EXPLICAȚIA – Ce înseamnă sentința previzibilă de încetare a procesului de corupție care l-a implicat și pe primarul Cherecheș și de ce prescriere nu este sinonim cu nevinovăție

1
3273
Marco Wermelinger, Cătălin Cherecheș

PREVIZIBILA SENTINȚĂ. Scăpat atât de previzibil încât 2mnews a anunțat viitoarea hotărâre a instanței încă din urmă cu o lună, din 14 august (aveți detalii AICI), de un proces de corupție, în care a fost acuzat de DNA de luare de mită în cazul cunoscut sub denumitea Mită pentru pirită, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost declarat de cohorta de laudatori interesați financiar ca fiind „nevinovat”.

 

În fapt, hotărârea din 15 septembrie 2023 a Tribunalului Maramureș din dosarul penal în care a fost acuzat că a luat mită de la reprezentanții traderului elevețian de metale neferoase Werco Trade AG din Lucerna, pentru a permite acestuia transportul rutier al piritelor aurifere cumpărate de la insolventa Remin SA pe drumurile publice din Baia Mare, nu este include disculparea edilului de acuzațiile DNA, ci consemnează intervenția prescripției. Adică procesul a fost încetat, pentru că și în probabilitatea că inculpații vor fi vinovați nu mai pot fi pedepsiți pentru faptele comise din cauza timpului îndelungat scurs de la comitere. Așa-i legea (proastă/permisivă).

 

În fapt, acest dosar al DNA Cluj s-a născut mort, fiind tardiv, prost înfăptuit și la fel de prost instrumentat de procurorii anticorupție implicați. Respectiv, dosarul de urmărire penală a fost deschis pentru fapte săvârșite în urmă cu… 10 ani (în 2013), iar rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Cherecheș și a celorlați 4 presupuși mituitori a fost făcut abia după 5 ani (la 19 septembrie 2018).

 

Apoi, în cei 5 ani scurși de la trimiterea în judecată și până la declararea încetării procesului, magistrații implicați în soluționarea speței (judecători și procurori), au asistat fără nicio putere la tergiversarea la maxim a procesului de către inculpați. După trimiterea în judecată, inculpații au reușit să tergiverseze un an pentru retrimiterea dosarului la DNA, acesta intrând abia în noiembrie 2021 pe rolul instanței pentru a fi judecat, după care tot inculpații au cerut și obținut numeroase amânări pe motive diverse (că aveau Covid – ei, avocații -, să-și angajeze avocați, contestând probe, cerând anularea acestora ș.a.m.d.).

 

Așa s-a ajuns în situația ca milionarul elevețian Marco Wermelinger să angajeze o casă de avocatură internațională care a contestat durata procesului, Curtea de Apel Cluj decizând că Tribunalul Maramureș are obligația să finalizeze procesul până la 1 decembrie 2023. Urmare a acestei decizii, Wermelinger a fost extras/seaparat din proces, Tribunalul Maramureș pronunțând la 8 iunie 2023 încetarea procesului împotriva sa din cauza intervenției prescrierii faptelor penale de care era acuzat (dare de mită primarului Cherecheș).

 

Ceilalți inculpați (printre care și edilul Cherecheș, acuzat de DNA de săvârșirea a infracțiunilor de luare de mită în formă continuată – două acte materiale, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibilă cu funcţia pe care o îndeplineşte, fals în declaraţii în formă continuată – 16 acte materiale și coruperea alegătorilor) au rămas să fie judecați seaparat, însă, previzibil, avocații lor au cerut să fie judecați cu aceeași unitate de măsură, instanța din Maramureș a decis în 15 septembrie 2023 încetarea procesului penal.

 

Așa s-a sfârșit procesul Mită pentru pirită, tergiversat până a intervenit prescripția.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here