16 PENTRU BAIA MARE – 2mnews vă prezintă toți cei 16 candidați pentru funcția de primar al Băii Mari: astăzi, Călin Herțeg (AD)

3
1426
Călin Herțeg

ELECTORAL. Începând din 7 mai 2024 și până în 22 mai 2024, timp de 16 zile, în fiecare zi, 2mnews vă prezintă în cadrul unui ciclu de articole pe care l-am denumit „16 pentru Baia Mare” câte un candidat înscris în cursa electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Baia Mare la alegerile din 9 iunie 2024.

 

Aceste articole sunt exclusiv de prezentare a candidaților (nu sunt advertoriale de tip electoral), fiind publicate gratuit și din inițiativa exclusivă a 2mnews, unicul motiv care a stat la baza deciziei fiind acela ca, în lipsa unor prezentări clare, bine definite, precum și a unor diferențe semnificative între candidați privind sumele alocate promovării, alegătorii să fie informați în privința celor care vor candida uninominal la cea mai înaltă funcție din administrația municipiului reședință de județ.

 

2mnews le-a adresat celor 16 candidați pe care îi veți regăsi pe buletinele de vot în 9 iunie un set de 11 întrebări (motivația numărului întrebărilor: la momentul conceperii ciclului de prezentare a candidaților erau înscriși 11 candidați, ulterior numărul acestora a crescut până la 16, noilor înscriși fiindu-le trimis același set de întrebări). Doar doi candidați nu au răspuns la întrebări, însă și pe aceștia îi veți regăsi în ciclul de prezentare (am refăcut operațiuni financiare secrete, deci avem abilitatea de a devoala și parcursul unui cetățean, chiar dacă acesta are motive să-l ascundă).

 

Pe lângă răspunsurile candidaților la întrebările 2mnews, care stau la baza introductivă a prezentărilor, în articole care fac parte din ciclul „16 pentru Baia Mare” veți regăsi și câte o analiză succintă după metoda SWOT (abreviarea de la Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări), ca o proiectare jurnalistică a unei viziuni de ansamblu asupra respectivului candidat.

 

Articolele sunt publicate în ordinea în care candidații au trimis răspunsurile și sunt ilustrate, în cele mai multe cazuri, de fotografiile considerate de candidați ca fiind cele mai potrivite (acolo unde candidații nu au nominalizat o fotografie, alegerea ne aparține). Respectând principiul echidistanței/imparțialității, toate cele 16 articole vor fi redacte/publicate respectând același tipar (unic).

 

Astăzi: Călin Gheorghe Herțeg (AD – Alternativa Dreaptă).

 

Călin Gheorghe Herțeg (AD)

 

Călin Gheorghe Herțeg (50 de ani). S-a născut la 8 aprilie 1974, în Groși (jud. Maramureș). A absolvit Liceul Agroindustrial Seini, specializarea Contabil-planificator-statistician, în 1992, an în care a obținut și diploma de Bacalaureat. A absolvit Facultatea de Filosofie, Universitatea București (1997) – a fost ultima generație de studii universitare de 5 ani – și a obținut titlul de doctor în Filosofie, acordat în 2013 de Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a Universității de Vest Timișoara.

 

Din septembrie 1998 și până în 2003 a fost profesor de științe socio-umane la câteva licee din Baia Mare – a părăsit învățământul și a intrat în presă ca jurnalist și redactor-șef la săptămânalul Jurnalul de Vineri. În paralel, a început și colaborarea cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, unde a devenit titular în 2006 și în prezent este lector universitar.

 

Este fost consilier local în Groși (perioadă în care a înființat asociația sportivă Dinamic Groși, care a fost activă timp de 22 de ani). A înființat împreună cu studenții săi Clubul Tinerilor Comunicatori, asociație cu care a realizat identitatea vizuală a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” și a operatorului de apă-canal Vital SA, pe care acestea  o folosesc și astăzi. În 2011 a fost unul dintre fondatorii asociației Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriș”, asociație care până în prezent a donat spitalului județean aparatură medicală de peste 300.000 de euro.

 

Este antreprenor, deține firma Macro Construct SRL (în domeniul construcțiilor și utilajelor de construcții – firmă introdusă de un an în adormire economică din lipsa de timp a lui Herțeg, care lucrez și în domeniul fondurilor europene, ca manager de proiect și consultant) și Livada Herțeg, o afacere de familie demarată în urmă cu 10 ani și dezvoltată pe 4 hectare de teren unde a înființat noi livezi (proiectul este încă în dezvoltare).

 

De-a lungul timpului a mai activat în partidele politice PLD (2006-2007, a fost vicepreședinte județean), PDL (2007-2008, a fost secretar general adjunct), Noua Republică (2013-2015, a fost președinte județean), M10 (2015-2019, a fost președinte județean), Alternativa Dreaptă (din 2019, este președinte județean). Se declară convins de necesitatea existenței în politica românească a unui partid de dreapta conservator.

 

Cele mai importante 3 proiecte

 

I s-a cerut să enumere cele mai importante 3 proiecte pe care vrea să le implementeze în Baia Mare și pe care să le finalizeze în primul mandat (2024-2028), dacă va fi ales primar al municipiului reședință de județ. Iată care sunt acestea:

 

  1. Reabilitarea unuia dintre următoarele obiective: Cinema Dacia, Ștrandul municipal, Stadionul Viorel Mateianu, Casa de Cultură a Sindicatelor, Complex Hotel Minerul (cu precizarea că dacă bugetul și timpul permite: reabilitarea și redarea băimărenilor a mai multor obiective din această listă).

 

  1. Redresarea bugetului orașului și oprirea jefuirii lui.

 

  1. O mai mare implicare a băimărenilor în deciziile Primăriei prin reintroducerea bugetării participative și realizarea de audiențe săptămânale în cartierele orașului.

 

Cum se vede el: cea mai mare calitate vs. cel mai mare defect

 

Cea mai mare calitate: „Consecvența”.

 

Cel mai mare defect: „Uneori mă asemăn prea mult prințul Mîșkin” (n.red., prințul Lev Nikolaevici Mîșkin este unul dintre personajele romanului Idiotul al lui F. M. Dostoievski, caracterizat ca un om care vede tot ce e bun în omenire și în indivizii care o alcătuiesc).

 

SWOT 2mnews

 

Puncte tari: Implicarea în proiecte comunitare semnificative, în special cu ONG-ul Prietenii Spitalului; deși are o activitate de 13 ani în politica autohtonă nu este inclus în tagma politicienilor asupra cărora planează suspiciuni sau evidențe de corupție sau care au participat la afaceri/decizii controversate; a fost unul dintre cei care au luat poziții publice împotriva fostului edil corupt Cherecheș (n.mea: sunt atât de puțini băimăreni care au făcut asta, încât o normalitate a devenit o calitate).

 

Puncte slabe: Face parte dintr-un partid mic, fără vizibilitate națională și județeană, implicit nu gestionează nici un aparat de campanie electorală major, nici vreun buget de promovare semnificativ, fapt care-i reduce aproape în totalitate posibilitatea de a-și face cunoscute planurile de campanie; Deși este de 10 ani președintele județean al unor formațiuni politice, nu a știut/reușit să devină un politician cu notorietate (bună, rea, indiferent) în Baia Mare; În pofida decalajului de notorietate publică față de mulți alți contracandidați, a intrat foarte târziu în echipa candidaților, minimizându-și timpul necesar pentru a se transforma într-un candidat semnificativ.

 

Oportunități: Poate coaliza mare parte a electoratului elitist și intelectualii urbei, însă plaja acestora este insuficientă pentru a-i asigura victoria electorală – funcționează după un slogan de campanie facil, de tip optimist: „Mai bine în Baia Mare!” (n.red., am aflat că va utiliza și sloganul „Redăm Baia Mare băimărenilor”, mai bun, dar lipsit originalitate). Are potențial de creștere electorală, deși lipsurile prezentate mai sus îi limitează dezvoltarea unei strategii care să se îndrepte și spre electoratul majoritar din Baia Mare (volatilii).

 

Amenințări/risc: Are o experiență redusă în administrația publică (deși a fost 4 ani consilier local în comuna Groși, limitrofă Băii Mari, acest fapt s-a petrecut în urmă cu 20 de ani, perioadă în care s-au schimbat multe în sistemul administrativ).

 

Pronostic: Cel mai probabil va întruni un procent de voturi apropiat marja de eroare (3%), generat exclusiv din opțiunile celor care deja îl cunosc în urma acțiunilor civice (nu îl văd căciulindu-se pentru voturi, iar politica actuală, din păcate, dă roade în baza notoriei replici din „Filantropica”: „Mâna-ntinsă care nu spune o poveste…”) – reprezintă un partid mic, fără vizibilitate și notorietate la nivel local, fără realizări semnificative. Și el este aproape absent de pe panoplia mass-media locală, deși nu face parte dintre politicienii naivi și convinși eronat că numărul like-urilor de pe FB contează în rezultatul votului.

 

La final o subliniere: până acum, toți candidații prezentați s-au simțit lezați de analiza de față. Toți. Mă bucură foarte mult aceste reacții negative, pentru că înseamnă că facem un lucru bun pentru băimăreni, prezentându-i foarte-foarte corect pe aspiranții la cea mai importantă funcție publică din administrația locală a municipiului reședință de județ, într-un melanj între cum se văd ei și cum îi vedem noi.

 

Sper ca până la final să-i deranjăm pe toți 16, ca un barometru al echidistanței, deși cei mai mulți dintre candidați nu percep dimensiunea majoră a acestui serviciu de promovare gratuită – desigur, nu-l facem în principal pentru ei, ci pentru cetățeni, pentru ca aceștia să voteze, dacă vor, în cunoștință de cauză (reacțiile cetățenilor sunt pozitive 😊).

 

… mâine, vineri, 10 mai 2024, un alt candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.

 

Cătălin VISCHI

 


 

• Alte articole din ciclul „16 pentru Baia Mare”, despre candidații care au fost deja prezentați (Claudiu Gheorghe Filip și Liviu Marian Pop), puteți citi aici:

 

Claudiu Gheorghe FILIP (PV)

Liviu Marian POP (PUSL)



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Intr-o lume baimareana a servilismului, nepotismului si aservita, unde valorile, intelectul si cultura sunt semnificativ reduse la tacere prin prisma consecintelor si reprcursiunilor in anumite cazuri de deranj, noi avem ceva ce altii nu au. Fata de alte municipii unde este si mai multa mizeria decat la noi, faptul ca inca avem oameni care au curajul suprem sa infrunte hotia, devalizarea si prezinta monstruasele ilegalitati facute de coruptii adiministratiei si ale analfabetilor functionali numiti in functii publice este adevarata salvare a noastra. Un om care SINGUR renegat si stigmatizat de cei deranjati, incoruptibil si impartial care prin contributia lui ne-a scos din orasul captiv, merita un respect maxim chiar daca unii nu stiu si nu inteleg ce inseamna sa ai caracter, onoare si omenie. Multumim domnule Catalin Vischi ca existati pentru viitorul nostru. TOT RESPECTUL

  2. simpatic, popular spre elitist, charismatic in limite mediocre, inca un candidat din categoria rubiconzilor aldini. Daca in asa de multi ani de activitate ca ”universitar” este tot LECTOR, in timp ce altii mult mai mediocrii au ajuns conferentiari sau chiar profesori universitari plini, pun cateva intrebari firesti:
    – este mediocru si conducerea universitatii nu il promoveaza din acest motiv?
    – nu performeaza ca si cadru didactic fiind absorbit de prea multele activitati colaterale?
    – sau este firesc sa ramai tot pe treapta de jos daca activezi intr-un mediu universitar de nivelul Goldis, Bogdan-Voda, CUN?

  3. felicitari pentru initiativa, sunt chiar interesante aceste prezentari, din pacate sunt prea putini oameni cu scaun la cap in orasul acesta, sau in tara aceasta care sa ia aminte la niste analize pertinente si care pot servi drept informari corecte asupra unor oameni si fapte … cati dintre votantii lui Dancus sau Ionel Bogdan, sau Zetea sau… se informeaza??? nici unul, sau macar nu la nivelul la care sa poata sa isi formeze o parere pertinenta si sa poata sa traga linie sa zica cu mana pe inima ca isi da votul din ratiuni obiective …din pacate nici presa echidistanta nu mai avem, sau prea putina, daca e sa te iei dupa ce scriu marea majoritate a ziarelor clar ai vota in necunostinta de cauza pentru ca in Romania s-a creat asa un viciu, cu presa platita de partide, cu televiziuni aservite partidelor, intr-o oarecare masura e de inteles ca nici informarile care ajung la cetateni sa nu fie corecte, dar asta e o problema a institutiilor abilitate care ar trebui sa intervina … in fine, o discutie lunga … cum zice cineva pe un canal de youtube, cu analize tot asa pertinente dar la pesti mai mari, „doar hotii voteaza hoti””, asa ca aveti grija cu cine votati si cui dati pe mana banii si viitorul copiilor …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here