INTERFAȚĂ PE FAȚĂ – Firma condusă de o septuagenară a câștigat un contract de 7 milioane de lei pentru modernizarea a 7 kilometri de ulițe într-o comună maramureșeană

0
3076

BICAZ – MARAMUREȘ. Administrația publică locală din a doua cea mai mică comună maramureșeană Bicaz (cu 942 de locuitori), controlată de edilul Dorin Flaviu Mitre (PSD, 56 de ani, de profesie medic de familie, aflat la al 6-lea mandat de primar), a semnat un contract în valoare de peste 7 milioane de lei (exact: 7.147.747,60 lei, sumă care include TVA), care vizează modernizarea a 7,67 kilometri de străzi secundare (odinioară numite ulițe).

 

Identitatea câștigătorului

 

Contractul a fost semnat în această săptămână, la 5 martie 2024, cu sereleul Claro Build din Bistrița, firmă care îi aparține și este administrată de Maria Petruț (asociat unic), originară din satul Rebișoara (jud. Bistrița-Năsaud), în vârstă de 73 de ani. Firma, specializată pe construcția drumurilor și deținută și administrată scriptic de septuagenara Maria Petruț, a închis anul 2022 cu o cifră de afaceri de 19,46 milioane de lei și un profit net de 1,13 milioane de lei, indicatori financiari realizați cu… 2 angajați, dar și cu datorii de 1,73 milioane de lei.

 

Venerabila septuagenară mai deține controlul scriptic (asociat unic sau covârșitor majoritar) în alte 4 firme, 3 dintre acestea fiind implicate preponderent în asfaltări/întrețineri de drumuri (Dacia Asphalt SRL, Construct Perom SRL, Dacia SRL – toate 3 din Bistrița -, Margareta Turism SRL din satul Domnești). Cine este, de fapt Maria Petruț, cea care deține și gestionează 4 firme de drumuri care prestează lucrări în infrastructură și producție de betoane, asfalt și alte agregate și care cumulează afaceri de peste 175 de milioane de lei pe an?

 

Maria Petruț este soția lui Gheorghe Petruț (81 de ani, originar din Cășeiu – jud. Cluj, de profesie inginer, fost angajat la Primăria Bistrița), asociat într-una dintre firmele pe care le-a fondat (Dacia Asphalt) cu Ioachim Eugen Cadar (60 de ani, originar din Sărmășag – jud. Sălaj, fost director la Regia Autonomă de Drumuri Județene Cluj, actuala Drumuri și Poduri Județene SA, firmă din subordinea Consiliului Județean Cluj – deține 5% din părțile sociale). Ea a intrat scriptic în posesia firmelor și în administrarea acestora, în 2021, după retragerea scriptică a soțului Gheorghe Petruț.

 

Firmele familiei Petruț au numeroase lucrări în  județele Bistrița-Năsăud și Cluj (numai în 2021, în Cluj au bifat 53 de contracte cu administrația județeană, a cărei firmă similară, Drumuri și Poduri Județene Cluj SA, a rămas fără obiectul muncii și a fost declarată în octombrie 2021 în faliment).

 

În fapt, pentru a nu părea naivi, afacerile cu drumuri ale familiei Petruț sunt controlate de fiul Claudiu Romică Petruţ, care deține și el, în nume propriu, o firmă de drumuri, Claro Asphalt SRL, înregistrată în satul Bonțida (jud Cluj). Afacerile de infrastructură rutieră cu administrațiile publice generoase se dovedesc profitabile, în vara anului trecut Claudiu Romică Petruț și soția sa, Cristina, inaugurând un hotel de cinci stele (Vibre), cu 49 de camere business, în Cluj-Napoca, în urma unei investiţii de 15 milioane euro.

 

Ce se face la Bicaz
Contractul prevede modernizarea străzilor secundare din comună, cu structura rutiera elastică cu strat de uzură din mixturi asfaltice. Simplificat, se asfaltează 7.670 metri de ulițe (cu fundație din balast, strat de bază din piatră spartă și strat de uzură). Lucrările trebuie finalizate în 2 ani (24 de luni) și trebuie garantate 3 ani (36 de luni).

* Foto: @Ono Studio

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here