MITĂ PENTRU PIRITE – Instanța maramureșeană urmează să se pronunţe asupra excepţiei prescripţiei răspunderii penale în procesul în care este inculpat și primarul Băii Mari

3
9421
Marco Wermelinger și Cătălin Cherecheș

SITUAȚIE. Instanța maramureșeană urmează să se pronunţe luna viitoare asupra “excepţiei prescripţiei răspunderii penale” în procesul în care este inculpat de DNA și primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, și care este cunoscut public sub denumirea “Mită pentru pirite”.

 

Se prescrie vs. Nu se prescrie

 

În urmă cu 3 luni, Curtea de Apel Cluj a admis contestația depusă de multimilionarul evețian Marco Wermelinger, prin corporația internațională de avocatură CMS Cameron McKenna Nabarro Olwang LLP SCP, privind durata procesului penal în care DNA i-au trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, și pe Wermelinger, Nicolae Dan Trifa, Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai pentru dare de mită, dispunând ca acest dosar să fie soluționat de instanță (Tribunalul Maramureș) până la 1 decembrie 2023.

 

Acest dosar al DNA (despre care aveți detalii la finalul scrierii) a fost înregistrat la 21 septembrie 2018 și, așa cum 2mnews a precizat AICI, dosarul a fost tergiversat tocmai de inculpați, care au contestat tot ce s-a putut, din această cauză dosarul intrând în faza de judecată efectivă abia în 16 noiembrie 2021, dată de la care au fost 12 termene (ședințe de judecată), cea mai mare parte dintre acestea fiind amânate tot la cererea inculpaților, pe diferite argumente.

 

După soluția Curții de Apel Cluj, Tribunalul Maramureș a dispus disjungerea cauzei, respectiv, elvețianul Marco Wermelinger a fost extras din dosar și (doar pentru el) s-a pronunțat soluția la 8 iunie 2023, o soluție “secretizată” de Tribunalul Maramureș, însă pe care 2mnews o va prezenta public în detaliu, corectând tentativa instanței. Ceilalți 4 inculpați (Cătălin Cherecheș, Nicolae Dan Trifa, Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai) au continuat, pentru scurt timp (încă două ședințe), să fie judecați.

 

Marți, 8 august 2023, magistratul de caz al Secției Penale a Tribunalului Maramureș, a anunțat “amânarea pronunțării asupra excepţiei prescripţiei răspunderii penale” până la 15 septembrie 2023, dată la care, probabil, vom avea și verdictul privind această speță.

 

Cazul „Mită pentru pirite”

 

Speța este cunoscută ca „Dosarul Werco – Mită pentru pirite” și a fost generată, conform procurorilor anticorupție, de faptul că în anul 2013 primarul Cătălin Cherecheș a pretins și a primit 150.000 de dolari de la firma elvețianului Wermelinger (traderul de metale neferoase Werco Trade AG, care a cumpărat de la Remin peste 500.000 de tone de pirită auriferă și o transporta de la Flotația Centrală în Portul Constanța). Mita ar fi fost dată pentru ca Primăria Baia Mare să elibereze o autorizație de acces/tranzit a autovehiculelor de mare tonaj pe raza municipiului Baia Mare.

 

DNA a precizat că șpaga a fost disimulată de Wermelinger în două contracte de sponsorizare (unul în valoare de 60.000 dolari încheiat cu Primăria Baia Mare și unul în valoare de 90.000 dolari încheiat cu echipa de handbal feminin a municipalității, HCM Baia Mare – din sponsorizarea către HCM, 50.000 de lei au fost virați în contul trustului de presă eMaramureș, care îi aparținea lui Cherecheș prin interpuși).

 

De asemenea, ulterior, primarul Cherecheș ar mai fi cerut 12.000 de lei de la alți doi inculpați, reprezentați ai firmei elevețiene (Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai), tot sub forma unei sponsorizări pentru HCM Baia Mare, contract care nu s-a mai concretizat din cauza începerii urmăriri penale în această cauză.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Nu ne mai mira nimic de ce se întâmplă în eter-na și fascinanta Românie de 34 de ani de demo-cratie americana în care cine are spatele tare scăpa curat ca zapada .

  2. DOAMNE FERESTE…….Cum va permiteti sa va imaginati ca vreo instanta din Baia Mare sau Maramures il va comanda pe marele doctor CERECHES ??? Expertul vienez in sp..gi si devalizari de credite si bugeturi (Doamne dai sanatate lui „nasu” Adi Rusu ca frumos si real NUME ia pus manuitorului de prafuri magice) Sa ne trezim va rog : Atata timp cat circula vorba ca printre magistrati judetului nostru sunt interlopi (2 buc) deghizati in magistrati, cum va imaginati in mod pueril ca va fi condamnat in Maramures sforarul sef cereches ?? SOHAN cum se spune la noi in Maramu……….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here