GRUP INFRACȚIONAL DESTRUCTURAT – Cinci percheziții în Maramureș la membrii unui grup organizat, specializat în furturi de aparatură stomatologică din Franţa

0
4637

FURT DE APARATURĂ MEDICALĂ. Marți, 27 februarie 2024, poliţiştii şi procurorii DIICOT au destructurat o grupare specializată în furtul de aparatură medicală, după ce au făcut 22 de percheziţii domiciliare în cinci judeţe, 5 dintre acestea fiind efectuate în Maramureș, în cadrul unui dosar penal în care sunt cercetaţi membrii unui grup organizat de criminalitate itinerantă, specializat în comiterea de furturi de aparatură stomatologică de pe teritoriul Franţei. 8 persoane, față de care autoritățile franceze au emis mandate de arestare europene, au fost reţinute.

  

Cauza penală este instrumentată de Secțiunea de cercetări din Nancy a Jandarmeriei Naționale Franceze, fiind vizate fapte de furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, participare la o asociație de răufăcători în vederea săvârșirii unei infracțiuni.

 

În cadrul cooperării judiciare internaționale în materie penală prin Jurisdicţia Inter-Regională Specializată (JIRS) din Nancy (Franţa), autoritățile franceze au formulat 15 ordine europene de anchetă, din aceste activități de cooperare, rezultând faptul că membrii grupului (alcătuit din cetățeni români), în perioada aprilie 2022 – noiembrie 2023, au săvârșit 19 infracțiuni de furt, pe întreg teritoriul Franței, fiind sustrase peste 3.000 de bunuri din societăți care fabrică sau comercializează aparatură medicală stomatologică.  

 

Prejudiciul total cauzat este de aproximativ 4.500.000 de euro.  În urma perchezițiilor, au fost ridicate aparate și instrumente medicale stomatologice, despre care există bănuiala rezonabilă că fac parte din echipamentele sustrase de pe teritoriul Franței (aparatură stomatologică și accesorii pentru aceasta – scanere intraorale, implantoare, sisteme de magnificație, seringi electronice), suma de 16.500 euro,  mai multe telefoane mobile, înscrisuri, 106 cartușe cu glonț de 9 mm, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, au fost ridicate o replică armă, un pistol neletal, o armă lungă letală (toate suspuse regimului autorizării) deținute ilegal. 

 

Activitățile de cooperare internațională au fost realizate cu  suportul Eurojust  și Europol, la acțiune participând și anchetatori francezi și ofițeri de legătură ai Jandarmeriei Naționale Franceze din cadrul Ambasadei Franței la București. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de investigații criminale, criminaliști și cei ai serviciilor pentru acțiuni speciale din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Tulcea, Iași, Suceava, Maramureș și Brașov. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here