BANII MARAMUREȘULUI – Administrația județeană estimează un buget mai mic decât în 2021, dar alocă mai mulți bani dezvoltării și mai puțini funcționării

0
333

EXCLUSIV 2MNEWS – ANALIZA BUGETULUI 2022. Consiliul Județean Maramureș și-a creionat proiectul de buget pe anul 2022, estimând un buget mai mic cu 0,21% față de anul 2021, în date financiare reale scăderea fiind de aproape 1 milion de lei – respectiv 463 de milioane de lei în 2022 (exact: 463.224.680 lei) față de 464 de milioane de lei în 2021 (exact: 464.182.910 lei).

 

Asta e vestea proastă. Să ne uităm acum spre jumătatea plină a paharului. În acest an scad (pentru prima dată!) cheltuielile la secțiunea Funcționare (acestea sunt reprezentate în cea mai mare parte de salarii și celelalte cheltuieli necesare funcționării instituției) și cresc investițiile la secțiunea Dezvoltare. Este pentru prima dată când raportul dintre Funcționare și Dezvoltare crește doar în favoarea celei de-a doua secțiuni, reducându-se în acest fel diferența de până acum.

 

Practic, din cei 463 de milioane de lei, câți estimează conducerea administrației județene că va intra în acest an în pușculița publică 241 de milioane au fost repartizați pentru funcționarea instituției, iar 222 de milioane de lei au fost respartizați pentru dezvoltare. Pentru comparație, în 2021 raportul a fost de aproape 255 de milioane de lei (funcționare) vs. 209 milioane de lei (dezvoltare).

 

E adevărat, în termeni reali (bani cheltuiți efectiv) raportul a fost răsturnat, fiind de 249 de milioane de lei (pentru funcționare) vs. 254 de milioane de lei (pentru dezvoltare), dar asta nu s-a datorat strategiei de împărțire a banilor la începutul anului, ci, mai ales, subvențiilor/repartizărilor venite în cursul anului de la bugetul de stat, cea mai mare parte a acestora fiind cu destinație specială (finanțarea unor proiecte, studii etc.).

 

La finalul anului vom avea și răspunsul real al echilibrării cheltuielilor dintre funcționare și dezvoltare, însă acum, la creionarea bugetului, raportul dintre cele două secțiuni a scăzut la sub 8%, în contextul în care în 2021 diferența inițală la conceperea bugetului era de circa 18%. În termeni financiari, față de 2021 în acest an s-au alocat cu 13,8 milioane mai puțin pentru funcționare și cu 13 milioane mai mult pentru dezvoltare. 2mnews va monitoriza și cum evoluează repartizările inițiale în termeni reali, de-a lungul anului 2022 (și nu vom face un secret din asta).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here