EVENIMENT – Programul complet al celei de-a patra ediție a Romanian Science Festival, care revine în Maramureș, la Baia Mare, Sighetu Marmației și Breb

0
647

ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL 2023. În perioada 15-17 septembrie, Romanian Science Festival (RSF) organizează a patra ediție în județul Maramureș, într-un format mai mare, mai educativ și mai interdisciplinar. Pentru prima dată, festivalul va vizita trei localități: Baia Mare, Sighetu Marmației și Breb.

 

Interesul pentru eveniment a stârnit entuziasmul unui număr record de voluntari. Peste 700 de voluntari, care includ elevi, studenți, profesori, oameni de știință și profesioniști ai domeniilor STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) din România și diaspora academică au muncit din greu pentru a oferi participanților o experiență inedită și pentru a le arăta, într-un mod cât mai accesibil, cât de interesantă și interdisciplinară este știința.

 

Evenimentul va găzdui în județul Maramureș peste 250 de experimente, prezentări și discuții științifice, dar și un atelier și o expoziție interactivă de știință și artă pentru cei care îndrăznesc să își exprime creativitatea artistică prin intermediul disciplinelor exacte. Scopul său este să promoveze educația STEAM prin metode non-formale, și să creeze o punte de legătură între diaspora academică și contextul educațional actual din România.

 

Mentorii RSF, tineri cercetători și specialiști ai domeniilor STEAM, din cadrul unor universități și companii de top la nivel mondial, vor călători la Maramureș pentru a mentora peste 700 de elevi voluntari în domenii precum chimia, biologia, astronomia, fizica, neuroștiința, matematica, informatica și inteligența artificială, geografia, medicina, robotica, dar și arta. Elevii vor ieși din sala tradițională de clasă pentru a învăța altfel decât o fac la școală.

 

Cei 18 mentori

 

Iată lista mentorilor RSF pe care publicul îi va putea întâlni la festival:

 

• Emeric Claudiu Ardelean – Masterand în Chimie, Universitatea Oxford, Marea Britanie

• Daniel Bălănescu – Artist Vizual, Oxford, Marea Britanie

• Iuliana Bledea – Data Scientist și Specialist în Neuroștiințe cu Inteligență Artificială, UCL, Marea Britanie

• Matei Bucur – Specialist în Informatică și Inteligență Artificială, Universitatea Twente și Microsoft Olanda alumnus

• Antonia Dumitrean – Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

• Cristian Ignat – Data Scientist, Steelcase, Cluj-Napoca și Absolvent în Astrofizică UCL, Marea Britanie

• Zsolt Kruk – Student Masterand în Inteligență Artificială, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

• Oana Lang – Cercetător postdoctoral în Matematică, Imperial College London, Marea Britanie

• Bayar Menzat – Cercetător în Computational Biology, Etcembly și doctor în Neuroștiințe, Universitatea Oxford, Marea Britanie

• Emanuel Moraru – Spacecraft Stress Engineer, AKKODIS România

• Silviu Pontoș – Student la Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică, Universitatea Politehnica București

• Adrian Rednic – Student Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș, Timișoara

• Ana Rednic – Doctorand în Robotică, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

• Denisa Rimocea – Masterand Biotehnologie Moleculară, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

• Vlad Robu – Masterand în Matematică, Humboldt Universität zu Berlin, Germania

• Damian Stan – Specialist în Biochimie, Universitatea Aberdeen, Marea Britanie

• Alina Vizireanu – geospatial manager, Milton Keynes City Council, Marea Britanie

• Elena Zamfir – Cercetător Postdoctoral în Computational Neuroscience, Champalimaud Centre for the Unknown, Lisabona, Portugalia

 

Programul RSF Maramureș 2023

 

Iată programul manifestărilor incluse în RSF 2023, în Maramureș:

 

15 septembrie:

Orele 8.00 -15.00: Prezentări ale mentorilor RSF în școlile din Baia Mare;

 

16 septembrie:

Orele 11.00 – 17.00: Târg de științe Romanian Science Festival, Piața Libertății Baia Mare;

Orele 14.00 – 16.00: RSF Talks, Teatrul Municipal Baia Mare;

 

17 septembrie:

Orele 11.00 – 16.00: Târg de științe Romanian Science Festival, Parcul Central Sighetu Marmației ;

Orele 11.00 – 16.00: RSF Talks, Cinema Mara Sighetu Marmației;

Orele 13.00 – 21.00: Știință și Artă – expoziție și atelier interactiv de creație, Casa din Vale Breb.

 

Prima zi de festival, 15 septembrie, începe cu vizitele mentorilor RSF în 10 școlile și liceele  din Baia Mare, unde aceștia le vor vorbi copiilor despre ultimele descoperiri din știință prin prisma propriilor experiențe în domeniul cercetării, dar și despre drumul lor în a deveni specialiști ai domeniilor STEAM. Prezentările vor cuprinde subiecte mai puțin sau deloc discutate în materia școlară din România.

 

Festivalul aduce anul acesta în județul nostru două târguri de științe cu experimente și prezentări interactive oferite de peste 700 de elevi și studenți coordonați de mentorii și profesorii RSF. Aceste activități au fost pregătite pe parcursul unui program de mentorat în mediul online desfășurat pe perioada a trei săptămâni înainte de eveniment.

 

Detalii

 

Mentorul RSF, Oana Lang, cercetător postdoctoral în Matematică, Imperial College London, Marea Britanie, declară: „Este o dublă bucurie să particip la RSF Maramureș 2023. În primul rând, sunt norocoasă să am alături o echipă de tineri extrem de entuziaști care își pun toată energia în a le arăta participanților cât de frumoasă, ingenioasă și… nebănuit de amuzantă este matematica. De asemenea, sunt onorată să coordonez această echipă împreună cu foștii mei profesori de matematică din liceu, a căror pasiune, dăruire și profesionalism m-au inspirat mereu, și cărora le datorez nu doar cunoștințele „tehnice” transmise cu rigurozitate, ci și curajul de a păși pe acest drum.”

 

În premieră în Maramureș, vor avea loc prezentări ale mentorilor RSF destinate publicului de toate vârstele, sub numele de RSF Talks. Fiecare mentor va aborda un subiect cheie din domeniul său de studiu sau de specialitate, explicat pe înțelesul tuturor. Vor fi dezbătute subiecte începând cu rolul nanotehnologiei în medicină, și până la concepte de inginerie aerospațială și cea mai modernă tehnologie geospațială.

 

Anul acesta, festivalul ajunge pentru prima dată și la Breb, într-un cadru tradițional moroșenesc, în incinta sediului Asociației Culturale Casa din Vale, unde se organizează o expoziție de „Știință și Artă” alături de un atelier interactiv de creație cu artistul și mentorul RSF Daniel Bălănescu. În cadrul expoziției se vor regăsi lucrări a unor tineri elevi și studenți din Maramureș care au acceptat provocarea de a-și duce imaginația la intersecția dintre artă și știință.

 

Începând cu ora 13.00, artiștii de toate vârstele sunt invitați să ia parte la crearea unei lucrări de dimensiuni mai mari, inspirată din știință, alături de Daniel Bălănescu și echipa sa. Începând cu ora 19.30, toți cei dornici să cunoască și să adreseze întrebări lui Daniel Bălănescu și celorlalți mentori pentru știință, sunt invitați să ia parte la o discuție interactivă, pe scena de la Casa din Vale – „Dialog între Știință și Artă: Când Imaginația Devine Realitate”.

 

Artistul și Mentorul RSF, Daniel Bălănescu, declară: „Este prima dată când sunt invitat să iau parte la RSF și mă bucur nespus că pot lucra cu copii și tineri de diferite vârste, lăsând creativitatea sa ne ajute să legăm arta de știință printr-un proiect comun cu tema Mașina Timpului în Știință. În funcție de pasiunea pentru o știința sau alta, fiecare poate să-și imagineze altfel această temă. Vom avea și un atelier interactiv la fața locului, la care toți cei care ne trec pragul sunt invitați sa ia parte.”

 

Organizatoarea RSF Maramureș, Iuliana Bledea, declară: „Din experiența edițiilor anterioare am văzut cât de mare este nevoia de implementare a unor astfel de activități în țara noastră. Tinerii din România duc lipsă de perspectiva practică a științei, dar așteaptă cu nerăbdare posibilitatea să o descopere. Ei își doresc să învețe, dar, în mod special, prin metode practice și inovatoare care să le stârnească curiozitatea și dorința de explorare. De la un an la altul, numărul voluntarilor experimentatori în cadrul RSF s-a dublat, semn că promovarea acestor practici în rândul copiilor dă roade.

 

Tinerii îndrăznesc să-și facă curaj să se apropie de știință și ajung să se îndrăgostească de ea. Scopul nostru este să le oferim elevilor, în special cei din mediul urban mic și rural, modele de succes și experiențe inedite care să-i determine să-și pună și mai multe întrebări despre lumea care îi înconjoară. Anul acesta suntem, în mod special, bucuroși că am reușit să punem un mai mare accept pe interdisciplinaritatea științei, și să o aducem într-un dialog cu arta în cadrul evenimentului despre Știință și Artă din Breb, dar și prin intermediul mai multor ateliere de creație ale târgurilor de știință din Baia Mare și Sighetu Marmației.”

 

Intrarea la toate activitățile Romanian Science Festival este liberă.

 

Despre Romanian Science Festival

 

Romanian Science Festival, organizat sub egida Asociația Diaspora Locală, este primul festival naţional de ştiinţe din România. Această iniţiativă s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora în sistemul de educaţie din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice.

 

Comunitatea mentorilor RSF este formată din peste 150 de mentori care sunt studenţi, cercetători şi profesionişti români din diaspora academică și din țară. Ei se implică în diferite activităţi ale Romanian Science Festival, începând cu târgurile de ştiinţă în aer liber, și până la webinarii, vizite la clasele și concursuri educative.

 

De la lansare în 2019, Romanian Science Festival a adus ştiinţa în peste 150 de şcoli din România şi au ajuns la peste 100.000 de elevi. În 2022, Romanian Science Festival a fost premiat la Berlin de către Fundația Falling Wall în urma unei selecții dintre peste 1.300 de inițiative de promovare a științelor din întreaga lume.ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here