EXCLUSIV – Cine construiește centrul de terapie cu cai de pe pășunea din Recea, contract de peste 14 milioane de lei

0
3054

INVESTIȚIA ALTHERA. Contractul de proiectare și execuție al Centrului de Terapii Alternative Althera a fost atribuit. Obiectivul se va edifica pe cele 20 de hectare din pășunea de la Recea, teren cumpărat în 2008 de Consiliul Județean Maramureș și plătită cu circa 650.000 de euro din pușculița județului (teren abandonat apoi timp de 13 ani, fără ca niciunul dintre decidenții tranzacției imobiliare să fie sancționat în vreun fel, doar erau banii publici ai județului, dă-i încolo!).

 

Această scriere vă dezvăluie identitatea câștigătorului contractului și a celor din care controlează respectivele firme și suma, amănunte considerate nesemnificative de conducerea administrativă a județului, fapt pentru care le-a secretizat publicului. Îndreptăm această omisiune “involuntară”…

 

Cine și cu cât și până când

 

Scos la licitație, pe la mijlocul anului trecut, la valoarea maximă estimată de 14,2 milioane de lei (exact: 14.211.893,92 lei, adică 11.942.768 lei + TVA), contractul pentru proiectarea și execuția viitorului centru de terapii de pe pășunea de la Recea a suscitat un interes imens. Fapt pentru care s-a primit… o singură ofertă.

 

Fiind o singură ofertă, aceasta a mers până la valoarea maximă estimată de beneficiar (CJ Maramureș), respectiv de 14.211.893,92 lei. Implicit, aceasta a fost declarată conformă, iar la 21 decembrie 2021 s-a semnat contractul care trebuie finalizat în fix un an (364 zile).

 

Cine și cu cât? Unicul ofertant a fost asocierea de firme Avril SRL Negrești-Oaș & Cubicon SRL Baia Mare. Liderul de asociere, Avril, este controlat de Ioan Daniel Savu (foto mare sus), unul dintre sponsorii politici ai lui Lucian Bode (PNL, fost ministru al Economiei și al Transporturilor și acum ministru de Interne) și, în trecut, al campaniei pentru europarlamentare a lui Andreea Vass, fosta consilieră a lui Emil Boc, pe atunci premier. Firma are 141 de angajați, cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei și profit net de 8,7 milioane de lei (conform raportărilor cele mai recente, din 2020).

 

Mă gândesc să nu omit un detaliu: Ioan Savu, zis „Nelu” (60 de ani) este, evident, penelist (am făcut sublinierea, deși cititorii 2mnews sunt mult mai intuitivi decât necesită înțelegerea apartenenței politice a câștigătorului contractului) – a și fost candidat PNL Satu Mare la Camera Deputaților, la alegerile parlamentare din 2020 (al doilea pe listă), dar a ratat, PNL Satu Mare obținând doar un mandat de deputat.

 

Firma cu sediul social înregistrat în Negrești-Oaș (jud. Satu Mare) are și un punct de lucru la Zalău (jud. Sălaj) și prestează construcții civile, constructii rutiere, structuri metalice, terasamente. Nu este un new-entry pe piața lucrărilor plătite din bani publici din Maramureș, executând până acum anvelopările termice ale blocurilor din Centru Nou din Baia Mare și stația de epurare a apelor de la Sighetu Marmației.

 

Cubicon Invest este o firmă specializată pe activități de inginerie și consultanța tehnică legată de acestea și este controlată de Cristian Cuceu. Firma are 13 angajați, o cifră de afaceri de 3,33 milioane lei (786.000 lei profit net în 2020). Conform contractului, în 20 decembrie 2022 ar trebui să fie făcută recepția finală, discursurile, fanfaronadele, tăierea panglicii etc.

 

Ce e cu proiectul acesta

 

În 2015, președintele de atunci al CJ Maramureș (Zamfir Flore Ciceu – PC/ALDE, acum PNL), de frică “să nu vină cineva să-i ia la întrebări” în privința terenului cumpărat de administrația județului cu 650.000 de euro și lăsat din anul 2010 pârloagă, a propus să i se dea o destinație. Și a făcut un sondaj de opinie pe site-ul instituției, iar cei 2 oameni care citesc acești site au zis că e bine să se facă un centru unde “să ne dăm cu calul”, pentru că județului numai asta îi lipsea.

 

Consilierii județeni, tot de frică să nu fie trimiși în judecată pentru că au cheltuit 650.000 euro din banii județului pentru un teren pe care apoi l-au lăsat pradă buruienilor, continuând însă să plătească, din aceeași pușculiță publică impozitele aferente către Primăria Recea, au aplaudat ca pinguinii și au votat în orb această miraculoasă propunere. Sigur, bani să-l facă n-aveau, dar s-a găsit ceva prin secătuita pușculiță a județului, adică 40.000 de euro, care s-au înmânat firmei locale Aedilis Proiect pentru un Studiu de Fezabilitate. Așa a apărut „Centrul de Echitaţie – Carusel” Recea, care costa 8,2 milioane de lei. Apoi Ciceu a plecat, liniștit că n-a făcut NIMIC.

 

După acest act eroic, s-a făcut NIMIC timp de alți 4 ani. În 2019, pesedistul Gabriel Valer Zetea (devenit președinte al CJ Maramureș) a scos de la naftalină SF-ul plătit de Ciceu cu 40.000 de euro și a plătit încă 20.500 de euro firmei Isconpro din Iași să actualizeze SF-ul comandat de Ciceu. Și l-au actualizat, metamorfozându-l din “Carusel” în „Althera” și de la valoarea de 8,2 milioane de lei la… 15,2 milioane de lei. Apoi a plecat și Zetea, liniștit că n-a făcut nici el NIMIC (ca și predecesorul său Ciceu).

 

În 2020, la conducerea CJ Maramureș a venit Ionel Bogdan (PNL), care a avut ghinionul să fie aprobat proiectul pentru finanțare parțială din fonduri nerambursabile. Implicit, trebuie să-l pună în practică. Proiectul Althera („Alternative Therapies in Maramureş and Ivano Frankivsk”) este în valoare totală de 3,35 milioane de euro (3.349.588,15 euro), din care doar 1,3 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile (prin Programului Operaţional România – Ucraina 2014-2020).

 

Însă cea mai mare parte a banilor, 2 milioane de euro (!), o constituie cheltuielile neeligibile pentru a fi acoperite din fonduri nerambursabile, fapt pentru care vor fi puși din pușculița județului, a confirmat pentru 2mnews președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan. Dar Bogdan a zis că se descurcă cumva-cumva cu banii, pentru că “trebuie plătiți eșalonat, în 3 ani” (bine, proiectul e pe 2 ani).

 

Ce este Althera
Proiectul prevede construirea în satul Lăpușel (com. Recea – pe câmpul de lângă DJ 184A), în 2 ani, a unui centru pentru terapii alternative (ergoterapie, ludoterapie, meloterapie, kinetoterapie, hipoterapie), destinat copiilor din Maramureş cu dizabilităţi (sindrom Down, autism, ADHD, dizabilități motrice etc.). Acest centru va cuprinde cabinete medicale pentru terapii specifice, un parc senzorial şi o arenă pentru terapie cu cai, ponei şi câini.

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here