ADEVĂR ECONOMIC – Doar 6% dintre angajaţii maramureşeni câştigă peste salariul mediu pe economie

0
214

STUDIU. În lipsa unor statistici clare ale structurilor statului şi pentru a putea analiza forţa de muncă existentă în fiecare regiune de dezvoltare din ţară, o structură privată, Patronatul Investitorilor Autonomi, a realizat un studiu care a întărit şi prin argumente statistice complexe ceea ce ştiam despre nivelul deplorabil în care a ajuns economia judeţului Maramureş. Studiul a analizat forța de muncă aferentă anului 2015.

 

Conform statisticilor oficiale, Maramureşul este al treilea judeţ din România (după Vrancea şi Vaslui) cu cea mai mică pondere a angajaților cu salariul mai mare decât salariul mediu pe economie: 6,08% – în această analiza statistică, procentul reprezintă ponderea contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată cu valoare mai mare decât salariul mediu pe economie în raport cu totalul contractelor de muncă din fiecare județ.

 

Structura forţei de muncă în Maramureş

 

Maramureşul are cei mai mulţi muncitori necalificaţi din toată Regiune Nord-Vest: 21,97% (pentru comparaţie, media naţională este de 14,12%) şi doar 18,06% din totalul angajaţilor sunt specialişti în diferite domenii.

 

De asemenea, în structura forţei de muncă din judeţ sunt cuprinşi 17,57% muncitori calificaţi şi asimilaţi (cei mai mulţi din Regiune); 12,79% lucrători în servicii; 11,18% operatori la instalaţii şi maşini, asamblori de maşini şi echipamente; 6,50% tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic; 6,48% membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori; 4,78% funcţionari administrativi; 0,68% lucrători calificaţi în agricultură sau silvicultură.

 

Dacă doriţi o detaliere a structurii forţei de muncă în Maramureş, aflaţi că în top 5 industrii angajatoare din judeţ (totalului contractelor de muncă înregistrate de firme ale căror activitate a fost „citită” conform codului CAEN înregistrat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului) sunt: 1. fabricarea de mobilă; 2. lucrări de construcţii; 3. tăierea şi rindeluirea lemnului; 4. transporturi rutiere de mărfuri; 5. comerţ cu amănuntul.

 

Iar primele cinci ocupații în județul Maramureș sunt, conform numărului contractelor de muncă înregistrate: 1. şofer maşină de mare tonaj; 2. muncitor necalificat la asamblare; 3. muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; 4. muncitor necalificat în construcţii; 5. tâmplar universal. Adică, forţă brută, mai puţin specialişti – Maramureşul înregistrează o pondere extrem de scăzută a specialiștilor în diverse domenii de activitate.

 

De altfel, Maramureș este județul campion naţional la… tâmplari universali, muncitori necalificaţi în construcţii şi montatori-reglori de aparataje electrice.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here