EXCLUSIV – La 14 ani de la închiderea mineritului, în Maramureș mai există 4 iazuri de decantare unde nu s-a făcut nimic: totalizează 54 de milioane de tone de steril de flotație

0
2166

UN ALT ADEVĂR DUREROS. Fapte: începând din 1 ianuarie 2007, adică de mai bine de 14 ani, minele din Maramureș au fost oprite, activitatea de exploatare minieră fiind sistată din rațiuni politice (pentru public s-a explicat că rațiunile sunt economice, dar nu-s, decizia nefiind luată după un studiu particular, ci general, la presiuni externe).

 

În urma mineritului, pe lângă dramele și problemele sociale și financiare, au rămas 315 halde de steril minier (acestea nu fac subiectul articolului de față) și 16 iazuri de decantare a sterilului de flotație. Sterilul de flotație este praful rezultat din separarea mineralelor din minereuri (sau a cărbunilor).

 

Din cele 16 iazuri de decantare din Maramureș, 11 au fost închise și ecologizate (așa cum au fost…) și unul (cel de la Flotația Centrală din Tăuții de Sus) a fost concesionat (de Romaltyn, care vizează exploatarea piritei aurifere prin cianuare, operațiune deocamdată sistată – există numeroase procese pe rol). Aritmetică: din cele 16 iazuri de decantare din Maramureș, 11 sunt închise, unul e concesionat. Celelalte 4… Să vedem ce s-a întâmplat cu acestea.

 

4 iazuri de decantare în care NU S-A FĂCUT NIMIC

 

Ce s-a întâmplat cu celalte 4 iazuri de decantare din Maramureș? Păi, nimic. Adică, în acest moment, la 14 ani de la închiderea minelor din Maramureș, în județ mai există 4 iazuri de decantare a sterilului minier lăsate de izbeliște. Unde nu s-a făcut nimic. Pentru statisticieni, istorici și cei interesați, iată localizarea acestora: Bozânta, Săsar, Leorda și Băiuț (Bloaja Vechi).

 

În cele 4 iazuri de decantare există 53,68 milioane de tone de steril de flotație (rezultat în urma prelucrării minereurilor neferoase) depozitat în perioada 1954-2006.

 

Defalcat:

Bozânta 44 milioane tone (depozitate în perioada 1977-2006)
Săsar 8,5 milioane tone (depozitate in perioada 1972-1982)
Bloaja Vechi 0,15 milioane tone (depozitate în perioada 1972-1975)
Leorda 1,03 milioane de tone (depozitate în perioada 1954-1972)

 

De ce nu s-a făcut NIMIC pentru închiderea și ecologizarea acestora? Explicație cuprinsă într-un document oficial asumat la cel mai înalt nivel al statului: “din lipsă de fonduri”. Adică-n țara asta jefuită de nepedepsiți, nu au fost bani pentru a respecta obligații europene de mediu. 2mnews deține documente oficiale, asumate de instituții ale statului român (de la nivel județean până la nivel central) pentru TOATE datele (cantități, ani, alte informații) și afirmațiile prezentate în acest articol.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here