DEVOALARE – Care sunt celelalte 3 locații din Maramureș vizate pentru parcuri industriale, în afara celor 4 depuse deja pentru finanțare

0
682

PARCURI INDUSTRIALE – MARAMUREȘ. Strategia dezvoltării unor parcuri industriale în Maramureș, unul dintre puținele județe din România în care în acest moment nu există niciun parc industrial din rețeaua națională care cuprinde 105 de astfel de obiective, include nu doar cele 4 locații mediatizate (Baia Sprie, Şomcuta Mare, Fărcaşa și Târgu Lăpuș) – și ale căror parcele vor fi concesionate doritorilor în prima parte a anului 2024, conform declarației președintelui Consiliului Județean, Ionel Bogdan -, ci încă 3, vizate a fi dezvoltate în a doua parte a strategiei.

 

Acestea 3 vor fi amplasate în Giulești, Bogdan Vodă și Mireșu Mare – se încearcă dezvoltarea unui parc industrial și în orașul Tăuții Magherăuș, acesta fiind condiționat de rezolvarea de executivul Primăriei a problemei terenului (a precizat președintele CJ, Bogdan).

 

Aceste parcuri industriale sunt de dimensiuni relativ reduse, fiind dedicate în principal companiilor locale, obiectivul principal al proiectului de creare a lanțului de parcuri industriale de specializare inteligentă în Maramureș fiind de dezvoltare a mediului de afaceri local. Fiind dotate cu toate utilitățile și infrastructura aferentă (acestea fiind realizate de Consiliul Județean Maramureș și ADR Nord-Vest, în proporții egale), viitorii investitori vor trebui să își edifice halele (conform proiectelor aprobate) pe cont propriu, însă primind în acest sens din partea ADR Nord-Vest granturi semnificative, cuprinse între 200.000 de euro şi 2,5 milioane euro (investitorul trebuie să aibă o contribuție de minimum 30%).

 

Pozitiv în proiectul din Maramureș este că a fost gândită și asigurarea forței de muncă calificate, e drept, în viitorul relativ apropiat (circa 5 ani), în acest moment fiind în implementare construirea unui Campus Profesional Integrat, o investiție de 25 milioane de euro, ce se edifică pe o suprafață de 3,5 hectare și care va fi dotat cu spații de cazare pentru 300 de elevi și studenti, sală de sport, bazin de înot, terenuri de sport și un parc. În acest campus, cursurile se vor realiza în sistem dual, de la școală profesională, liceu și până la facultate.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here