“AUTOSTRADA” NORDULUI – Cum se împarte plata studiului de fezabilitate pentru lotul Baia Mare – Dej din drumul de mare viteză Baia Mare – Suceava

0
1121

CINE ȘI CÂT PLĂTEȘTE. La relicitarea proiectării segmentului rutier Baia Mare – Dej din Drumul de mare viteză Baia Mare – Suceava (numită de politicieni, în mod mincinos, Autostrada Nordului, în fapt drumul nefiind o autostradă, ci un drum expres / drum de mare viteză) au fost depuse trei oferte, contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate fiind estimat de beneficiar, care este CNAIR (compania statului din subordinea Ministerului Transporturilor), la suma de 13,17 milioane de lei + TVA.

 

Ofertele sunt în evaluare/analiză (detalii despre ofertanți aveți într-un articol 2mnews, AICI). Partea bună a acestui proiect privind realizarea Drumului de mare viteză Baia Mare – Suceava este că statul român a obținut finanțarea celei mai mari părți din fonduri europene nerambursabile (banii vor fi repartizați din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020).

 

Mai mult, deja a fost semnat contractul de finanțare distinct pentru elaborarea studiilor de fezabilitate obligatorii demararării construirii efective. Contractul de finanțare a fost semnat între CNAIR (în calitate de beneficiar al proiectului) și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (în calitate de Organism Intermediar pentru Transport).

 

Studiul de fezabilitate pentru lotul Baia Mare – Dej va fi plătit astfel: 85% de UE, din Fondul European de Dezvoltare Regionala, 15% de statul român, prin Ministerul Transporturilor + circa 2 milioane de lei, sumă care reprezintă cheltuieli neeligibile ce includ TVA-ul aferent lucrării. Elaborarea studiului de fezabilitate trebuie finalizată în 14 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrării.

 

Drumul de mare viteză va fi conectat la următoarele infrastructuri rutiere: Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno-Ungară – Drum Expres M49 Ungaria); Drum expres Satu Mare – Baia Mare și legăturile la drumurile existente – de asemenea, în partea de nord-est (Moldova) se va conecta la Drum Expres Pașcani – Suceava și Drum Expres Suceava – Siret.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here