SĂ NU UIȚI, DARIE – Cronologia fugii, condamnării și arestării lui Cătălin Cherecheș, fost primar în Baia Mare (2011-2023)

16
16702
Cătălin Cherecheș, fost primar al municipiului Baia Mare

PLANIFICAREA GREȘITĂ A UNEI FUGI. Trista și rușinoasa poveste contemporană a fostului primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș (45 de ani), este deja de notorietate nu doar națională, el reușind să pună în context negativ la nivel mondial nu doar persoana sa, ci și numele orașului pe care l-a condus timp de 12 ani. Au consemnat condamnarea pentru corupție, fuga de închisoare și arestarea sa ulterioră pe teritoriul Germaniei puncte mass-media din Germania (Augsburger-Allgemeine, Radio Z), SUA (US FireNews), Hong Kong (BNN Breaking), Polonia (TVP World ), Ungaria (Hungary Post), Cehia, Slovacia (ReMix – care acoperă Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia) etc.

 

Succinta cronologie

 

Pentru statisticieni și pentru cei care au lipsit de pe planetă în ultima săptămână, iată o cronologie succintă a faptelor, pe post de sinteză a fugii, condamnării și arestării lui Cherecheș.

 

••• Cătălin CHERECHEȘ – FUGA DE RĂSPUNDERE (Cronologie) •••
• 29 septembrie 2023, ora 10.30: completul de judecători ai Curții de Apel Cluj care judecă apelul primarului Cherecheș la procesul în care a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită decid să-l pună pe inculpat sub control judiciar, existând suspiciunea că în cazul unei condamnări ar fugi din țară. Cherecheș contestă măsura pe toate căile, explicând că nu vrea să fugă din țară, că el e bărbat și că a fost la 117 din 120 de termene de judecată. Instanța supremă îi respinge contestațiile, menținând decizia Curții de Apel Cluj.
• 19 octombrie 2023, ora 11.00: completul apelului anunță că va pronunța sentința finală în 24 noiembrie 2023, la ora 8.30.
• 25 octombrie 2023: soacra lui Cherecheș, Claudia Gliga, o abordează pe mama judecătoarei Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan și îi propune să o mituiască pe fiica acesteia pentru a-l achita pe Cherecheș. Cele două (mama și judecătoarea) au denunțat propunerea de mituire la DNA.
• 8 noiembrie 2023, ora 15.00: DNA îi prinde în flagrant pe socrii lui Cherecheș în timp ce îi remiteau mamei judecătoarei prima tranșă de bani. Cei doi sunt și în acest moment în arest preventiv, la Târgu Mureș. În acest dosar are calitatea de cercetată penal pentru complicitate la dare de mită și soția lui Cherecheș, Tabita Cherecheș.
• 24 noiembrie 2023, ora 2.52: se postează pe pagina de Facebook a primarului Cherecheș un video care acesta acuză magistrații că nu a avut un proces echitabil.
• 24 noiembrie 2023, ora 7.49: primarul Cherecheș iese din țară, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Petea (jud. Satu Mare) cu un taxi, prezentând cartea de identitate a vărului său mai tânăr cu 10 ani – până în Satu Mare a ajuns cu un alt taxi, din Baia Mare. Este transportat până în Budapesta, de unde este preluat de patronul unei firme de casă a Primăriei Baia Mare și dus în Germania, unde merge la familia mătușii sale.
• 24 noiembrie 2023, ora 9.00: Curtea de Apel Cluj pronunță hotărârea definitivă de condamnare a lui Cherecheș la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
• 24 noiembrie 2023, ora 10.00: pentru că nu a fost găsit și nu s-a predat autorităților, așa cum prevede legea, Cherecheș este dat în urmărire națională.
• 24 noiembrie 2023, ora 18.50: este emis mandatul de urmărire internațională.
• 25 noiembrie 2023: se deschide un nou dosar penal cu Cherecheș urmărit penal pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat și fals privind identitatea.
• 27 noiembrie 2023, ora 12.00: sunt anunțate înlocuiri ale șefilor Poliției de Frontieră, IPJ Maramureș, Serviciul Județean de Protecție Internă Maramureș și Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj. De asemenea, se dispun controale interne în structurile polițienești.
• 27 noiembrie 2023, ora 11.00: Parchetul din München îl localizează pe fugarul dat în urmărire internațională, după ce Cherecheș și-a cumpărat două carduri cu numere noi și și-a reactivat telefonul mobil. Se inițiază măsuri de observare a fugarului și de monitorizare a telecomunicațiilor.
• 28 noiembrie 2023, ora 18.30: Cherecheș este arestat de polițiștii bavarezi și BKA în zona gării principale din Augsburg, unde a ajuns cu mașina mătușii sale (care îl însoțea). Vroia să plece spre Italia. Se opune arestării (fuge), dar este prins. În urma arestării este ușor rănit la cap. Poliția îl fotografiază cu urme de sânge pe față și ușoare julituri. Asupra sa se găsesc 3.265 de euro, aproximativ 150 euro în forinţi şi circa 320 de euro echivalent în lei. De asemenea, Cherecheș avea patru documente: cartea de identitate de România, o legitimaţie Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (emisă în 2020), legitimaţia de deputat (expirată) și o carte de identitate de Italia, emisă în septembrie 2022, care atesta că are rezidența în  Villa Literno, un sat din provincia Caserta, regiunea Campania, aflat la circa 25 de kilometri de Napoli. Este dus în arest.
• 29 noiembrie 2023: Cherecheș este prezentat în fața judecătorului de instrucție de la Tribunalul Augsburg, care decide încarcerarea sa la Unitatea Corecțională (penitenciarul) Augsburg-Gablingen. Parchetul din München a anunțat că extrădarea lui Cherecheș va fi soluționată la Tribunalul Regional Superior din München.
• 29 noiembrie 2023, ora 13.00: Prefectul de Maramureș semnează Ordinul privind încetarea de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului de primar al lui Cherecheș.

În perioada 2019-2023, mai mulți judecați pentru fapte de corupție din România și-au cumpărat locuințe în Italia și și-au obținut rezidența, iar după condamnare au fugit din țară și s-au predat autorităților italiene, îndeosebi în zonele Bari, Napoli, Bologna și Milano (recunoscute pentru refuzul punerii în executare a mandatelor de extrădare în România), inițiind procese în care contestau extrădarea fie pe considerentul unui proces injust, fie pe al problemelor de sănătate sau al lipsei condițiilor umane din sistemul penitenciar din România. Totuși, de la începutul anului, circa 600 de persoane au fost aduse în țară pentru executarea pedepselor, a precizat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

16 COMENTARII

  1. Da. Chereches a luat spaga, si a fost condamnat, dar oare nu asta e politi a nanionala a tutueor celor care fac polit8ca? Mu se cunpara tate locurile de la parlamentar pima la sef de uzina? Vinovati oare sint doar cei care sint prinși, sau ar trebuii reformata toata clasa polituca si modiul im care se ajunge pe locurile de coducere? Ca sa nu mai vorbim dw eolul altor fa ctori, interni si externi

  2. Cât a furat acest id(…)ot,în 12 ani? Câți astfel de Nimeni pe Lume mai sunt? Ce caracter infect să ai, și câtă lașitate să afirmi că ai incredere in Justiția Română, apoi să te ușchești k porcu? Cât de coruptă poate fi poliția din județul nostru? Dar procurorii, care au salarii ca in Germania,mii și mii de euro, și mai iau și mita? Mafia Lemnului se- nchina acestui id(…)ot, mai ales in Borșa. (comentariu moderat – limbaj excesiv)

  3. Situația de față ne arată o execuție politică în toată splendoarea!!! Nu este un Om curat,sistemul la corupt ridicat și menținut,acum îl execută public,este praf în ochii acest lucru!!! Într-o zi va răsări 😊❤️🌄

  4. Din păcate, democrația așa cum este aplicată acum are o mare hibă! Dacă eu vreau să mă angajez am nevoie de cazier, analize medicale, experiență, recomandări de la vechiul loc de muncă, etc. Ca să fiu directorul unei companii cu cifră de afaceri de 20-30 milioane lei/an trebuie în plus să trec printr-un proces complex de recrutare în care trebuie să-mi demonstrez experiența, abilitățile și capacitatea de a administra, perioadă de probă, garanții personale, etc. Ca să ajung în top-managementul unei companii naționale sau multinaționale, v-a trebui să
    conving o companie de recrutare specializată, contract de management, etc.. Nimeni nu-mi lasă pe mână o companie, dacă nu-i convins că sunt în stare să o manageriez în interesul acționarilor. În politică în schimb, e suficient să controlez fonduri cu care să-mi cumpăr un loc în partid și să-mi fac campanie electorală. Nu contează că n-am realizat nimic în viața mea nici în plan personal, nici în plan profesional. Mâine pot fi primarul unui oraș cu buget de sute de milioane sau de miliarde de lei/an. Sau parlamentar, sau președinte și de deciziile mele să depindă soarta a zeci de mii, sute de mii, sau milioane de oameni. Cu un astfel de proces de „selecție” a conducătorilor, statistic, sunt șanse extrem de reduse să funcționeze bine. E ca și cum aș da mâine avansul la Rolls Royce, având convingerea că duminică joc un bilet la lotto, câștig premiul cel mare și-l plătesc. Naivii suntem noi, alegătorii!

  5. @ Catalin Vischi, ce se intampla cu membrii familiei care l-au ajutat (varul din Austria, matusa din Germania, mama,etc) ? E clar ca toti astia l-au ajutat , ce au facut nu a fost intamplator.

  6. Sara bună .
    Cum , cine , de ce se ajunge la asemenea construcție de caracter și-n ce măsură pot fi folosiți toți cei care intră în familia lui sau a celor apropiați e deja sf pentru mulți din cei relativ normali .
    Posibil să fugă de puscărie exclusiv pentru că acolo nu-și mai poate exercita controlul , nu din cauza condițiilor sau a stigmatului de delicvent .
    Până la urmă întreaga viață e o școală-n care mulți învățam unde-am greșit , bolnavii , însă au judecata alterată .
    Să ne uităm bine la ce-a făcut închisoarea dintr-un om ca Tibi Ușeriu , care a reușit să-și transforme hiperactivitatea și nevoia de-ași testa limitele într-un fel
    aparte .

    Se dovedește din nou în ce fel poate impregna banul prost făcut calitatea familiei , deci , urmașilor , mai ales unici .🖤
    Probabil vor urma alte și alte recorduri despre mulțimea membrilor familiei cu dosare penale diverse în ciuda educației elevate ce presupune discernământ .
    …și probabil că lumea a fost dintotdeauna așa , însă acum se poate vedea tot timpul ce se petrece .

    Mulțumesc .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here