EXCLUSIV – Multimilionarul elvețian Marco Wermelinger a contestat durata procesului în care este inculpat împreună cu primarul Cherecheș: însă tocmai inculpații au tergiversat procesul

0
1832
Marco Wermelinger și Cătălin Cherecheș

PROCESUL „MITĂ PENTRU PIRITE”. Multimilionarul elvețian Marco Wermelinger, care controlează traderul de metale neferoase Werco Trade AG din Lucerna, inculpat împreună cu primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, în procesul în care 4 persoane (printre care și cei doi enumerați anterior) au fost trimise în anul 2018 în judecată de DNA pentru luare/dare de mită, a angajat o corporație internațională de avocatură, formată din 18 firme de avocatură independente cu aproximativ 80 de birouri în întreaga lume, CMS Cameron McKenna Nabarro Olwang LLP SCP, și a contestat durata procesului la Curtea de Apel Cluj.

 

Dosarul a fost înregistrat săptămâna trecută, iar speța trebuia soluționată joi, 20 aprilie 2023, însă termenul a fost preschimbat de magistratul de caz, urmând să comunice soluția joi, 27 aprilie 2023.

 

Strategia milionarului elvețian este aproape amuzantă, ținând cont că dosarul trimis în judecată în 24 septembrie 2018 a fost tărăgănat nu de instanțele de judecată, nici de procurorii DNA, ci tocmai de inculpați, care timp de un an s-au judecat pentru retrimiterea dosarului la DNA, iar din nopiembrie 2021, de când a intrat pe fondul instanței de la Baia Mare (Tribunalul Maramureș), au fost solicitate numeroase amânări ale termenelor stabilite tot de către inculpați (e drept, nu de elvețian, ci de toți ceilalți 4 care sunt trimiși în judecată împreună cu el, respectiv: Sorinel Mihai, Doru Adrian Mihai, Nicolae Dan Trifa şi Cătălin Cherecheş).

 

Afacerea „Piritele de la Baia Mare”

 

Traderul elvețian de metale neferoase Werco Trade AG este fostul partener de afaceri al companiei statului Remin Baia Mare, de la care a achiziționat în perioada 2013-2016 506.542 de tone de pirite aurifere pentru care se angajau să plătească peste 53 de milioane de dolari.

 

Însă la finalul tranzacției românii au susținut că au încasat numai 35,6 milioane de dolari, pentru că au vândut doar 472.000 tone, cantitatea contractată fiind supraestimată, aceasta diminuându-se din cauza… intemperiilor (conform declarației pentru 2mnews oferită de oficialii Remin la finalizarea contractului – noi am râs, mult, de fenomenul evaporării a 34.500 de tone de pirite spălate de ploi și la fel au procedat,  instituțiile statului cu atribuții de control, doar că pe banii noștri). În plus, și tona de pirită s-a vândut mai ieftin „pentru că avea o concentrație mai mare de arsen decât a fost prezentat în caietul de sarcini”.

 

În fine, bine că am scăpat de pirite, chiar datoriile Remin au crescut după ce a încasat 35,6 milioane de dolari, ceea ce nu pare a interesa pe nimeni, mai ales că firma statului e lăsată să sugativeze financiar de 14 ani într-o insolvență care este de mult ilegală. Dar cine să respecte legile, statul? Să râdem împreună, mai ales că o facem pe banii noștri.

 

Speța

 

Firma controlată de Wermelinger (fost gimnast specilaizat după retragerea din competițiile sportive în trader de concentrate, minereuri și metale rafinate și semirafinate de cupru, plumb, zinc și aur) are afaceri anuale de peste 3 miliarde de dolari și profituri nete de anuale de zeci de milioane de dolari.

 

Wermelinger (foto mic dreapta) a fost trimis în judecată de DNA Cluj pentru dare de mită (primarului Cătălin Cherecheș), procurorii anticorupție precizând în rechizitoriu că, în anul 2013, primarul Băii Mari a pretins și a primit de la firma elvețianului 150.000 de dolari pentru a-i elibera o autorizație de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza municipiului Baia Mare (pentru că piritele de la Flotația Centrală erau transportate cu camioane de mare capacitate în Portul Constanța, iar de acolo în China, unde erau exploatate prin cianurare pentru extragerea aurului, argintului etc., iar primarul a dat ordin Poliției Locale să oprească autovehiculele care tranzitau orașul, acestea nefiind autorizate în acest sens).

 

DNA a precizat că șpaga a fost disimulată de Wermelinger în două contracte de sponsorizare (unul în valoare de 60.000 dolari încheiat cu Primăria Baia Mare și unul în valoare de 90.000 dolari încheiat cu echipa de handbal feminin a municipalității, HCM Baia Mare – din sponsorizarea către HCM, 50.000 de lei au fost virați în contul trustului de presă eMaramureș, care îi aparținea lui Cherecheș prin interpuși).

 

De asemenea, ulterior, primarul Cherecheș ar mai fi cerut 12.000 de lei de la alți doi inculpați, reprezentați ai firmei elevețiene (Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai), tot sub forma unei sponsorizări pentru HCM Baia Mare, contract care nu s-a mai concretizat din cauza începerii urmăriri penale în această cauză.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here