

Nr. BUNURI DISPĂRUTE Valoare de inventar
1. Filtru (automatic de presiune) Larox 12,5 (an de producție 2002) 138.200 lei
2-3. Două autobasculante DAC 26.230 DFK înmatriculate (produse în anii 1951 și 1987) 4.500 lei/bucată
4-5. Două autofurgonete TVD 14 FA înmatriculate (produse în 1996) 968 lei/bucată
6-7. Două Ifron 204 D (produse în anii 1986 și 1996) 35.000 lei și 42.000 lei
8. Tractor U 650 (an de producție 1986) 10.000 lei
9. Căsuță de vacanță 2.180 lei
10. Clădire popicărie 7.700 lei
TOTAL 246.016 lei

Ce se face în continuare: se mai vinde ceva

 

Să sintetizăm informațiile: statul (AAAS) s-a prins pe el însuși (Remin SA Baia Mare) că bunurile respective, constituite ca garanție la creanță prin procese-verbale de sechestru, nu mai există faptic (adică au „dispărut”). Ce s-a făcut? Nimic. Respectiv s-a făcut o negociere și s-a decis ca statul (Remin SA) să își plătească lui însuși (AAAS) sumei de 246.016 lei, reprezentând valoarea de evaluare pentru bunurile care nu mai există faptic.

 

Pentru aprobarea acestei plăți din conturile Remin în conturile AAAS, administratorul special al Remin (din iunie 2022, Bogdan Chițescu), trebuie să convoace Comitetul Creditorilor. Pentru că în loc să plătească creanțele, Remin își provoacă daune financiare care se repercutează asupra celorlalți creditori. Probabil creditorii nu vor fi de acord, dar asta este mai puțin important, pentru că votul majoritar aparține tot statului și, cel mai probabil, soluția va fi aprobată.

 

De unde va plăti insolventa Remin paguba cauzată de „disparțiile” descoperite de AAAS? Păi, probabil va scoate alte bunuri la vânzare. De ce nu plătește NIMIC din banii pe care îi are în conturi, nu se știe exact. Insolvența merge înainte, mândră ca pionerii ceaușiști. De neoprit.

 

Aceasta nu este prima (probabil nici ultima) „disparție” din inventarul Remin, poate cea mai semnificativă fiind consemnată în 2016, când compania statului, care contractase vânzarea a 506.542 de tone de pirită auriferă (către traderul elvețian de metale și minereuri Werco Trade AG din Lucerna), a motivat încasarea cu 17,4 milioane de dolari mai puțin decât suma contractată prin „dispariția” a… 34.500 tone (!!!) de pirită auriferă (conducerea Remin a precizat, pentru 2mnews, că de-a lungul timpului piritele depozitate au fost… spălate de ploi – și așa au „dispărut”… 34.500 tone; aveți detalii AICI).

 

* Foto utilaje: generice

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here