SENTINȚĂ – A încetat procesul penal împotriva milionarului elvețian Wermelinger, acuzat de DNA că l-a mituit pe primarul Cherecheș: faptele s-au prescris

1
1036
Marco Wermelinger

CĂTRE PRESCRIPȚIE, ÎNAINTE. Prima sentință în dosarul penal „Mită pentru pirită”, în care mai multe persoane au fost trimise în judecată de DNA sub acuzația de a-l fi mituit pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș: instanța maramureșeană a dispus încetarea procesului penal împotriva milionarului elvețian Marco Wermelinger, CEO al firmei Werco Trade, trader de metale neferoase (în special aur), pentru că a intervenit prescripţia.

 

Hotărârea magistratului de caz de la Secția penală a Tribunalului Maramureș a fost emisă la 8 iunie 2023, însă a fost făcută public doar săptămâna trecută, după ce 2mnews a subliniat că aceasta a fost secretizată (aveți detalii AICI).

 

Marco Wermelinger a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj, prin rechizitoriul întocmit în 19 septembrie 2018, sub acuzaţia de săvârșire a infracțiunii de dare de mită. Dosarul este cunoscut sub denumirea „Mită pentru pirită” și se referă la faptul că Wermelinger și mai mulți angajați din Baia Mare care coordonau transportul terestru al piritelor aurifere cumpărate de Werco Trade de la insolventa companie a statului Remin l-ar fi mituit pe primarul Cherecheș, pentru a permite camioanelor să transporte marfa (circa 500.000 tone) de la Flotația Centrală pe străzile urbei.

 

Din septembrie 2018 și până acum, în cei aproape 5 ani scurși de la înregistrarea procesului, inculpații (Cătălin Cherecheș – acuzat de luare de mită în formă continuată, Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai, Sorinel Mihai și Nicolae Dan Trifa – toți 4 acuzați de dare de mită) au tergiversat cauza până când aceasta a început să fie judecată doar începând din 16 noiembrie 2021. Și după această dată, în cele doar 12 ședințe programate într-un an și jumătate, multe fiind amânate tot la cererea inculpaților, nu s-a reușit să se dispună vreo hotărâre, fapt care l-a determinat pe Wemelinger să angajeze o casă de avocatură internațională, care a cerut Curții de Apel Cluj să dispună soluționarea procesului.

 

Curtea de Apel Cluj a decis, în urmă cu circa 3 luni, ca instanța din Maramureș să soluționeze dosarul până la 1 decembrie 2023. Urmare a acestui fapt, Wermelinger a fost extras din dosar și soluția sa s-a pronunțat pe repede înainte, la 8 iunie 2023 fiind decisă încetarea procesului penal împotriva sa.

 

Ceilalți 4 inculpați, printre care și primarul Cherecheș, sunt judecați în continuare, însă imediat după pronunțarea soluției în cazul fostului co-inculpat Wermelinger, avocații acestora au cerut instanței să pronunțe aceeași decizie: încetarea procesului penal pe considerentul prescripției. La 8 iulie 2023, instanța a rămas în pronunțare privind această cerere. Decizia va fi dispusă la 15 septembrie 2023, cel mai probabil aceasta fiind similară cu cea din cazul elvețianului: încetarea procesului penal.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Aceste sentinte pronuntate de o justitie impotenta si infectata ma determina ca oriunde plec sa evit sa spun ca sunt baimarean, iar tot aceasta justitie cand va da sentinta in cazul lui Dotore cere-ches, capo si tuti capii ma va detemina sa ascund ca sunt roman, iar de voi fi intebat voi sustine ca sunt Afgan (deoarece acolo legea este facultativa ca la noi adica se aplica fraierilor care nu stiu sa fure si sa primeasca mita) Daca acesta NU va fi condamnat pentru ca a cerut si a primit spaga (pentru tot ce misca in Baia Mare) in forma continua inseamna ca magistrati care vor da aceaste sentinte vor legifera ca procedura, cererea si primirea mitei cu caracter infinita in Baia Mare si Maramures. In acest caz magistrati pot fi considerati complici in mod echitabil datorita tergiversarii fatise pentru obtinera prescriptiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here