EXCLUSIV – Lămurirea recentei descinderi a DNA la Minaur Baia Mare: toate detaliile unui fapt generat de o informație eronată, care a cauzat zvonuri alarmiste în urbe

0
2649

RESTABILIREA ADEVĂRULUI. … această scriere este generată de zvonistici alarmiste cauzate de o greșeală insierată într-o știre a agenției naționale de presă, care avea ca subiect informații de actualitate privind clubul sportiv Minaur Baia Mare și care, la final, consemna că “în luna ianuarie, DNA a înregistrat un dosar penal (…) în care sunt implicate/cercetate 4 persoane din administrația clubului Minaur” – iată transcrierea ad litteram: “Biroul Teritorial Baia Mare din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a anunţat în luna ianuarie că a fost înregistrat un dosar  penal în care s-au efectuat cercetări sub aspectul infracţiunilor de instigare la obţinerea ilegală de fonduri în formă continuată (două  acţiuni), deturnare de fonduri, obţinere ilegală de fonduri, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi complicitate la  evaziune fiscală a patru persoane din administraţia clubului (n.red. Minaur Baia Mare)”.

 

În fapt, informația cauzatoare de zbucium și zvonuri în rândul celor interesați de soarta clubului sportiv din Baia Mare, pentru că s-a suprapus ca interval de timp peste declarația viceprimarului cu atribuții de primar interimar, Ioan Doru Dăncuș, conform căruia schimbă conducerea clubului municipal, este… falsă. Aceasta contopește/amestecă informațiile dintr-un dosar DNA din 2015 (la care face referire știrea agenției naționale de presă) cu o faptă de dată mai recentă, care nu a fost făcută publică până acum, când o devoalează 2mnews.

 

Dosarul din 2015 a investigat finanțările clubului HCM Baia Mare și au fost puși sub urmărirea penală edilul din acea vreme, Cătălin Cherecheş (ulterior scos din dosar din lipsă de probe), Aurica Pop, Florin Sandu Năsăiescu şi Ioachim Nicolae Făt, 3 persoane din administrația din acea vreme a clubului. Cercetarea și ulterior urmărirea penală avea la bază prezumtiva comitere a mai multor infracțiuni și nu a fost încheiată/finalizată în vreun fel.

 

Încadrând în timp acest dosar de urmărire penală “în luna ianuarie”, cititorii au fost duși în eroare că e vorba despre un dosar nou care vizează actuala conducere a clubului. O lămurim acum: nu e, informația e greșită. 

 

Însă, ca o coincidență, DNA a ridicat documente financiare de la clubul Minaur Baia Mare. Nu în ianuarie, ci în urmă cu câteva zile. Explicăm și această situație, pentru a elimina riscul unor noi tensiuni, zvonistici alarmiste și altele similare cauzatoare de stres.

 

DNA, la Minaur

 

Vineri, 23 februarie 2024, DNA a descins la clubul Minaur Baia Mare (o vizită anunțată anticipat) pentru a ridica documente privind o speță încadrată în timp în urmă cu circa 3 ani și repartizată pentru soluționare către procurorii anticorupție din municipiul maramureșean de o instanță de judecată încă din octombrie 2023. După cum sesizați privind calendarul, de atunci au trecut 4 luni, dar diferența de timp nu constituie nicio surpriză, lucrurile mișcându-se la noi mai lent, ca fezandarea tălpii de elefant.

 

Subiectul/tema dosarului DNA, aflat deocamdată în stare incipientă (de cercetare penală), a fost generat în urma unei hotărâri definitive a Judecătoriei Baia Mare din 12 octombrie 2023, într-un proces în care ATP Motors Ro SRL (firmă administrată și deținută în procente egale de soții Adriana Viorica Cirț și Mircea Cirț) i l-a intentat clubului Minaur. Procesul viza o plângere a firmei familiei Cirț împotriva soluției Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare de clasare a unui dosar în care era reclamată o speță comercială care implica clubul Minaur. 

 

În urma procesului, instanța băimăreană a admis plângerea firmei ATP Motors Ro (fosta ATP Exodus & Co SRL), desființând soluția Parchetului Baia Mare și dispunând ca urmărirea penală în cauză să fie efectuată de DNA – Serviciul teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare.

 

Surse din conducerea clubului au precizat pentru 2mnews că diferendul dintre firma familiei Cirț și clubul Minaur a fost generat de o faptă din mai 2021, când clubul băimărean a organizat turneul final (Final Four) al EHF European League la echipe feminine. Atunci, administrația Minaur a făcut un contract de închiriere a unei mașini pentru o perioadă de 4 zile, aceasta urmând să fie folosită pentru transportul oficialităților. 

 

Clubul susține că a achitat anticipat tariful (circa 400 euro + TVA/4 zile de închiriere), dar după 3 zile, firma a notificat clubul că a reziliat unilateral contractul, a rambursat banii clubului și a solicitat înapoierea imediată a autoturismului. Ceea ce s-a întâmplat, însă diferendul nu s-a sfârșit, firma formulând o plângere penală a cărei soluționare inițială am precizat-o deja.

 

Vineri, 23 februarie 2024, DNA, după ce a înștiințat în prealabil conducerea administrativă de demararea dosarului cerând pregătirea tuturor documentelor financiar-contabile care au stat la baza speței, a ajuns la sediul Minaur pentru a ridica respectivele acte. Asta-i tot (deocamdată). Urmărim speța pentru a-i informa pe cei interesați.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here