PERVERSIUNI – Ce a făcut prefectul de Maramureş „Sebi” Lupuţ, când, cu cine, de câte ori şi mai ales de ce

3
1955

EDITORIAL. Sebastian Lupuţ, pentru prieteni „Sebi de la Finanţe”, un băiat de la oraş venit în funcţie cu valul Iohannis, pe filiera PNL, a spus – în 30 martie 2016 – că a aflat din presă că a fost numit prefect, ca şi cum Cioloş a luat cartea de telefoane şi a pus degetul la întâmplare pe numele său atunci când s-a gândit să-l mazilească pe mastodontul social-democrat Anton Rohian.

 

În fine, după ce Lupuţ a fost numit prefect – iată, curând trebuie să-i ducem un tort de morcovi, oricum, ceva c-o lumânărică-nfiptă, pen’ că se-mplineşte un an de la miraculoasa sa numire „absolut întâmplătoare” în funcţia onorifică -, a funcţionat disciplinat, ca roboţelul scos din cutie doar la aniversări şi-ntors cu cheiţa pentru a amuza invitaţii. Un „băiat bun”, care n-a deranjat pe nimeni, care lasă în continuare trei oraşe (Baia Mare, Baia Sprie şi Ulmeni) să se zbată-n mediocritatea economică pricinuită şi de faptul că primarii interimari din respectivele localităţi au tot atâta autoritate în faţa propriilor funcţionari ca şi uşierul în faţa garderobierului.

 

Dar ce mai contează trei oraşe în contextul unui judeţ întreg? Închidem ochii strâns-strâns şi mimăm că nu observăm că încălcăm legea neorganizând alegeri, important e să nu deranjăm pe nimeni. Aşadar, Lupuţ a fost „băiat bun”. Punct. Şi atunci de ce-mi consum cinci minute de viaţă cu energia aferentă pentru a scrie despre el? Pentru că ieri a avut o deplasată reacţie publică, internaţionalizată.

 

Ieri, Lupuţ şi-a dat proba inabilităţii diplomatice. Vă mărturisesc că, din păcate, nu m-a surprins, pentru că n-aveam nicio pretenţie în acest sens nici de la el, nici de la consilierii săi. Dar mi-a lăsat senzaţia că Lupuţ a funcţionat în tot acest timp în care „a aflat din presă că a fost numit întâmplător prefect” după principiul rural patentat de Ciceu Zamfir Flore, originar din satul Dumbrăviţa: „Mereu slugi, mereu săraci”.

 

Ieri a fost pe-aici domnul Klemm, ambasadorul american. Să vadă ce face pentru integrarea romilor. Mă rog, n-are importanţă de ce a venit, ideea e că omul care are „firul roşu” cu SRI, Întâistătătorul Maramureşului a dat explicaţii americanului. Postura a fost cea de slugă care-i explică stăpânului, cu „limbile” de rigoare, de ce nu reuşeşte să facă ce i s-a ordonat.

 

„Chiar acum avem pe rol un proiect, împreună cu SPAS, Direcţia de Protecţie a Copilului şi unul dintre cei mai mari investitori din Maramureş, Universal Alloy Corporation, prin care încercăm să formăm tineri cu vârste între 15 şi 18 ani, din case de tip familial. Ei vor învăța o meserie şi îşi vor găsi un loc de muncă în această companie. Se vor face clase speciale pentru fiecare meserie dorită de cei de la UAC- o parte din finanţare va fi asigurată de Ministerul Educaţiei, iar restul de UAC. În felul acesta, firma îşi va asigura forţa de muncă pentru viitor” – explicaţie: UAC e o firmă americană venită aici exclusiv pentru mâna de lucru ieftină.

 

Asta-i slugăreală. Dar la capitolul turism, chestionat, ca acţionarul principal pe plăvanul pe care l-a numit administrator, în privinţa valorificării potenţialului turistic, Lupuţ i-a raportat lui Klemm: „Încercăm să promovăm zona, să dezvoltăm în principal turismul tradiţional, să dezvoltăm infrastructura pentru ca turiştii să aibă condiţii bune de a vizita zona. Instituția Prefectului realizează, începând de anul trecut, un film de promovare a Maramureşului împreună cu o fundaţie din Baia Mare şi cu o echipă de filmare de la Cluj. Vom include în film nu doar Maramureşul istoric, ci toate zonele judeţului, tot ce înseamnă frumuseţile Maramureșului. Filmul va ajunge la ambasade şi la toate instituţiile care pot să promoveze Maramureşul.”

 

Asta-i deja prostie. Am aflat că Prefectura a devenit producător de film, că-n Maramureş (unde s-a inventat televiziunea privată) nu există oameni capabili să creeze acel film (şi Ciceu a crezut la fel când i-a dat cel mai mare contract de promovare media firmei lui Radu Negulescu „de Bucureşti”, clasată pe locul III în licitaţie – şi cât s-au chinuit să descalifice primele două firme să poată raporta slugarnic „stăpânului” că i-a îndeplinit vrerea!) şi că nici în Prefectură, ca şi în Consiliul Judeţean, nu există nimeni care se pricepe real la management-marketing în turismul mileniului III.

 

Răspunzând la dilema din titlu – că i-am acordat deja prea mult spaţiu lui Lupuţ -, el a făcut prostii (respectiv inabilităţi diplomatice – servilismul fiind o inabilitate diplomatică) ieri în faţa unui ambasador, repetate, doar pentru că nu a fost pregătit pentru o întâlnire de acest gen. Nu-i nimic, acuşica o să-l înlocuiască Cornelia Negruţ (sau Alexandru Cosma, tot aia-i) şi o să scriem la fel. Înţeleg că nu vi se cer cursuri de diplomaţie, dar măcar citiţi discursurile lui Titulescu, să-nvăţaţi cum să nu mai vorbiţi din genunchi. Suntem români şi asta este o mândrie.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Luput a fost pus prefect de fostul primar de Sighet, Nemes. L-a dus de mana la Bucuresti, l-a prezentat la cine trebuie si in trei zile a fost numit prefect.. Aceasta cu toate ca face parte din lotul de la finante cu deturnarile TVA, gruparea Bancos, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Sa mai spuna cineva ca prefectii nu sunt numiti politic!

  2. Nu am participat la aceasta intalnire, deci nu pot să mă pronunț pe subiect, însă eu am constatat ceva în legătură cu astfel de subiecte:
    1) când un ales se comportă slugarnic cu cineva, denotă faptul că omul face o combinație de bun simț şi comportamente reziduale de tip comunist; acel tip de comportament înscris deja în ADN-ul românesc după mii de ani de cotropire străină coroborat cu frica de comunişti şi Securitate.
    2) dacă un ales de o asemenea anvergură nu are niciun fel de grimase în asemenea întâlniri, denotă faptul că ”acela” ori este un diplomat profesionist ( cca 1%) sau a fost un comunist ori securist cu funcție mare pe vremea lui Ceau.
    Aşadar, problema nu este în principal a celui în cauză, ci mai degrabă a celor care fac numiri în astfel de funcții. Avem o criză de oameni tineri competenți, iar cei vechi sun greu de actualizat. Este greu şi ne confruntăm cu aceeşi dilemă de la Revoluție încoace: facem experiențe pe țară şi popor cu oameni insuficient de bine pregătiți sau renumim în funcții foşti comunistoizi ”versați”, care ne vor ține în întuneric încă 45 de ani de seceră şi ciocan, în timp ce noi murim de foame, iar ei se-nfruptă din ciolan?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here