ZIUA CEA MAI NEAGRĂ N-A VENIT – “Sunt 8 locuri în frigiderele de la morgă, dar încă nu-i punem pe jos. Sunt duși direct la cimitir și îngropați pe loc”: interpretarea unor date oficiale în Maramureș

0
6111

MARAMUREȘ – SITUAȚIA. 19 octombrie 2021. O zi de marți. Ziua cu trei ceasuri rele, spune poporul. Dar mai știm că optimismul face parte din fibra acestui popor. Pentru că în România au fost nu doar trei, ci mai multe (ceasuri negre). În Maramureș, la fel. Sistemul sanitar este copleșit de valul patru al pandemiei. Ostenit. Îngenunchiat.

 

Frigiderele de la morgă

 

În Maramureș, din cele 19 paturi ATI de la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare care sunt repartizate bolnavilor COVID-19 (toate ocupate de mai mult timp), 14 pacienți erau intubați. Ieri erau 16 pacienți intubați… Din 19. Tot marți, în Maramureș au murit 12 oameni care erau infectați cu SARS-CoV-2. Luni au murit 6, duminică 7, sâmbătă 10, vineri 10…

 

Știu, mai mor oamenii, “da’ toți mor acuma de COVID!”. Nu, nu mor toți de COVID. În Maramureș, în 2019, ultimul an nepandemic, au murit 5.582 de cetățeni. De moarte bună, de accidente, de alte boli etc. (că nu exista SARS-CoV2). În 2020, anul izbucnirii pandemiei, în Maramureș au murit 6.745 de cetățeni. Puneți vreo 5.600-5.700 de decese (aceasta este media anuală) pe seama altor boli, a accidentelor, a vârstei etc. Rămân 1.000 de decese care, dacă n-ar exista acest virus ar trebui să le punem pe seama a… ce?

 

Sintetizând: “toți care mor acuma, mor de COVID ha-ha-ha” e o reacție lipsită de rațiune. Pentru că în Maramureș “doar” 17% au murit anul trecut de COVID. Adică din 100 de morți, 17 au fost infectați cu SARS-CoV-2. Sigur, “aveau și alte boli (comorbidități), n-or murit de COVID”. Cei mai mulți aveau. Sub 0,5% din populația planetei nu are comorbidități. Explicație: hipertensiunea arterială e o comorbiditate, diabetul e o comorbiditate (dar din diabet nu se moare, cunosc persoane care trăiesc cu diabet de peste 25 de ani, și nici dacă ești hipertensiv).

 

După imaginile înfiorătoare din secțiile de Terapie Intensivă, din UPU, sau din morgile spitalelor, pline de pacienți răpuși de COVID-19 închiși în saci negri, am vorbit cu un medic din echipa de decidenți în privința pandemiei, pentru a afla ce fac cu morții. Pentru că și în Maramureș mor mai mulți decât capacitatea morgii.

 

“Sunt vreo 8 locuri în frigiderele de la Morgă, dar n-am ajuns încă să-i punem pe jos. Sunt duși direct la cimitir și îngropați pe loc. Nu se mai așteaptă cele 3 zile, e interzis. Nu e creștinesc, dar suntem ca-n război. E trist.”. Și este dus un război cu soldați osteniți, sfârșiți, la capătul puterilor. O descurajare accentuată de faptul că jumătate dintre cei pe care se străduiesc să-i apere, așa cum știu și cum pot ei, hăhăie. Bagatelizează. Nimeni, niciodată nu va putea face nici rău, nici bine cu forța, decât temporar. Omul, ca orice alt animal, reacționează la impunere/constrângere. Chiar dacă îi face bine.

 

Ultimele 19 zile, în Maramureș

 

În ultimele 19 zile, în perioada 30 septembrie-19 octombrie 2021, în Maramureș numărul cazurilor de infectare a crescut de la 24.059 la 27.248. În 19 zile au apărut 3.189 noi cazuri de infectare. Creșterea este enormă, de 13%. În ultimele 19 zile, în Maramureș s-a înregistrat o medie de 167,8 infectări/zi.

 

“Bine, mă, da nu-s toate cazurile grave!”. Nu-s. Să vedem câte sunt. În 30 septembrie, în Maramureș se înregistrau 1.199 de decedați infectați cu virusul SARS-CoV-2. În 19 octombrie, în Maramureș se înregistrau 1.345 de decedați infectați cu virusul SARS-CoV-2. În 19 zile, în Maramureș au murit 146 de oameni infectați cu virusul SARS-Co-V-2. Creșterea deceselor COVID-19 în Maramureș a fost în ultimele 19 zile de 11%. În aceste ultime 19 zile, în Maramureș, la persoanele infectate s-a înregistrat o medie de 7,6 decese/zi.

 

De la începutul pandemiei și până în 19 octombrie 2021, 4,94% dintre persoanele infectate în Maramureș au murit. Asta înseamnă că din fiecare 20 de persoane care s-au infectat în Maramureș una a murit. Dacă nu e suficient de clară dimensiunea, imaginați-vă Sala Sporturilor din Baia Mare. Toate persoanele decedate în Maramureș de COVID-19 de la începutul pandemiei și până astăzi sunt echivalente cu 65% din capacitatea sălii (2.060 de locuri). Pentru cei care cunosc Teatrul Municipal: numărul decedaților din Maramureș de la începutul pandemiei și până acum este de 5 ori cât capacitatea maximă a sălii mari a teatrului din Baia Mare. Doar că pentru aceștia cortina a căzut…

 

* Foto generică: @Deutsche Welle

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here