16 PENTRU BAIA MARE – 2mnews vă prezintă toți cei 16 candidați pentru funcția de primar al Băii Mari: astăzi, Liviu Marian Pop (PUSL)

3
2520
Liviu Marian Pop

ELECTORAL. Începând din 7 mai 2024 și până în 22 mai 2024, timp de 16 zile, în fiecare zi, 2mnews vă prezintă în cadrul unui ciclu de articole pe care l-am denumit „16 pentru Baia Mare” câte un candidat înscris în cursa electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Baia Mare la alegerile din 9 iunie 2024.

 

Aceste articole sunt exclusiv de prezentare a candidaților (nu sunt advertoriale de tip electoral), fiind publicate gratuit și din inițiativa exclusivă a 2mnews, unicul motiv care a stat la baza deciziei fiind acela ca, în lipsa unor prezentări clare, bine definite, precum și a unor diferențe semnificative între candidați privind sumele alocate promovării, alegătorii să fie informați în privința celor care vor candida uninominal la cea mai înaltă funcție din administrația municipiului reședință de județ.

 

2mnews le-a adresat celor 16 candidați pe care îi veți regăsi pe buletinele de vot în 9 iunie un set de 11 întrebări (motivația numărului întrebărilor: la momentul conceperii ciclului de prezentare a candidaților erau înscriși 11 candidați, ulterior numărul acestora a crescut până la 16, noilor înscriși fiindu-le trimis același set de întrebări). Doar doi candidați nu au răspuns la întrebări, însă și pe aceștia îi veți regăsi în ciclul de prezentare (am refăcut operațiuni financiare secrete, deci avem abilitatea de a devoala și parcursul unui cetățean, chiar dacă acesta are motive să-l ascundă).

 

Pe lângă răspunsurile candidaților la întrebările 2mnews, care stau la baza introductivă a prezentărilor, în articole care fac parte din ciclul „16 pentru Baia Mare” veți regăsi și câte o analiză succintă după metoda SWOT (abreviarea de la Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări), ca o proiectare jurnalistică a unei viziuni de ansamblu asupra respectivului candidat.

 

Articolele sunt publicate în ordinea în care candidații au trimis răspunsurile și sunt ilustrate, în cele mai multe cazuri, de fotografiile considerate de candidați ca fiind cele mai potrivite (acolo unde candidații nu au nominalizat o fotografie, alegerea ne aparține). Respectând principiul echidistanței/imparțialității, toate cele 16 articole vor fi redacte/publicate respectând același tipar (unic).

 

Astăzi: Liviu Marian Pop (PUSL – Partidul Umanist Social Liberal).

 

Liviu Marian Pop (PUSL)

 

Liviu Marian Pop (50 de ani – îi împlinește poimâine). S-a născut la 10 mai 1974, în Vișeu de Sus (jud. Maramureș). A absolvit Liceul Ind. nr. 3 (Chimie industrială) din Baia Mare în 1992, an în care a obținut și diploma de Bacalaureat. A absolvit Facultatea de Matematică şi Informatică a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1996) și Facultatea de Științe Economice a Universității Bogdan-Vodă din Cluj-Napoca (2023), programul de masterat Management educaţional al Facultății de Ştiinţe Economice – Universitatea „Vasile Goldiş” Arad (2006) și studii postuniversitare de informatică la Universitatea de Nord Baia Mare (2009).

 

Din septembrie 1996 a fost profesor de matematică la mai multe licee și școli din Ruscova, Vișeu de Sus și Baia Mare. În perioada ianuarie 2004 – mai 2012 a fost președintele Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș (timp în care, în perioada decembrie 2007 – mai 2012 a fost și secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ). A fost numit ministru interimar la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (mai 2012 – iulie 2012), ministru delegat pentru dialog social la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (mai 2012 – decembrie 2012 și decembrie 2014 – noiembrie 2015), președintele Comisiei pentru Muncă, Familie și Protecție Socială (ianuarie 2013 – decembrie 2014), secretar de stat în Ministerul Educației Naționale (ianuarie 2017 – februarie 2017), ministru în Ministerul Educației Naționale (iunie 2017 – ianuarie 2018), președinte al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE – aprilie 2019 – decembrie 2020) și președinte al Comisiei pentru învățământ, tineret și sport (ianuarie 2018 – decembrie 2020).

 

A fost senator de Maramureș (în mandatele 2017-2020, mandat incomplet, și 2012-2016). Acum este Șef Centru de Formare a Personalului Didactic din Licee – Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București.

 

De-a lungul timpului a mai activat în partidele politice Alianța Pentru România (2000, a fost consilier local în Vișeu de Jos), PNL (2004, a fost consilier local în Vișeu de Jos), PSD (octombrie 2012- noiembrie 2020), Alianța Pentru Patrie (septembrie 2021- decembrie 2023, timp de 1 an a fost președintele național al partidului), PUSL (din decembrie 2023).

 

Cele mai importante 3 proiecte

 

I s-a cerut să enumere cele mai importante 3 proiecte pe care vrea să le implementeze în Baia Mare și pe care să le finalizeze în primul mandat (2024-2028), dacă va fi ales primar al municipiului reședință de județ. Iată care sunt acestea:

 

  1. Generalizarea învățământului într-un singur schimb, cu masă caldă pentru toți copiii, elevii și profesorii din Baia Mare. Termen de implementare: 2025.
  2. Asfaltarea și reabilitarea tuturor aleilor dintre blocuri. Termen de implementare: 2027.
  3. Curățenia municipiului și siguranța cetățeanului. Termen de implementare: 2026.

 

Cum se vede el: cea mai mare calitate vs. cel mai mare defect

 

Cea mai mare calitate: „Altruismul”.

 

Cel mai mare defect: „Nu știu să zic NU”.

 

SWOT 2mnews

 

Puncte tari: Notorietatea dobândită în peste 25 de ani de prezență pe scena politică autohtonă și națională; are activate simțurile ridicolului și umorului, care le cam lipsesc politicienilor, deși generează o doză de simpatie, atât cât poate fi un politician simpatizat de cetățeni (și-a lansat vinul Fratele Genunche, inspirat de gafa scriptică făcută când a fost operat la genunchi); are încă „uși deschise” la București și adoptă mesaje în care încearcă să ofere soluții la unele probleme minore, dar care preocupă o parte semnificativă a electoratului volatil.

 

Puncte slabe: A fost inclus în vizorul public pe lista contestabililor „fără coloană vertebrală”, servind interesul de partid (PSD) mai mult decât cel public (ex.: detergentizarea/deculpabilizarea șefului de partid Ponta, care l-a propulsat în funcții de ministru); reprezentarea unui partid mic, fără vizibilitate publică edificatoare și fără opoziție la marile partide, precum și lipsa de experiență în candidaturi uninominale (a obținut funcțiile politico-administrative candidând pe liste de partid – în Consiliul Local Vișeu de Jos, în Senat); face parte din politicienii lipsiți de reacție în perioada în care orașul era jefuit la lumina zilei de fostul edil corupt.

 

Oportunități: Poate coaliza o parte a electoratului PSD, unde a activat cei mai mulți ani, al unei mici părți a cadrelor didactice mulțumite de perioada în care el conducea sindicatul din învățământul local, precum și cel al puținilor telespectatori locali ai televiziunilor centrale din eșalonul 2 și 3 al importanței/impactului, unde mai este prezent probabil convins că e mai important să fii văzut în Ilfov decât în Maramureș – funcționează după un slogan de campanie de tip neutru, inutil ca impact, adaptat după precedente utilizate de PMP, PSD: „Respect pentru băimăreni!” – de parcă vreun candidat ar putea câștiga dacă nu dovedește respect (măcar de fațadă) pentru electorat. Gradul de notorietate (chiar negativă în multe situații) îi conferă un ușor potențial de creștere electorală, deși nu pare a avea o strategie electorală bine-definită (și el este adeptul celei mai ieftine soluții de campanie: video-uri scurte prezentate pe rețele de socializare).

 

Amenințări/risc: Și-a atras doza de oprobiu public (parte din acesta fiind și acum prezentă), în 2012, când a schimbat componența a doua instituții-cheie pentru integritatea educației și cercetării (Consiliul Național de Etică și Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – CNATDCU) ca să-și apere șeful politic (Victor Ponta) de acuzația de plagiat. Faptul indică reacțiile sale în momente-cheie, în care pune interesul politic deasupra interesului public.

 

Pronostic: Cel mai probabil va întruni un procent de voturi apropiat de pragul electoral (5%), bazat exclusiv pe notorietatea personală – reprezintă un partid mic, fără vizibilitate la nivel local, fără realizări semnificative. Este aproape absent de pe panoplia mass-media locală. De-a lungul celor peste 30 de ani de presă am întâlnit atât de mulți politicieni care erau convinși că pot câștiga în baza unor rețete arhaice (cu rezultate în trecut, dar neadaptate la actualitățile momentului), dar au pierdut previzibil (ex., pentru a înțelege (i)raționamentul: unul dintre cei aflați acum în conducerea PSD îmi motiva prognoza sa SF privind procentul pe care-l va obține partidul în alegeri, care s-a dovedit total eronată, argumentând cu… numărul like-urilor de pe FB – care erau date de pe profiluri false ale membrilor de partid).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Liviu Marian Pop nu vorbeşte deloc de SPORT, inseamnă că nu este între primele 3 priorități. Drept urmare, nu va ajuta sportul in varianta SF de a fi primar! Fratele Genunche, stai jos, nota 4 la SPORT!

  2. expirat,mediocru, servil, lipsit de realism, un oportunist care nu a produs nimic in viata lui efemera. Daca deschidem dulapul, gasim o multime de schelete in diverse faze de putrezire, mirosind urat, a spaga, favoruri si poate….tampaxuri…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here