ALOCARE – În anul 2023, investiții de 18 milioane de lei în Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Maramureș

0
472

SISTEMUL ANTIGRINDINĂ. În acest an, Ministerul Agriculturii a cerut strict pentru Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, aflat în cel de-al 23-lea an de implementare, 113,65 milioane de lei.

 

Banii ar urma să fie obținuți din credite bugetare (27 milioane de lei) şi credite de angajament (86,65 milioane lei). 18 milioane de lei (9 milioane de lei din credite bugetare și 9 milioane de lei din credite angajament) din suma totală este repartizată investițiilor în Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Maramureș. În etapele anuale parcurse până acum,  UCCG Maramureș

 

Până acum, pentru realizarea UCCG Maramureș s-au realizat studii și proiecte tehnice, iar de anul trecut a început execuția și dotarea Grupului de combatere Maramureș cu 10 Puncte de lansare. În etapa din acest an sunt prevăzute a se realiza și achiziția unor echipamente și dotări. UCCG Maramureș va activa sub coordonarea Centrul Zonal de Coordonare Transilvania, organizat în județul Mureș.

 

Sistemul vizează asigurarea protecţia populaţiei şi a economiei la efectele şi pagubele provocate de căderile de grindină şi a secetei severe, prin dezvoltarea capacităților operaționale și tehnologiilor de modificare locală a vremii prin intervenții active în atmosferă în scopul însămânțării norilor.

 

UCCG și punctele de lansare (PL) a rachetelor antigrindină din structură au obiectivul de a proteja culturile agricole cu valoare economică ridicată, comunitățile rurale și infrastructura publică și privată, atunci când acestea prezintă un nivel ridicat de vulnerabilitate față de fenomenele meteorologice periculoase.

2mnews

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here