EXCLUSIV – A fost stabilită locația viitorului strip mall de lângă Baia Mare, care va avea ca ancoră comercială un hipermarket Kaufland: proiectul a intrat în fază pre-execuțională, află detaliile

1
18853

JOY RETAIL PARK BAIA SPRIE. Proiectul primului retail park de tip strip mall (un centru comercial cu magazinele înșiruite, edificate unitar) care se va construi într-o localitate limitrofă municipiului reședință de județ a intrat în fază prexecuțională. Acesta va fi edificat printr-o investiție a firmei Pro Development SRL din Bacău (așa cum a anunțat în exclusivitate 2mnews AICI), urmând să fie materializat sub brandul Joy și va avea ca ancoră un hipermarket Kaufland, care a achiziționat deja terenul necesar investiției în partea estică, lipit de terenul pe care se va edifica noul strip mall.

 

Locația noului mare spațiu comercial este în Baia Sprie, pe strada Câmpului nr. 3, pe un teren deținut în acest moment de firma Retail Estates Rom SRL, dar care a semnat și notat deja în CF o promisiune bilaterală de vânzare cu dezvoltatorul din Bacău, firmă controlată de Adrian Păcuraru și Andrei Rați (asociați în procente egale).
Terenul, în suprafață de aproape 1,7 hectare, este situat lângă atelierul de vulcanizarea și spălătoria auto Vulcrom, fiind cel ocupat de fosta fabrică de mobilă din lemn masiv a firmei Retail Estates Rom, controlată de belgianul Dirk Karel De Backer (50%, este fondatorul firmei și în perioada 2010-2017 asociat unic) și firmele belgiene Van Hoof NV (prin subsidiara locală Mare Group Industries SRL – 33,4%) și holdingul Broker Warehousing din Zottegem (care deține Exmob și care are o participație de 16,6%).

De Backer a cumpărat terenul și fabrica în 2006, împreună cu o proprietate similară (teren + fabrică) în Mocira, investind 5 milioane de euro în cumpărarea, retehnologizarea şi modernizarea fabricilor și anunțând că vor să producă în Maramureș conceptul propriu de mobilă din lemn masiv Basic Line by Luc Meganck.

 

În acest moment, o parte a terenului este în litigiu cu Direcția Silvică Maramureș. Procesul, care se referă la scoaterea din amenajmentul forestier a unei suprafețe de 9.800 mp (delimitată prin niște țăruși montați de silvici) din cei 16.886 mp deținuți de firma belgiană, este în fază de apel, societatea comercială câștigând în prima fază procesuală. La finalul săptămânii trecute, s-a decis ca apel să fie judecat de Secţia I civilă a Tribunalului Maramureş.

 

Până la finalizarea divergenței privind o parte a terenului, dezvoltatorul de retail Pro Development a notat deja în CF promisiunea bilaterală de vânzare (care se va înfăptui în anul 2024) și a înaintat, prin proprietar, avizarea demolării celor 4 corpuri de clădire edificate pe terenul dinspre stradă, care nu se află în litigiu (respectiv hala fostei fabrici de mobilă, atelierul mecanic, depozitul și garajul și remiza PSI).

 

De asemenea, proiectul deține certificatul de urbanism și a promovat aprobarea PUD-ului pentru construirea centrului comercial cu două corpuri de clădire în suprafață de 5.220 mp, parcări pe 1.650 mp, pilon publicitar luminos, carosabil de incintă, trotuare și 4.400 mp de spații verzi.

 

Investiția în edificarea retail park-ului din Baia Sprie a fost introdusă în strategia de dezvoltare a firmei Pro Devolpment până în 2026-2028, împreună cu construirea altor 8 complexe comerciale de acest tip. În baza strategiei desprinse din documentațiile de avizare, cel mai probabil investiția din Baia Sprie se va finaliza (prin inaugurarea centrului comercial) în 2025, o mică parte a spațiului de producție fiind închiriată până la 13 noiembrie 2024 furnizorului de spumă de cauciuc Nord Foam SRL (firmă controlată de Sorin Remus Lazăr, care continuă afacerea fostei subsidiare din Baia Sprie a britanicilor de la Vitafoam).

 

* Foto mare generică: @joyretailpark.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Se dezvolta România -si localitatea Baia Sprie sau Baia Mare-Mocira nu glumă!😊 Tehnologie de ultimul răcnet , forță de muncă calificată nu glumă, producție ce înglobează manoperă mare!!! Nu degeaba se desfiinteaza fabrica de mobila din lemn masiv și tot ce a însemnat unități productive de pe vremea vechiului regim!!!Nu au fost rentabile ,azi toți sunt cu facultăți dar nu știu să țină un șubler in mână nu mai vorbesc să măsoare cu micrometrul iar de pasametru cred că nici nu au auzit prin facultățile înalte pe care le termină cu diploma de master!!!Deh ce sa facem vor lucra roboții 🤣😂🤣

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here