INVESTIGAȚIE 2MNEWS – Necrofagii economici din Maramureș: o afacere de peste 50 de milioane de euro

0
2472

EXCLUSIV. Mineritul maramureșean a fost ucis prin acțiuni nelegale, violente, economice, sistematice și premeditate desfășurate cu știința decidenților de la cel mai înalt nivel din perioada 1990-2006 (detalii AICI). Apoi, în 2007 a fost declarat decedat și așezat inert pe masa de priveghi, însă n-a fost îngropat pentru că, mort fiind, continuă să fie o sursă perpetuă de finanțare pentru cei pe care i-am definit “necrofagii economici ai sistemului” (necrofag = animal care se hrănește cu hoiturile altor animale).

 

Pentru a înțelege dimensiunea motivației și a afla numele motivaților, Grupul de Investigații 2mnews a analizat TOATE cele 144 de contracte privind exclusiv activitățile de închidere a minelor din județul Maramureș, acestea fiind semnate, desfășurate și plătite în perioada noiembrie 2003 – mai 2018. Totalul acestora este de 209.761.507 lei.

 

Pentru o mai bună percepție a sumei totale, am defalcat contractele pe ani și le-am transformat în moneda euro, la cursul valutar mediu al anului în care au fost plătite. Rezultatul: după ce a sistat subvențiile din industria extractivă a minereurilor neferoase și, pe cale de consecință, a oprit și industria metalurgică, statul român a continuat să vireze până acum peste 50 de milioane de euro pentru mineritul din Maramureș sub forma operațiunilor de închidere a minelor. Banii au intrat în conturile a 29 de firme și asocieri de firme, patru dintre acestea fiind firme de stat.

 

Rezultatul cheltuirii a 50 de milioane de euro

 

În cifre reci, uciderea mineritului a însemnat în primă fază închiderea a 556 de mine sau obiective miniere. Aproape 13% dintre acestea au fost în Maramureș. 69 de mine, închise (mai corect, neproductive), încă aparțin Companiei Naționale a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA Baia Mare. An de an, oamenii statului repartizează, mai pe tăcute, așa, zeci de milioane de lei (peste 50, în 2017) pentru activitatea de închidere/consaervare a obiectivelor miniere. Banii intră într-un circuit extrem de selectiv.

 

Grupul a reușit să parcurgă drumul banilor și, mai mult, să-i descopere pe destinatari. Pentru că expeditorul e clar: suntem noi, toți. Adică cei care contribuim la pușculița statului.

 

Niște agreați

 

Vă amintiți repetatele poluări cu ape de mine ale râurilor din Maramureș? Sigur că vi le amintiți, doar politrucii își permit luxul uitării. Ultima răsunătoare a avut loc cu mai puțin de un an în urmă, în 27 martie 2018, când a cedat digul de la intrarea în galeria Breitner a Minei Băiuț. Rezultatul: Lăpușul a devenit portocaliu de poluare, drumul județean a fost afectat. Și mina Băiuț și toate celelalte perimetre miniere din Maramureș sunt în proprietatea companiei statului, Remin SA.

 

La Băiuț, ce să vezi?, lucrările de închidere și ecologizare au fost efectuate, recepționate și plătite în 2006. Banii i-au încasat Remin SA (execuție), sereleul Mons Medius (asistență tehnică) și ICPM Baia Mare (proiectant). Termenul de garanție s-a fâsâit, ca și lucrarea, pentru care se vor aloca alți bani: „Tre’ să punem în siguranță, iar voi, proștilor, să vă faceți că nu vedeți ce șmecheri suntem noi!”. În regăsiți pe toți, mai jos, în topul selectiv al îndestulării.

 

De Castrum Corporation, firma arestat-eliberatului oșan Gheorghe Moiș, vă mai amintiți? Perfect, pentru că pe locul 2 în Topul îndestulării din închiderea minelor. Perfect, pentru că împreună cu partenerii de asociații a punctat 36% din toți banii virați în Maramureș pentru acest scop. Cu unii dintre acești parteneri s-a deplasat acum spre închiderea minelor din Valea Jiului (Petrila, Uricani și Paroșeni), unde a sublicitat lucrările atât de mult, încât i-a suprins până și pe zgârciții care au făcut caietele de sarcini.

 

 

Însă strategia e simplă: lucrările sunt sublicitate, iar apoi se efectuează împărțeala și subcontractarea. Dumnezeu cu mila! Ce vrem să subliniem prin acest remember? Că toți aceștia figurează în clasamentul de mai jos. Clasamentul necrofagilor economici ai mineritului maramureșean.

 

Cireașa de pe tort, însă, o deține Remin SA. Vă mai amintiți? Remin, firma aia pe care statul a zis că nu mai poate s-o subvenționeze să exploateze minereu neferos din care să se extragă apoi aur, argint, cupru etc. Exact. Dacă nu s-a mai putut, minerii au plecat, minereu nu s-a mai exploatat, aur nu s-a mai rafinat, dar subvențiile… au continuat. 42% din TOȚI banii virați de stat în ultimii 15 ani pentru închiderea minelor au intrat în conturile Remin. 42% din 50 de milioane de euro înseamnă 21 de milioane de euro.

 

Doamnelor și domnilor, vă oferim, în exclusivitate, lista firmelor și a deținătorilor acestora, care au încasat peste 50 de milioane de euro în ultimii ani pentru închiderea unei activități ucise în urmă cu 12 ani și ținută pe masa de priveghi, pentru a mai putea fi finanțat comerțul cu “lumânări” minerești.

 

Necrofagii economici ai mineritului maramureșean

 

1. Remin SA Baia Mare (32 de contracte: 23 contracte de conservare, 3 contracte de închidere și ecologizare, 2 contracte închidere subterană, 2 contracte conservare și închidere, 1 contract conservare și închidere subterană, 1 contract conservare, închidere subterană și ecologizare): 87.163.932 lei. Cu precizarea că din această sumă, 488.217 lei au fost obținuți prin Econord SA Baia Mare, firma Remin-ului (2 contracte: 1 contract de închidere și ecologizare, 1 contract de închidere subterană) – este fosta Filială De Închidere A Obiectivelor Miniere Econord SA (se numește Econord din 2006), întreg CA al Econord este format din șefi ai Remin.

 

Mai mult, atât Remin, cât și Econord au același director general: Ovidiu Gâlcă (care este și membru în CA Econord și director general al Econord). Gâlcă a condus Remin până în 2005, când a fost înlocuit (la fel de politic cum a fost numit) cu Vasile Pintea, revenind la conducerea societății statului în octombrie 2009. Remin este de 10 ani în insolvență.

 

2. Asocierea de firme Castrum Corporation SRL Negrești Oaș & Unio SA Baia Mare (1 contract de închidere și ecologizare) 34.048.561 lei. Castrum Corporation SRL este controlată de familia Gheorghe și Maria Moiș (familia Moiș mai controlează Castrum Reality SRL, Metecom SA și Saturn SA Satu Mare). Unio SA este controlată de Viorel Zoicaș (acționar majoritar și președinte al CA, prieten cu fostul șef SRI Virgil Măgureanu), cu ajutorul familiei Crăciun (prin acțiunile deținute de SC Auto-Globus SRL Baia Mare, administrată de Ionuț-Vasile Crăciun, și cele deținute de Ioan Crăciun) și a lui Anton Andrecuț – cei patru dețin împreună 62,63% din capitalul social.

 

3. Asocierea de firme IMI SA Baia Mare & Castrum Corporation SRL Negrești Oaș (2 contracte de închidere și ecologizare): 31.658.909 lei. IMI (Întreprindere Montaj Instalaţii) SA este controlată de băimăreanul Alexandru Pârjol – despre Castrum aveți detalii mai sus, la pct. 2.

 

4. IMI SA Baia Mare (1 contract de închidere și ecologizare): 13.332.151 lei (despre firmă aveți detalii mai sus, pct. 3).

 

5. Asocierea de firme Mirumar SRL Ștei & Castrum Corporation SRL Negrești Oaș (1 contract de închidere și ecologizare): 8.096.705 lei. Mirumar SRL, acum în insolvență, este deținut de asociatul unic Gheorghe Moț – depre Castrum am prezentat detalii mai sus, la pct. 2.

 

6. PSV Company SA București (1 contract de închidere și ecologizare) 5.934.229 lei. Este fosta Petromservice, din 2011 este deținută de Cosmin Gușă, acționarul majoritar al Realitatea TV și Insomar. În 2 august 2008, la data începerii execuției contractului, firma era controlată de Sorin Ovidiu Vântu, prin off-shore-ul cipriot Elbahold Industries. În 2009, compania a intrat în insolvență, deși, pe lângă acest important contract de închidere a minelor borșene Dealu Negru și Dealu Bucății și a ecologizării iazurilor Colbu I și Colbu II, deținea zăcământul de calcar cu brucit de la Budureasa (jud. Bihor), estimat la o valoare de peste 1 miliard de euro, o exploatare de marmură în Kazahstan și 328,5 milioane de euro încasați de la Petrom pentru activitățile de servicii petroliere.

 

7. Mirumar SRL Ștei (1 contract de închidere și ecologizare): 5.447.970 lei – detalii despre firmă, mai sus (pct. 5).

 

8. TIM SA Cluj-Napoca (3 contracte de închidere și ecologizare): 5.449.899 lei. Este Trustul de Instalații Montaj și Construcții SA Cluj-Napoca, controlat de clujenii Agenor Gicu Gânscă și Mircea Irimuș, acum în insolvență.

 

9. Gavella Com SRL Oradea (1 contract de închidere și ecologizare): 4.471.334 lei. Firma este controlată de familia bihoreană Gheorghe și Gabriela Rodica Vajai (care dețin și participațiile majoritare la firmele SME Oradea SA și Drumuri Orășenești SA).

 

10. Ro-Min SRL Baia Mare (29 de contracte: 17 contracte de proiectare, 10 contracte de asistență tehnică proiectant și 2 contracte de asistență tehnică): 3.419.302 lei. I-a aparținut fostului director Remin, Staicu Bălănescu. Știa mersul și faptul că și o vacă moartă mai poate fi mulsă. Firma a fost radiată în 2017, iar Staicu Bălănescu și-a luat (la propriu) doctoratul în minerit.

 

11. ICPM SA Baia Mare (21 contracte: 16 contracte de proiectare, 5 contracte de asistență tehnică proiectant) 1.701.454 lei. Firma a fost cumpărată în 1999 de Gheorghe Sas (Szasz), cu un preț derizoriu pentru valoarea reală a societății (Sas a decedat, spunând mereu că ICPM a fost o afacere proastă pentru el) – în România, Szasz deținea mai multe firme, printre care Bau Taurus, Lorechim, Avcorom Construct, Stein Holz etc. Institutul de Cercetări și Proiectări Miniere SA Baia Mare, reprezentat de directorul general Ioan Bălaiu și directorul economic Kis Kos Yvette, este acum împărțit între șase acționari.

 

12. Cuarț SA Baia Mare (4 contracte: 2 contracte de închidere subterană, 2 contracte de închidere și ecologizare) 1.598.462 lei. Este fosta Întreprindere de Prospectiuni și Explorări Geologice (IPEG) Maramureș, controlată de Mircea Teleptean.

 

13. Mons Medius SRL Baia Mare (14 contracte de asistență tehnică): 1.521.208 lei. A intrat în insolvență, iar acum, cel mai probabil e radiată.

 

14. Asocierea de firme Cuarț SA Baia Mare & Castrum Corporation SRL Negrești Oaș (1 contract de închidere și ecologizare): 1.107.461 lei. Aveți detalii despre firme la punctele 12 și 2).

 

15. Conversmin SA București (5 contracte: 3 contracte de consultanță, 2 contracte de plată ISC): 1.034.187 lei. Societatea statului din subordinea Ministerului Economiei, este condusă de un CA, prezidat de Alexandru Bogdan Fătu, șef serviciu în Secretariatul General al Guvernului, și, executiv, de un director general în persoana lui Ion Purcaru Stamatin (fostul președinte al Consiliului de Administrație de la Complexul Energetic Hunedoara). Prin Conversmin se virează banii necesari activității de închidere a minelor. În unele cazuri (vezi cele 5 contracte), tot prin Conversmin sunt și luați înapoi, sub forma unor contracte de consultanță, de exemplu. Așadar, dacă vrei să pupi poala cu bani din închideri de mine, pupi întâi poala Conversmin.

 

16. Asocierea de firme Eurotopaz Research SRL Baia Mare & Crescend SRL Târgu Jiu & Ro-Min SRL Baia Mare (1 contract de asistență tehnică): 1.031.157 lei. Eurotopaz Research este controlată de Marius Popa și Nicolae Tohătan. Crescend SRL este controlat de familia Gheorghe și Lucreția Mihaela Cornea. Despre Ro-Min, detalii mai sus (pct. 11).

 

17. Cartel Bau SA Cluj-Napoca (4 contracte: 2 contracte de asistență tehnică, 1 contract taxe ISC și 1 contract de închidere și ecologizare): 751.774 lei. Este controlată de familia Cașcaval (Constantin – tatăl, care este și președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții Cluj – şi Adrian Caşcaval – fiul) – au avut acţiuni în firma ce urma să exploateze aurul de la Roşia Montană, Roşia Montană Gabriel Corporaţion (RMGC) -, Viorel Pașcu și Petru Curean.

 

18. Radioactiv Mineral Măgurele SA (3 contracte: 2 contracte de proiectare și 1 contract de închidere și ecologizare): 460.219 lei. Este firma statului care se ocupă de conservare în perimetrele miniere de explorare pentru uraniu.

 

19. Eurotopaz Research SRL Baia Mare (1 contract de asistență tehnică): 408.958 lei. Despre firmă, detalii la pct. 16.

 

20. Asocierea de firme Ro-Min SRL Baia Mare & Cartel Bau SA Cluj-Napoca (1 contract de asistență tehnică) 340.239 lei. Detalii despre firme la pct. 10 și pct. 17.

 

21. West Construct Company SRL Baia Mare (3 contracte: 2 contracte de asistență tehnică proiectant și 1 contract de proiectare) 295.198 lei.

 

22. Epurom SA Baia Mare (1 contract de proiectare): 158.440 lei. Prezentată în 2014 de administrația județului drept firmă austriacă, societatea (care a proiectat cinci centre pentru deșeuri voluminoase din SMID Maramureș, cele din Borșa, Vișeu, Seini, Baia Mare și Șomcuta Mare) are sediul pe strada Oltului, în Baia Mare, și este administrată de Angelica Elisabeta Buculei.

 

23. Asocierea de firme Eurotopaz Research SRL Baia Mare & ACM Gorj SRL Târgu Jiu (1 contract de asistență tehnică) 100.549 lei. ACM Gorj este controlată de familia Târșu (Gheorghe, George Cristian și Ana Livia). Despre Eurotopaz Research, detalii la pct. 16.

 

24. Comico SA București (1 contract de închidere și ecologizare) 53.509 lei. A fost controlată de Cătălin Traian Gemănar, Gheorghe Gemănar, Florin Rusu și Dan Gârjoabă. În primăvara anului 2012 a fost declarată în faliment, lăsând în urmă datorii de 26 de milioane de euro.

 

25. Phobos Soft Co SRL București (1 contract de proiectare): 34.034 lei. Mai are un angajat (nu e dramatic, niciodată n-a avut mai mult de 4).

 

26. Domaso Construct SRL Petroșani (2 contracte: 1 contract de lucrări de remediere închidere și 1 contract închidere de mină) 31.883 lei. Firma este deținută de Slovenszky Zoltan acționarul minoritar fiind Simona Ștefania Dala. Slovenszky este partener de afaceri al lui Sorin Apostu, fost consilier în Ministerul Economiei, care minister deține Conversmin, care Conversmin împarte banii pentru închiderea minelor.

 

27. Georadstudies SRL București (1 contract de proiectare) 24.267 lei. Îl are în acționariat pe Nicolae Dumitrescu, coordonator de compartiment la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare. Astăzi, nu mai are angajați, nici cifră de afaceri. Adică are, dar e 0.

 

28. Expert siguranță iazuri Constantinescu Alexandru (2 contracte: 1 contract de proiectare și 1 contract de închidere și ecologizare) 26.927 lei.

 

29. Cepromin SA Deva (1 contract de proiectare) 13.043 lei.

 

GRUPUL DE INVESTIGAȚII 2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here