UPDATE – OMICRON – Finala Cupei României la rugby se va amâna din cauză că Știința Baia Mare trebuie să intre 14 zile în carantină la întoarcerea din Africa de Sud

0
453

CONSECINȚE. Finala Cupei României la rugby dintre Știința Baia Mare și RCM Timișoara, programată de FRR în 11 decembrie 2021, va fi, cel mai probabil, amânată, din cauza faptului că una dintre finaliste, campioana en-titre și deținătoarea trofeului, CSM Știința Baia Mare, va trebui să intre în carantină timp de 14 la intrarea în țară, din cauza tulpinii omicron a SARS-CoV-2, descoperită în Africa.

 

Noua tulpină, care a fost catalogată drept îngrijrătoare de către Organizația Mondială a Sănătății, a determinat autoritățile române să ia introducă începând de duminică, 28 noiembrie, în zona roșie mai multe state din Africa (printre care și Africa de Sud, unde se află blocat lotul Știința Baia Mare). Conform hotărârii CNSU, toate persoanele care sosesc în România din  respectivele țări (mai puțin apatrizii și cetățenii străini care vin din respectivele țări africane, a căror intrare în România este interzisă) sunt obligate să intre în carantină timp de 14 zile (decizie care se aplică și delegației sportive, chiar dacă 90% din delegație e vaccinată, conform declarației antrenorului principal Eugen Apjok, și toți sportivii au fost testați negativ vineri, 26 noiembrie 2021).

 

În acest moment, lotul Știința Baia Mare este blocat în Bloemfontein (Africa de Sud), unde a disputat două meciuri cu echipe din provincia Free State, din cauza faptului că operatorul aerian Qatar Airlines a anulat toate zborurile din Africa de Sud spre Europa, din cauza apariției în Africa de Sud a tulpinii Omicron a coronavirusului. Autoritățile române au anunțat că, în cel mai rău caz, vor trimite o aeronavă din România pentru a-i repatria de sportivii băimăreni.

 

UPDATE. Premierul Nicolae Ciucă a precizat că s-a decis ca o aeronavă Tarom să zboare în Africa de Sud, la Pretoria, de unde îi va recupera pe cei 31 de membri ai delegației CSM Știința Baia Mare, precum și pe alți 5 români blocați în Africa de Sud în urma anulării zborurilor comerciale spre Europa.

 

„Pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50 sau 55 de locuri libere, oferim această capabilitate și celorlalte țări europene care nu au reușit să-și extragă cetățenii din Africa de Sud și vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situații de Urgență”, a mai precizat prim-ministrul Ciucă.

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here