EXCLUSIV – Câte firme din Maramureș mai fac export: produse în județ, exportate pe 6 continente, iar 12 firme sunt în Top 500 exportatori din România

0
1049

ECONOMIE – EXPORT MARAMUREȘ. În județul Maramureș, sunt înregistrați peste 54.500 de agenți economici (firme, mai simplu spus, sau persoane juridice, indiferent de modul de înregistrare: II, PFA, SRL, SRL-D, SA). Procentual, înseamnă 2,45% din totalul național. Dintre acestea, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, în 2020 erau active 32.764 de firme. Însă catalogarea “activ” se referă la sensul juridic.

 

2mnews a aflat câte firme din Maramureș sunt active în mod real, economic (adică, câte firme au înregistrat în 2020 cifră de afaceri, fiind implicată activ, nu doar scriptic în circuitul economic): doar 10.828 de firme. În această scriere, 2mnews a documentat o altă informație nefăcută publică: câte din firmele din Maramureș își exportă produsele/serviciile?

 

Pentru cei grăbiți, răspunsul: 190 firme din Maramureș fac export. Adică 1,75% din firmele active în mod real înregistrate în județ. Unde se mai exportă astăzi marfă produsă în Maramureș? Practic, peste tot, mai puțin în Antarctica.

 

Toți cei 190 de exportatori au contracte în Europa, însă 38 dintre exportatorii maramureșeni au contracte și în Asia, 21 dintre ei și în America de Nord, 4 firme maramureșene exportă și în America de Sud (specific, în Argentina, Brazilia, Columbia), 9 societăți comerciale din județ au contracte și în Africa (se exportă produse din Maramureș în Maroc, Camerun, Congo, Ghana, Senegal, Egipt, Africa de Sud și Gabon), iar 5 firme exportă și în Oceania (Australia, Noua Zeelandă).

 

12 exportatori în Top 500

 

Sigur, cel mai mare exportator din Maramureș (și până în urmă cu 2 ani singurul în Top 50 România) este firma Aramis Invest Baia Mare (cel mai mare producător și exportator din industria mobilei din țară – locul 42 la nivel național în topul exportatorilor). Al doilea mare exportator din județ este producătorul de echipamente electrice de joasă tensiune și de soluții de automatizare Eaton Electro Producție din Fărcașa (locul 46 la nivel național). Aceștia sunt și singurii doi exportatori din Maramureș în top 100 România.

 

Însă pe locuri semnificative în clasamentul național (în primii 500 de exportatori din România) se mai află încă 10 firme din Maramureș. Iată-le: UACE din Dumbrăvița (locul 108 – piese pentru industria aeronautică), Aviva din Baia Mare (locul 110 – mobiler), Weidmüller Interface România din Tăuții Măgherăuș (locul 170 – componente industriale), Italsofa din Baia Mare (locul 192 – canapele și somiere), SIFA International din Baia Mare (locul 193 – încălțăminte), Optibelt Power Transmision din Tăuții Măgherăuș (locul 234 – curele pentru autovehicule şi pentru aparate electrocasnice), Taparo din Târgu Lăpuș (locul 244 – mobilier), Plimob din Sighetu Marmației (locul 271 – mobilier), Karelia Upofloor din Satulung (locul 339 – parchet), Bertus din Baia Mare (locul 481 – comerciant ceasuri, bijuterii).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here